27 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.455
EURO34.829
ALTIN2438.6
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Ana

Doğurgandır, üretendir, üretkendir, özveri yumağıdır, hoşgörendir, ısıtandır, sevendir kısacası Anadır.


Varlıkların Ana’sı, doğurganlıkla ve sahiplenmekle bu ismi alır. İnsan doğduğu yeri anlatırken; “Anayurdum”diye konuşur. Anadolu insanı olarak tanımlarız. “Analara kıymayın efendiler!” sözleriyle başlayan şarkı sözlerinin dizeleri düşündürür bizleri.


“Anaların gözleri yaşarmasın, analar ağlamasın”sözleri yine farklı duygulara götürür bizleri.


Yarın “Anneler Günü” bu günün anısına çeşitli etkinlikler yapılacak. Annesi olanlardan kaçı bu günü annesiyle birlikte yaşayacak. Annesinden uzakta olanlar, annesini kaybedenler, annesine ulaşma olanağını bulamayanlar, annesini hiç görmemiş olanlar, küçük yaşta annesini kaybedenler. En önemlisi de anne ve babalarından ayrı yaşayan, parçalanmış aile olarak tanımlanan olayları bir film şeridi gibi geçirin gözlerinizin önünden.


Kadına saygı, anneye saygının önemsendiği bir milletiz. Cennet’in, anaların ayakları altında olduğunu söyleriz. Analarımız kutsaldır bizce.
Şöyle bir geride bıraktığımız yıllara göz atalım, bir de bugünlere gelelim.


30 yıl gerilere gittiğimizde bir ana karşınıza çıkıp elini kaldırsa, boynumuzu büker, saygı gösterir, tokat vursa bile sesimiz çıkmazdı.
Bugünlere geldiğimizde ise, anasını bıçaklayan, döven, küfür eden, sokağa atan evlatlara tanık oluyoruz.


Nereye gittiğimizi sorguluyor muyuz? Toplum olarak, insan ilişkileri olarak barıştan, dostluktan, hoşgörüden uzaklaştığımızın farkında mıyız?


Sözlere gelince bol ağızdan farklı ve süslü sözcükler çıkıyor. Akıllara durgunluk verecek hoşgörülü kullanılan sözleri, yaşantımızda çevremize yansıtabiliyor muyuz?
“Analardır adam eder adamı”tümcesini iyi incelememiz gerekiyor. Anne yüreğini iyi öğrenebilmek için Anne olmanın yanında, onun duygularını anlayabilmekte önemlidir. Özveri yumağıdır anne dedim, hoşgörülüdür dedim. Babanın kızması karşısında Anne çocuğunu babaya karşı kalkan olup koruyandır.


9 ay karnında taşımasını, doğduğunda sabahlara kadar uykusuz kalıp, sağlıklı beslenebilmesi için saçını süpürge yapmasını şöyle bir kenara bırakalım, en önemlisi kucağına alıp sarılması, yanaklarından birer öpücük alması çocuğu dünyanın en mutlu insanı yapmaya yetiyor.


Çocuk yüreğini en iyi anlayan Anadır, hastalandığında çocuğunu hastane koridorlarında tedavisi için uğraş veren Anadır. Genç yaşa gelen çocuğunun ilk aşkını sezinleyip, ona yardımcı olmak isteyen yine Anadır.


Ana deyip geçmemeli derken, günümüzde anaya kalkan eller, anaları üzen sözler, anaları ağlatan katiller ve analara saygısız insanları gördükçe üzçülüyorum.
Yarın Anneler Günü, tam annelerin acı ve acılardan, ayrılıklardan uzak, mutlu, güler yüzlü ve sağlıklı olmaları dileklerimle, saygılar sunarım…


Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar