25 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.5628
EURO35.0408
ALTIN2425.3
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

94.yıl önce…

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Osmaniye’yi ziyaretinin 94. yıldönümü bugün.

Atatürk’ün 16 Ocak 1925 günü Dörtyol dönüşü, Toprakkale’ye oradan da Osmaniye’ye geldiğini tarihi kaynaklardan öğreniyoruz.

Tren garında inen Atatürk önce Hükümet konağını ziyaret ediyor. Atatürk’ün ziyaretinde geldiği hükümet konağı olarak bilinen yer, sivil toplum kuruluşlarının tepkilerine rağmen yıkılarak önce yerine “Özel idare işhanı” yapıldı.

Geçtiğimiz yıllarda bu bina da sökülerek şu anki “Devlet Bahçeli Meydanı”na dahil edilerek yerine “Şehitler anıtı” yapıldığını görmekteyiz.

Hükümet konağından sonra Belediye dairesini ziyaret eden Atatürk, buradaki hatıra defterine; “ ‘Osmaniye Kasabasını ve buranın halkını ziyaret edebildiğimden çok memnun oldum. Halkın gösterdiği kalbî ve samimî tezahürattan fevkalâde mütehassısim. Bu güzel kalpli mert insanlar arasında daha ziyade kalmak saadeti içün ayrıca fırsat arayacağım.” Tümcelerini yazdığı biliniyor.

Osmaniye ziyareti sırasında Belediye’den ayrıldıktan sonra kasabada ufak bir gezinti de yapan Atatürk, yeniden tren farına gelerek Adana’ya hareket ediyor.

Aradan 94 yıl geçti, Genç Türkiye Cumhuriyeti’nin önderi Atatürk’ün kurtuluş Savaşı sonrasında Anadolu’yu karış karış gezerek halkın arasında dolaşması, Hatay’a öneminden dolayı Dörtyol’da 3 gün kalması ve cesur yüreği ile insan ilişkilerini gözlerinizin önüne getirebiliyor musunuz?

Günümüze gelindiğinde liderlere bakıyoruz, çevresinde korumaların etten duvar örmesi nedeniyle vatandaşların yaklaştırılmaması olaylarını düşünüyorum.

Bırakın Liderleri, bir beldenin Belediye Başkanı, bir kurumum Müdürünün bile koruma kalkanı ile sokağa çıktığı süreçte yaşamaktayız.

Elbette güvenlik gerekçe gösterilebilir, ancak yöneticilerin halka daha yakın olmaları ve yönettikleri vatandaşları yakından bire bir dinleyip sohbet etmeleri barış, güven ve huzur ortamının yaşanması açısından önem taşır.

Bugün Atatürk’ün Osmaniye’ye geliş yıldönümü, her zaman olduğu gibi benzer bir tören düzenlenecek. Hava koşulları olumsuz olursa belki de bir salonda kutlanacaktır. 

Oysa Atatürk’ün Osmaniye ziyareti kapsamında yerel yönetim olarak değişik etkinlikler yapılabilir. Örneğin; Atatürk’le ilgili okullarda şiir yarışmaları düzenlenebilir.

O yılları anımsatan fotoğraflar bulunup sergi açılabilir. O tarihte Atatürk’ün gelişine tanıklık eden veya büyüklerinden ziyaretle ilgili bilgileri olan ve şu anda hayatta olanlar varsa anılarını anlatması istenebilir.

Atatürk 94 yıl önce Osmaniye ziyaretinde “Bu güzel kalpli mert insanlar” dediği sözleri anımsayarak, güzel yüreğimizi ve mertliğimizi gösterebilmek adına daha farklı kutlama etkinlikleri yapılabilir!

Osmaniye eski Valilerinden Celalettin Cerrah, Atatürk’ün Osmaniye ziyareti ile ilgili Gazeteciler arasında fotoğraf yarışması düzenlenmesi konusunda bir söz kullanmıştı. 

Örneğin, Atatürk’ün Osmaniye ziyaretlerinin yıldönümlerindeki törenlerde gazetecilerin fotoğrafları toplanıp bir fotoğraf sergisi açılabilirdi!

Günü kurtarma adına yapılan programlar bir saman alevi gibi gökyüzüne uçup gider. Uçan dumanların birer bulup olup iz bırakarak gökyüzünde süzülmesini sağlamak gerek. 

Yürekten gelen sevgi, gözbebeklerin bakışlarında gizlidir, anlayabilene. Saygılarımla…
 

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar