04 Mayıs, 2024, Cumartesi
DOLAR32.34
EURO34.879
ALTIN2393.5
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Adayı Dörtledik

Cumhurbaşkanlığı Adaylarının sayısı 4 kişi olarak netleşirken, bundan sonrasında siyasi çalışmalara ağırlık verilecek.

Dünkü köşe yazımda Cumhurbaşkanı Adaylığı için 100 bin imza toplama yarışında Muharrem İnce’nin sayıya ulaştığını, sonrasında  Sinan Oğan’ın geldiğini vurgulamıştım.

Sinan Oğan’ın da yeterli sayıda imzaya ulaşması halinde  Cumhurbaşkanlığı için 4 adayın yarışacağını, diğer aday adaylarının yeterli imza sayısına ulaşabilme olasılıklarının kalmadığından sözetmiştim.

Önceki gün akşam imza toplama süresinin sona ermesiyle aday adaylarının da aldıkları sayı netlik kazandı. Muharrem İnce 114 bin 661 imza, Sinan Oğan ise 111 bin 508 imza toplayarak Cumhurbaşkanı adaylığı yarışına ortak olma hakkını elde ettiler.

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Muhammed Ali Fatih Erbakan ise Cumhur ittifakına katılarak aday adaylığı imza toplama yarışından çekilmesine rağmen son günkü imza sayısı 69 bin 255 oldu.

Erbakan’ın adaylık yarışından çekildiği günlerde, imza toplamanın 3.gününde; Muharrem İnce: 76 bin 901, Fatih Erbakan:69 bin 79, Sinan Oğan ise 39 bin 317 imza toplamıştı.

İlk üç günde Erbakan’ın topladığı imzanın yarısı kadar sayıya ulaşan Sinan Oğan, mücadeleden yılmayarak yeterli sayıya ulaşmış oluyordu.

Erbakan’ın adaylıktan çekilmemesi halinde son günün bitiminde yeterli sayıyı elde edeceği, ancak yarışın üçüncü gününde siyasi bir manevra yaparak Cumhur ittifakına katılma kararındaki tartışmalar devam edecek gibi görünüyor.

Adaylık yarışında 11 aday için toplamda 332 bin 156 seçmenin teklifte bulunup imza verdiği öğrenildi.

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili olarak alfabetik sıraya göre Aday isimleri açıkladı.

Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce, Recep Tayyip Erdoğan ve Sinan Oğan’ın adaylıklarının belirlendiği kaydedildi.

Asıl gelişmeler bundan sonrasında yaşanacağa benziyor. Seçimler sonunda iki aday karşı karşıya kaldığında ikinci tur için görüşmeler, ziyaret ve farklı gelişmeler kulisleri meşgul edecek.

Bu arada üçüncü ve dördüncü sırada  yer alacak olan adayın iki aday arasındaki tercihleri, taraftar seçmenine işaretleri de merak edilecek.

Siyasi gözlemcilere göre Muharrem İnce’nin “demokrat seçmen”, Sinan Oğan’ın ise “sağ seçmen” üzerinden oy alarak; birinin Erdoğan’ın, diğerinin ise Kılıçdaroğlu’nun oylarını eksiltecekleri konuşuluyor.

Seçimlerin ikinci tura kalması halinde sıkı görüşmelerin ve değişik ödünlerin verilme olasılığını düşünürsek, 4 adayın da seçim çalışmaları sırasında birbirlerini kırıcı sözlerden kaçınmaları şimdiden önem taşıyor.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar