29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3602
EURO35.0199
ALTIN2325.6
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Anlamak veya anlaşılmak

   Anlamak, insanlara özgü bir davranış veya algılama biçimidir. Canlılar içerisinde aklını kullanarak yaşamını sürdüren insanlar birbirlerini anladığı, sevgi ve saygı içerisinde birbirlerine davranış gösterdiği zaman huzurlu toplum oluşur.

Anlamak, karşısındaki kişinin hareketlerini, sözlerinin ne demek istediğini doğru algılamakla gerçekleşir. Anlaşılmak için karşınızdaki kişilere doğru ve gerçekler üzerinden yaklaşım gösterdiğiniz zaman olumsuz olaylarla karşılaşmayabilirsiniz.

Günümüzde her geçen gün erimekte olan insanlar arasındaki sevgi bağları, beraberinde saygısızlığı da getiriyor. İnsanlar arasındaki güvensizlik; yalan, riyakarlık, birbirlerini kandırma eylemleri ile birlikte sevgi ve saygıdan uzaklaşılmaya başlanıyor.

Yaşları 70’lerde olan insanlarla konuşuyorum, “Ne oldu bize, nereye gidiyoruz!?”diye kaygılarını dile getiriyorlar. Gençlerimizin çoğunun yaşantılarına baktığımızda yarınlarını düşünme gereksinimi bile duymayanlara rastlıyoruz. Bazı gençlerimiz okuyup Üniversite bitirdikleri halde işsizlikten dert yanarken, ailelerinin yüzüne bakamayacak halde olanların konuşmalarını duyduğumda içim sızlıyor.

Bireyleri, anlamak, toplumsal sıkıntıların bir noktada çözülmesine katkısı olacaktır. Evine bir ekmek götürebilmek için iş arayanlar veya çalıştıkları halde günü birlik zor geçinenlerin sıkıntılarına birilerinin yardımcı olması ve dayanışma ruhunun geliştirilmesi ile barış içerisinde yaşam gerçekleşir.

Bu sözleri hepimiz biliyor ve söylüyoruz ama hayata geçirilme noktasında sözlerimiz havada kalmaya devam ediyor.

Sosyal sorumluluktan uzaklaşan insanlar kaygılandırıyor bizleri. Son yaşanan olaylara baktığımızda Covid-19 salgını ile şaka yapanların sözlerini duyduğumda, bu kişilerin bırakın çevresindeki insanları, kendilerine bile saygı duymadıklarını düşünüyorum.

Son günlerde salgın nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayıları 70 rakamının üzerinde seyrediyor. Bu rakamı en aza indirmek, hatta tamamen bitirebilmenin uğraşı ile değişik yöntemleri uygulamaya geçirenler ile, duyarsızlar arasında kalıyoruz.

İnsanlar arasındaki sohbet, görüşme, dayanışma, kaynaşma ve sosyal etkinliklerden uzak kaldığımız sürece yeni sıkıntılar ortaya çıkıyor. Birbirlerini özleyenler, evlerinde kalmaktan strese girenler, yıllardır birbirlerini göremeyenlerin karşılaştıklarında sarılmaktan kaçınmaları insanlar arasında sevgi ve saygı bağını azaltıyor, hatta unutturmaya doğru gidiyor.

Karacaoğlan’ın şiirindeki bazı dörtlüklerinde; “Güzel ne güzel olmuşsun/ Görülmeyi görülmeyi/ Siyah zülfün halkalanmış/ Örülmeyi örülmeyi/..Mendili yudum, arıttım/Gülün dalında kuruttum/ İsmin ne idi unuttum/ Sorulmayı sorulmayı/..Çağır Karac’oğlan çağır/Taş düştüğü yerde ağır/Yiğit sevdiğinden soğur/Sarılmayı sarılmayı” demektedir.

Birbirlerimizle eskilerdeki gibi sarılmak, görüşmek ve sevmelere devam etmek istiyorsak, sağlıktaki hastalığın şakaya gelmeyeceğini aklımızdan çıkarmamız gerektiğini unutmayalım.

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar