29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3842
EURO35.0429
ALTIN2326.4
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

12 yıllık eğitim kadar…

Hükümet 4+4+4 adı ile 12 yıllık eğitimi Meclisten geçirdi, Cumhurbaşkanı da onayladı. TBMM’nin aldığı karar ve Cumhurbaşkanı’nın da onayladığı yasa geri dönüşü olmayacak şekilde önümüzdeki yıldan itibaren uygulamaya konulacaktır.

Çocuklarımız ve gençlerimiz açısından hayırlı olması tek dileğimizdir. Ancak benim burada anlatmak istediğim konu eğitimin bir başka boyutu ile.

Hükümet 12 yıllık kesintisiz eğitime önem verdiği kadar, okullardaki kıyafetler konusunda da aynı özeni gösterebilse ne iyi olur.

Osmaniye’deki Okullarımızda değişik kıyafetler isteniyor. Her okul kendisine bir forma rengi seçmiş, öğrenci velileri belli adreslerdeki esnafa yönlendirilerek almak zorunda bırakılıyor. Örneğin, sarı renkli bir öğrenci kıyafetinin üzerinde iki çizgi bulunuyor. Aynı kıyafet çizgisiz olursa okul kabul etmiyor. Böyle bir kıyafet ise ancak özel olarak hazırlanabiliyor.

Okulların açılmasına yakın sürede okullar kıyafetlerini belirliyor, belli esnaflarla anlaşma sağlanarak o yerlerden alınmak zorunda bırakılıyor. Özel olmayan, ancak aynı renkteki bir kıyafeti veli 40 liraya alabilecekse, özel kıyafet istendiği için 100 liraya almak zorunda bırakılıyor. Bu da öğrenci velilerini ekonomik olarak sıkıntıya sokuyor.

Okullarda değişik kıyafetlerin Haziran ayında belirlenmesi ve değiştirilmeden devam etmesi konusunda İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Okul Müdürleriyle bir toplantı yapmalarının iyi olacağını düşünüyorum. Belli miktarda getirilen okul kıyafetleri bittiği zaman veliler zor durumda kalıyor. Buna çözüm olarak ise; Okul Müdürleri’nin anlaşma sağladıkları esnafa belli bir sayı vermek suretiyle velilerin kıyafet arama konusunda sorun yaşamamalarının önüne geçilmesini istiyoruz.

Bir öğrenci oturduğu mahalledeki okulun kıyafetlerini alıyor, bir süre sonra kiralık evlerinden taşınıp bir başka mahalleye göçtüklerinde buradaki okulun kıyafetlerini almak zorunda kalıyor.

Bizim yıllardır giydiğimiz siyah önlük, beyaz yaka ardından mavi önlükler uygulaması sona erdi. Her okul Müdürü kendine göre renk seçip özel kıyafetler hazırlatırken, öğrenci velileri de anlaşma sağlanan belli esnafın satışına boyun eğmek zorunda kalıyor.

Her okulun aynı kıyafet istemesi, belli esnafla ihale yoluyla da olsa anlaşma sağlamasının doğru olmadığını düşünüyorum. İşaretsiz ama belirlenen öğrenci kıyafetleri istenebilir, okulun amblemi sonradan eklenebilecek şekilde öğrencilerden kıyafet istenmesi durumunda veliler istedikleri esnaftan daha ucuza çocuklarının ihtiyaçlarını alabilirler.

İl Milli Eğitim Müdürümüzün Osmaniye’deki okullarda kıyafet belirlemeleri konusunda son güne kalınmaması ve Okul Müdürlerinin keyfine bırakılmaması için gereken çalışmayı yapacağına inanıyorum.

Öğrenci kıyafetleri konusunda yapılan ihalelerin ve bir takım akla kuşku uyandıracak durumların yaşanmaması için gereken özenin gösterileceğini düşünüyorum. Saygılarımla…
Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar