28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.3302
EURO35.0914
ALTIN2298.0
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Aday olabilmek için

Seçim takviminin açıklanmasının ardından 14 Mayıs’ta yapılacak olan Milletvekilliği için Aday Adayı başvurularında yoğunluk dikkati çekiyor.

Aynı şekilde Cumhurbaşkanlığı için de Aday sayılarının geçmiş yıllardakilerden yoğun olduğunu görmekteyiz.

Gerek Cumhurbaşkanlığı, gerekse Milletvekili Aday Adaylığı için başvuru sayılarındaki yoğunluğu nasıl okuyabilirizi  düşünenleriniz vardır.

Yönetimlerde aday sayısının fazla olmasının değişik nedenleri düşünülebilir. Bunların başında; mevcut yönetimin başındaki kişinin yönetimdeki “başarısızlığı”düşünülebilir.

İkincisi ise aday olarak ortaya çıkıp gündeme yerleşmek, isim yapmak veya sonuçların iki aday arasında kalması halinde kendisinden destek istenecek “aday” konumuna gelmek olabilir.

Bu tür örnekler çoğaltılabildiğimiz gibi, bir de aday olabilmenin maddi yükünü göğüsleyebilme olayını hesap etmek gerek.

Milletvekili Aday Adaylığı için partilerine belirlenen miktarda parasal katkıda bulunmaları gerekiyor. Bakıyoruz başvuru yapanlara, ekonomik durumlarını gözönüne getiriyoruz ve ödeyeceği aday adaylığı başvuru parasını hesaplamaya çalışıyoruz.

Her siyasi parti kendisine göre bir rakam belirlemiş. Rakam ne olursa olsun Aday adayı sıralamaya giremese bile partisine yatırdığı paranın seçimlerde kullanılmak üzere bir katkı olacağını biliyor.

Bu arada geçtiğimiz seçimlerde olduğu gibi bazı isimler farklı amaçlar için Aday Adayı başvurusu yaptıklarını görüp yaşamışsınızdır.

Yerel seçimlerde Belediye Başkanı olanların bazılarının istifa ederek Milletvekili Aday Adaylığı başvurusu yaptıklarını öğrendim. Belediye başkanlığı görevini tam olarak yerine getirip getirmediği tartışılsa da, daha yükseğe, yani TBMM’ne gitme özlemini anlamaya çalışıyorum.

Belediye Başkanlığından istifa edip Milletvekili Aday adayı olunduğunda, o Belediyede yeni Başkan seçimi yapılacaktır. Sıralamaya giremeyen aday adayı bu kez Belediye Başkanlığından da olacak anlamına geliyor.

Belediye Başkanlığı görevini 5 yıl götüremeden 4. Yılda istifa edip Milletvekilliğine yürümek isteyen Başkanlar beni farklı düşüncelere götürebilir.

Kamu kurumlarında memur olarak çalışırken istifa edip aday adayı olanların, yeniden görevlerine döndüklerinde, siyasi iktidara yakınlarsa makamlarında yükselme yaşadıklarına tanık olmuşsunuzdur.

Elbette ki kamuda çalışan bazı kişilerin böyle bir duygu anlayışı ile Aday Adayı olarak ortaya çıkma düşünceleri olabilir. Sıralama belli oluncaya kadar harcayacakları parayı gözleri görmez ama bu paranın ceplerinden gittiği, ailesini ne kadar etkileyip etkilemeyeceği çevresinde konuşulabilir.

Bence böylesi istek “kapasite” işidir. Bir insan layıkı ile yapabileceği bir işi istemeli, boş yere o makamı meşgul etmemelidir.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar