24 Nisan, 2024, Çarşamba
DOLAR32.518
EURO34.7869
ALTIN2421.2
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

50 kişilik toplantı yapılamazken 50 bin kişilik konser veren ülke var

Güney Yarımküre’de veya Ekvatorun güneyindeki Yeni Zelanda’nın covid-19 mücadelesindeki başarılarından sözetmek istiyorum.

Yeni Zelanda 1852 yılında kendi hükümetini kurmuş ve sonraki yüzyılda ülkede yatırım, iletişim ve tarımsal üretimde hızlı bir gelişme kaydedilmiştir.

Bu ülkede Yazın en sıcak ayları Ocak ve Şubat olup, en soğuk ayları Haziren ve Temmuz aylarıdır. 2019 yılının Aralık ayındaki sayıma göre Yeni Zelanda’da 4.951,500 kişi yaşamaktadır.

Yeni Zelanda “Meşruti Monarşi ve Parlamenter Demokrasi” ile yönetilmektedir. II. Elizabeth, Yeni Zelanda Kraliçesi ve aynı zamanda Devlet Başkanıdır.  Başbakan ise; Jacinda Kate Laurell Ardern olup, Üniversite mezunu, 3 çocuk annesi ve 1980 doğumludur.

Ülke nüfusunun yüzde 55,6’sı  kendisini Hristiyan olarak tanımlarken, azınlık olarak; Hinduizm, Budizm ve İslam’dır.

Yeni Zelanda 2013 yılının “yolsuzluk algısı endeksi”ne göre, yüksek yolsuzluk oranında 100 puan üzerinden “ 0 puanla- temiz” puana sahiptir. Ayrıca dünyada refah düzeyi en yüksek olarak birinci sırada yer almıştır.

Bu kadar bilgiyi neden sizlerle paylaştığımı merak etmiş olmalısınız ki anlatayım: Bizim ülkemizde covid-19 salgını nedeniyle iktidar partisi kongreleri yapılırken, 50 kişilik derneklerin kongreleri 2020 yılının Aralık ayından bu yana sürekli erteleniyor ve yapılması yasaklanıyor!

Oysa, Dünya genelinde korona virüsle en iyi mücadele eden ülkelerin başında gelen Yeni Zelanda’da 50 bin kişilik, sosyal mesafesi olarak konser düzenliyor.

Yeni Zelanda’da maskesiz, mesafesiz 50 bin kişinin katılımı ile gerçekleştirilen halk konserinin ardından, bizim ülkemizin ve diğer ülkelerin yöneticilerinin neler düşündüklerini merak ediyorum!?

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, virüsün kontrol altına alındığını belirterek, Avustralya ve Yeni Zelanda arasındaki uçuşlarda 19 Nisan'dan itibaren karantina şartının kaldırıldığını açıklamıştı.

Yeni Zelanda'da son 24 saatte sadece 1 corona virüs vakası tespit edildi. Ülkede salgının başından bu yana virüs sebebiyle 26 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 601 vaka kaydedildi.

Bugün bu yazımı okuduğunuz anda, ülkemizde covid-19 salgını nedeniyle günlük ölüm sayısı ile toplam ölüm sayısını öğrendiğinizde aklınızı çalmaya çalışanların sözlerini veya konuşmalarını anımsayın!

Bizim ülkemize geldiğimizde 50 kişilik derneklerin bile kongreleri yapılamaz, toplantılar düzenlenemez haldeyiz.

Ülkemizde ise yarından itibaren  17 Mayıs tarihine kadar alınan yeni önlemlerle tam kapanma uygulanması kararı alındığını öğreniyoruz.

Önemli olan alınan önlemlerin nasıl olduğu veya uygulanacak olaylar değil, vatandaşlarımızın bu konuda duyarlı olarak uymalarıdır. Bir başka deyimle kişilerin kendi tedbirlerini almaları, deyim yerindeyse kendi kendilerinin doktoru olmalarıdır.

Yeniden sağlıklı sosyal hayata doğru kurallara uyum sağlayarak yaşamak dileğimle.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar