25 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.5065
EURO34.9715
ALTIN2431.9
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Asgari ücret ve geçim

Aralık ayının ilk günlerinde Türkiye’deki “asgari ücret” belirlenmesi ile ilgili  toplantı ve görüşmeler başlatılır.

Yeni yıl ile birlikte uygulanacak olan asgari ücretin, enflasyona göre belirleneceği en çok konuşulan konular arasında yer alır.

Bu günlerdeki görüşmeleri izlediğimizde, işçi temsilcisi adına Türk-İş’in belirlediği ve “kırmızı çizgi” olarak düşündüğü bir rakam var. Buna karşın işveren temsilcilerinin de kendilerine göre hesapları bulunuyor.

Hükümet kanadının hesaplamalarına bakıldığında, “çalışanları enflasyona ezdirmeyeceğiz!” sözleri yine konuşulmaya başlandı.

Ekonomistler yeni asgari ücret üzerinden tahmin ve hesaplamalar yaparken, bazı işçi temsilcileri 8-10 bin arasında rakamdan sözediyor.

Bence yeni asgari ücreti 9 bin lira yapamayacaklardır. Bu konudaki işveren ve hükümet kanadının sözlerini incelediğimizde yeni asgari ücretin 7 ile 8 bin bandında olacağı yönünde.

Bu arada emekli maaşları en çok tartışılan olaylar olarak gündeme geliyor. En az emekli maaşının 3 bin 500 lira olduğu ülkemizde, yeni asgari ücretin 5 bin lira dolayında olacağı yönünde tahminler yürütülüyor.

Emekli maaşlarına baktığımızda asgari ücretin yarısı dolaylarında olduğunu görmekteyiz. Şu andaki asgari ücretin 5 bin 500 lira olduğu süreçte, en az emekliye verilen 3 bin 500 lira olduğuna göre, yeni zam oranının ne olabileceği kafaları zorluyor.

Şu anda emekliler asgari ücretten 2 bin lira eksik maaş almakta olduğuna göre, yeni asgari ücretin ne kadar olacağı üzerine tahminler yürütülüyor.

Yeni asgari ücret 7 bin 500 lira dolayında belirlenmesi halinde, en az emekli maaşının da en az 5 bin 500 lira olması mantığı ortaya çıkıyor.

Bu günkü koşullara göre emekliler asgari ücretten 2 bin lira eksik maaş aldıklarına göre, yeni asgari ücretin 2 bin lira eksiğinin verilmesi halinde bu rakam ortaya çıkmaktadır.

Emekli maaşında böyle bir artış yapılabilir mi bilinmez ama, bugünkü koşullarda 3 bin 500 lira ile tek kişinin bile yaşamayacağı gerçeğini kimse inkar edemez!

İşveren-Hükümet ve işçi temsilcilerinin kullandıkları sözleri incelediğimde, yeni asgari ücretin 7 bin 500 Tl dolaylarında olabileceği yönündedir.

Eğer 8 bin lira bandında karar verilirse, yanıldığımın göstergesi olacaktır.

Emekli maaşlarının ise en az 4 bin 650 lira dolayında olabileceği yönündedir.

Yıllık enflasyon ve Kasım-Aralık aylarının enflasyonları gibi  rakamlar üzerindeki hesaplamalar insanların akıllarına pek yapmıyor!

İnsanlar günlük gıda harcamaları ile zorunlu gereksinimlerini aldıkları maaşları ile giderip gideremediklerini hesaplıyorlar.  

Hal böyle iken insanların kafalarında matematiksel hesaplar ve rakamları dolaştırmak farklı, maaşlarını aldıklarının üçüncü gününde paranın bitmesi olayı daha farklı bir olaydır.

Asgari ücret ile yeni emekli maaşları belirlenecek  ama yeni yıl ile birlikte iğneden ipliğe yapılacak yeni zamlar, alınacak olan maaşlar ele geçmeden eriyecektir.

Bol ve bereketli yeni maaşlar dileklerimle…

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar