28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.3457
EURO35.1224
ALTIN2307.2
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

24 Temmuz

Bugün gazetelerin sütunlarında Gazeteciler ve basın Bayramı ile ilgili kutlamaları göreceksiniz.


10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününde bile tatil yapamadan, çalışmalarını sürdüren basın emekçileri, bugün de aynı şekilde kendileri adına verilen Gazeteciler ve Basın bayramı’nda sadece kutlamaları alacaklar, yine yoğun tempolu çalışmalarını sürdüreceklerdir.


Yönetenler ile yönetilenler arasında her zaman orta yolu bulmak, sorunları aktarmak bir başka deyimle köprü görevini yürüten basın emekçilerinin yaşadıkları zorlukları bilenler bilirler, bilmeyenler ise rahat bir meslek sanırlar.


Bir olay yerine gideriz. Polis veya jandarma görüntü almamızı engellemeye çalışır. Onlar da kendilerine göre haklıdır. Çünkü onlar da sağlıklı bilgi alabilmenin uğraşı içindedir. Olayın içinde yeralan insanlar basın mensuplarına tepki gösterirler, görüntülerinin alınmasını istemezler. Bir yandan polis veya jandarma, diğer yanda olayın içindeki kişilerle uğraş vererek haberini yapıp kamuoyu ile paylaşmak isteyen gazeteciyi gözlerinizin önüne getirmelisiniz.


Kamu görevini yürüten bir görevli, makam sahibini düşünün. Koltuğuna ve kamu görevine güvenerek bir takım yolsuzluk veya hatalar yapmaktadır. Bilerek veya bilmeyerek yapılan bu hataları kamuoyu ile paylaşmak isteyen gazetecinin başına gelmeyenler kalmayabilir. Mahkemelik te olabilir, para cezası da alabilir, dayak ta yiyebilir, silahla vurulabilir de.


Basın özgürlüğünden sözedilir, ancak yapılan haksızlıklara ve yolsuzluklara göz yumduğun sürece özgürce yaşayabilirsin. Yapılan usulsüzlüklere karışmadığın sürece mahkeme kapısını da görmezsin, dayak ta yemezsin.


Vicdanın elvermez, dayanamazsın kaleme alır yazarsın başına gelmeyen kalmaz.


Gönümüzde basın mensuplarının en zor işi ise iktidara karşı tepkisel ve halktan yana yazabilmekte zorlanma olayıdır. Bazı yaygın basını işyerine getirip okuyan esnafın gözlendiğini, denetlendiğini duyuyorum. Böyle bir anlayış ve emri uygulayanları düşünüyorum.


Bugün Gazeteciler ve basın bayramı. Halkın haber alma, bilgi edinme, öğrenme hakları gazetecilerin kamuoyu ile sunduğu haberlerden geçer. Haberlere sansür konulursa, mahkeme kararı ile bazı haberlerin yayınlanması yasaklanırsa, bu konudaki yazılı mahkeme kararını da 81 ildeki polis memurları yerel basın mensuplarına getirip imza karşılığında “yayın yasağı” tebliğini verirse, bizler hangi basın özgürlüğünden ve basında sansür olmamaktan sözedeceğiz.


Bugün 24 Temmuz, bizim hakkımızda mahkemelere dava açanlar bile bugün bizim bayramımızı kutlayan mesaj gönderecektir. Suya sabuna dokunmadan yapılan gazetecilik ile, halkın haklı çıkarları doğrultusunda yazan kalemleri birbirinden ayırt edemeyenlerin her geçen gün çoğaldığı süreçten geçiyoruz. Yandan ve yandaş olmayan basın olarak ikiye ayırdılar bizleri.


Benim basın anlayışım, halkın sorunlarını yöneticilere aktarmak, onların çalışmalarını sağlıklı şekilde yerine getirmelerini sağlamaktır. Yönetenler de bu konuda göremediklerini kendilerine aktaran basın emekçilerine teşekkür etmesi yerine, haklarında davalar açması gibi bir eylemin yaşandığı süreçten geçiyoruz.
Bazı olayların içinde kalan basın mensupları o anda polise de göstericiye de “Gazeteci” olduğunu söylemekten çekinebiliyor.


Tüm meslektaşlarıma sabırla çalışma, sağlıklı ve başarılı günler dilerim. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar