20 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.5095
EURO34.7826
ALTIN2498.1
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

2021’de, 21.56 dediler

Yeni bir yıla merhaba derken, 2021 yılı; Pijama ve Terlik ile Televizyon başında evlerde karşılandı.

Evlerdeki yılbaşı akşamında, üzerinde pijaması, ayağında terliği ve karşısında televizyonu olmayanlardan özür diliyorum.

Benim insanlık anlayışımda, sosyal ve ekonomik anlamda kendisinin dışındaki kişileri kendisi gibi görme olayı yoktur. Hayatın gerçeklerini yazarken, dilde söylenip, dudaklar arasından çıkarak karşınızdaki insanların dudaklarını doldura doldura söylenilen sözlerin ağırlıklarını düşünürüm.

Bugün 4 ocak 2021 gününü yaşamaktayız. Salgın sürecinde her an ölümle karşı karşıya yaşadığımız günlerin, daha doğrusu 2020 yılını geride bırakırken, gelecek yılın sağlıklı yaşanması tüm insanların tek beklentisi ve umudu oldu.

Yılın son ayında çalışanları ilgilendiren asgari ücret belirleme toplantılarının sonunda, 2021 yılı için ücret artışı; yüzde 21.56 olarak açıklandı. Asgari ücret 2324 Tl’den 2825 Tl’ye yükseltilmiş oldu. fazladan 90 kuruşluk bir rakamı da inkar etmek istemem.

Bizim milletimiz şükür etmesini bilir, hatta çalışırken ödediği vergilerin nereye gittiği ve harcandığını sorgulamadığı gibi deprem, salgın ve doğal afetlerde devletinin açtığı İBAN numaralarına yardımda bulunmayı vatandaşlık sorumluluğu olarak bilir.

Yeni yılın ilk gününden başlamak üzere vatandaşların tüketim ürünlerine de zamlar yapılırken, buradaki rakamları da incelemek gerekiyor. Elektrik kullanımında yüzde 11, Emlak vergisinde yüzde 4.55, MTV’de yüzde 9.11 gibi artışlar yapıldı. Bu arada resmi kurumlardaki değerli kağıt ücretleri ile birlikte farklı uygulamalardaki zamları da ödeme yaparken göreceğiz.

Bu arada emekli maaşlarına ne kadar zam yapıldığı konusu ile birlikte, yeni yılda emeklilere 100 Tl fark verilmesi olayı da merak ediliyor.

2021 yılında emekli maaşlarına 100 Tl fark ödemesinin yapılıp yapılmayacağı konusunda yetkili ağızlardan açıklamada duyulmadı.

2021 yılının asgari ücreti belirlenirken yapılan hesaplamada; bekar, evlilerin ise çocuk sayılarına göre maaşlarında artışlar olacak şekilde rakamlar açıklandı.

Çalışan emekçi insanlar için buradaki farklı ücretleri okuduğumda; emekli insanlar için böylesi bir ücret artışı yapılıp yapılmasının neden yapılmadığını sormak istiyorum.

Aylık 1.500 Tl maaş alan emekli, evli ve iki çocuklu bir insan düşünün. Eşi çalışmıyor, çocuklarının ikisi de öğrenci. Emeklilerin yeni yıl maaş artışlarında bunlar gözetilerek artış yapılamaz mı!?

Yeni bir yılın ilk günlerindeyiz, 2021’e merhaba derken hayatımıza giren yeni zamlarla girmemeliydik! Asgari ücret Ocak ayında başlatılıyorsa, buradaki zammın ardından vatandaşın hizmet aldığı ürünlere de aynı anda zam yapılıyorsa; verilen artışın farklı şekilde alınması olayı yaşanıyor anlamına gelir.

Bir halk deyimini anımsadım; “Anamı belleyen Kadı, ben şikayetimi kime yapacağımı bilemiyorum!?”

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar