26 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.4622
EURO34.7177
ALTIN2436.5
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

182 Randevu

Sağlık alanında çağ atladığımız söyleniyor. Doğru olan yönleri de var elbette! Yeni hastaneler hizmete girdi, yatak sayıları artırıldı. Ancak, vatandaşın sağlık alanındaki hizmet alımlarında ne gibi değişiklikler olduğunu da sorgulamamız gerekiyor.

Özellikle Devlet Hastanesi’nde vatandaşların sıra bekleyişlerinde bir değişiklik görüldüğü pek söylenemez. Hastalar muayene için Devlet Hastanesi’ne geldiklerinde 182 randevu telefonun aranması isteniyor. Bu numarayı arayan hasta veya yakınına 15 günden öncesi randevu verilmiyor.

Acil servislerin dışında hastaya 15 günden sonrası muayene için randevu verilmesi olayı sağlık hizmetlerinin iyileştiğini nasıl gösterebildiğini merak ediyorum!

Vatandaş diş ağrısı nedeniyle hastanenin acil servisine gidiyor, buradaki ilk müdahalenin ardından muayene olması için doktor öneriliyor. Hasta randevu almak istediğinde 182 numaralı telefonu araması isteniyor, bizzat randevu verilmediği söyleniyor.

Hasta bu kez verilen numarayı arıyor, telefonun ucundaki görevli 15 günden önce doktorun muayenesinin dolu olduğunu belirtiyor. Ancak, yine de arada bir araması öneriliyor.

Dişi ağrıyan bir hasta 15 gün nasıl sabredecek bunu anlamakta zorluk çekiyorum.

Bir hasta düşünün doktora gidiyor, muayene oluyor, verilen ilaçlarını alıyor. Doktor bir hafta sonra yeniden kontrol için gelmesini öneriyor. Hasta ilaçları kullanıyor ve bir hafta sonrasında aynı doktora kontrol için geldiğinde 182 numaradan randevu alması isteniyor.

Hasta 182 numarayı arayıp randevu istediğinde, üstelik doktorun bir hafta sonra gelmesini istediğini söylemesine rağmen 15 günden önce sıra bulunmadığı belirtiliyor.

Geçtiğimiz günlerde Osmaniye Devlet Hastanesi’ne gitmiştim. Arkadaşım muayene olacaktı, onu bekliyordum. Saat:15.40’ı gösteriyordu. Devlet hastanesindeki NTS odasının önünde bir erkekle- kadın görevli ile tartışıyorlardı. Olayı bir süre oturduğum yerden izledim. Tartışmanın ardından kadın ile erkek oradan uzaklaştı.

Saat: 15.45’i gösterirken NTS odasındaki görevli kapıyı kapatıp gitmek istediği sırada yine bir erkek ile kadın görevli ile tartışmaya başladılar.

Görevli; mesaisinin bittiğini ve hizmet veremeyeceğini söylüyordu. Kontrol yaptırmak isteyen aile ise henüz mesaisinin bitmediğini belirtiyordu. Bir ara NTS odası görevlisi oruçlu olduğunu vurgulayarak, erken gitmekten sözetti.

Olayın bundan sonrasında erkek NTS odası görevlisini bir üst yetkiliye şikayet etmeye gitti.

Bu arada olay yerine gelen kadın görevli, NTS odasındaki görevli ile tartışmaya başladı. Mesainin bitmesine henüz 15 dakika kaldığını belirten görevli, hastalara iyi davranması gerektiğini ve görevini layıkı ile yapması uyarısında bulunan sözler kullandı.

Bu arada kilitli kapıyı açıp yeniden görevinin başına dönen kadın, kontrole gelen hasta ile ilgilenmeye başladı.

Sorumlu olarak bir üst görevli bildiğim kadın görevliye NTS odasındaki mesainin bitim saatini sorduğumda; 16.00’da bittiğini söyledi. Görev sorumlusu olan bu kadına teşekkür ettim.

Devlet hastanesinde yaşanan olumsuzluklar, hastaları özel hastanelere yönlendirme anlamını taşıyor. 15 gün öncesinden sıra verilmemesi ise her zaman yaşandığı için bu olayın nereden kaynaklandığını merak ediyor, yetkililerin bu konuda duyarlılık göstermelerini bekliyoruz. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar