20 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.5095
EURO34.7826
ALTIN2498.1
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Akyıl

Hoş geldin yeni yıl, güzellikler getirmeni bekledik sabahlara değin. Sabahleyin uyandığımızda yurdumuzun bir çok yerinde aklıklar gördük.

Yeni yıl yaşlandırmıştı sanki toprağı, ağaçları ve doğamızı, aklar düşürmüştü görebildiğimiz alanlara.

Kar yağışı ile birlikte karşıladık yeni yılı, yurdun bir çok yerleşim yerinde okullar tatil edildi, ulaşımlar aksadı. Şiddetli ve öfkeli gelirken 2016 yılı, aklar düşürdü toprağa, ağaçlara, konutlara ve  yollara…

Ak yıl olarak akıllarda yer edecek 2016 yılı. Osmaniye’de köylülerimiz  aylardır yağmur bekliyor, Çukurova’da ‘yağmur duası’ yapan köylülerimiz bile oldu. Osmaniye’de toprağını sulayanlara rastlıyoruz, geçtiğimiz günlerde yağmur bekleyen çiftçiler ‘yağmur duası’ yapılması için hazırlıklara bile başlamışlar.

Havanın kurak gitmesi çiftçilere zor anlar yaşatırken, ‘yağmur duası’ köy halkı için bir umut olarak yıllardır bilinir.

İnsanların umutla yaşaması, yüreklerdeki sevginin ve mutlu olabilmenin bir yöntemi olarak bilinir.

Ülkemizin yüksek kesimlerinde yeni yıla karlı havada girilirken, Osmaniye’de yağmur bekleyin çiftçilerimiz bir umut olarak ‘yağmur duası’ yapmanın hazırlıklarını yapıyorlar.

Osmaniye’de yağmur duası yapılması ile ilgili bir anektod paylaşmak istedim sizlerle.

Köylüler kurak geçen günlerde toprağın su isteğini ve yağmuru beklediklerini kendi aralarında konuşurken, akıllarına ‘yağmur duası’ yapmak gelir.

Birkaç köylü toplanıp Din adamının yanına giderler ve yağmur duası yapılması önerisinde bulunurlar. Din adamı köylüleri dinler, başına gökyüzüne kaldırır, sonra bir sağa, bir de sol tarafına baktıktan sonra; “Birkaç gün bekleyin bakalım arkadaşlar! Bir duyum aldım yağmur gelecekmiş, bu gün değil de ben size yağmur duasına çıkacağımız günü bildiririm”diye konuşur.

Teknolojiden yararlanmak, yani Meteoroloji’den hava durumunu öğrenerek yağmurlu havanın gelebileceğini duyum almak mantıklı bir davranış olsa gerek.
Bugün yeni bir yıla girdik, yurdumuz insanı 2016 yılının huzur ve güven içerisinde, insanların birbirleri ile barışık, terörsüz ve şehit cenazelerinin gelmemesi dileğinde bulunuyor.

Ekonomik olarak, her insanın bir işi, sofralarında aşı, evlerinde huzurlu bir aile ortamının yaşanmasını umut ediyor.

Özellikle işsiz gençlerimiz, Üniversite mezunu olupta mesleklerine göre iş bekleyenlerimiz yeni yıldan sadece sağlıklı ve iş sahibi olmayı bekliyorlar.

Yeni yılla birlikte çalışanlar ile emeklilerin maaşlarının artması umudunu yaşayan insanlar, yeni yılla birlikte gelecek olan zamlarla maaşlarda yapılacak olan artışların eski haline döneceğini de hesap ediyorlar.

Yeni yıl yurdumuzun bir çok yerinde aklara bürünerek geldi. Bu sabah kaç kişinin piyango biletinden zengin olabildiği konuşulmaya başlandı.

Her sabah erkenden işyerine gelen esnaf arasında, işyerine açmayan esnafın piyangodan zengin olabileceği dedi-koduları ve şakalarını da bugün yaşayacağız.

Eski yıllarda yaşanan üzücü olayları aratmaması dileklerimle, 2016 yılı geldiği gibi AK-PAK olarak yaşanabilmesi dileklerimle, saygılar sunuyorum.

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar