18 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.4951
EURO34.8577
ALTIN2480.0
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

15 Nere, 5 Nere!?

Emekli maaşlarına Temmuz ayında yapılacak olan zam oranı belli oldu. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 5, memur eklilerine yüzde 6 oranında zam yapıldı.

Yılın ilk 6 aylık enflasyon oranına göre emeklilerin Temmuz ayındaki zamlı maaşları belirleniyor.  

TÜİK verilerine göre Haziran alında enflasyon oranında yüzde 0,03 artış yaşandığı kaydedilmiş.

Dün açıklanan emekli maaşlarındaki artışlara baktığımızda, yeni zamlarla birlikte en düşük işçi emeklisinin aylığı 1.130 Liradan, 1.186 liraya yükselecek. En düşük esnaf emeklisinin aylığı 1.376 liradan 1.445 liraya, en düşük çiftçi emeklisinin aylığı da 1.298 liradan 1.363 lira olacak.

SSK ve Bağ-Kur emeklisine yüzde 5, memur emeklisine ise yüzde 6 zam yapılması olayına baktığımızda, bu insanların tüketime yönelik aldıklarına yapılan zam oranları akla geliyor.

Geçtiğimiz günlerde 5 gün içerisinde; çayın fiyatına yüzde 15, şekerin fiyatına yüzde 16, motorinin fiyatına yüzde 22 kuruş, benzinin fiyatına yüzde 20 kuruş, elektriğin fiyatına yüzde 15 zam yapılmıştı.

Emekli vatandaşlarımızın aldıkları zam oranı yüzde 5 olarak belirlenirken, tüketmek zorunda olduğu ve yaşamsal önemi bulunan; çay, şeker, elektrik fiyatlarına yüzde 15 zam yapılması, ayrıca ulaşım ve taşıma gibi olaylar için birbirine zincirleme bağlı olan akaryakıt zammı oranına baktığımızda, insan aklı ile dalga geçmeye benzetiyorum.

Emekli maaşlarına yapılan yüzde 5 oranındaki zam ile övünen iktidar ve bazı medya grupları bu haberi temcit pilavı gibi birkaç gün gündeme taşıyacaklardır.

Oysa yüzde 15 oranında şeker, çay, akaryakıt ve elektriğe yapılan zamlar haber bültenlerinde bir –iki kez geçtikten sonra gündemden düşürülmek istenecektir.

Halkın sosyal ve ekonomik yaşantısının bu günü ve geleceği sağlıklı toplumsal yaşam bakımından önemlidir.

Tv ekranlarındaki haberleri can kulağı ile dinlediğinizde bazı siyasilerin konuşmalarında “halkla alay!”tavrını okuyabilirsiniz.

Birileri çıkıyor, mevcut Anayasal sistemin iyi ve sağlıklı çalıştığını söylerken, birileri çıkıyor sistemin bu topluma göre olmadığı, yeniden düzenlenmesi gereken maddelerinin olduğunu söylüyor.

Bir başka siyasi de çıkıp; “Bu olayları kamuoyu önünde değil, Meclis’te konuşalım”diyebiliyor.

Bu insanların yaşamına yön veren, etkileri olan yasaların kamuoyu önünde konuşulmasından rahatsız olan bir siyasinin ne anlatmaya çalıştığını merak ediyorum doğrusu!

Meclis’te konuşulduğunda kimlerin neler söyledikleri kamuoyuna duyurulmayacak mı, ayrıca ülke ekonomisi açısından halkın bilmesi gereken olayları “devlet sırrı veya farklı görmek” insanları düşündürüyor.

Ülkenin askeri sırrı belli isimler arasında görüşülür, terör olayları da öyle. Ama ülkede yaşayan halkın ekonomik ve sosyal yaşantısı üzerinde alınacak önlemler, yaptırımlar ve uygulamalar halktan gizlenmemeli! 

Ekonomik kriz durumlarında halkın altınlarını ve dolarlarını bozdurmaları isteniyorsa, bu krizlerin çözüm yolları konusunda bazı olaylardan halkın haberdar edilmesi önemlidir.
Emeklilerimize yapılan yüzde 5 ve 6 oranındaki zam oranları hayırlı olsun, iyi günlerde kullanmaları ve idareli kullanmalarını diliyorum. Saygılarımla…
 

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar