26 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.5661
EURO34.9976
ALTIN2451.0
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

1 Mayıs ve Osmaniye

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde İstanbul Taksim Meydanı veya başka illerimizde yaşanan olayları konu etmeyeceğim.


Diğer illerimizdeki yaşanan olayları yaygın basının köşe yazarları aktardı, televizyon kanallarından izlediniz.


Benim anlatacakların Osmaniye ilimizle ilgili olacak.


Yasal  ve tatil günü olarak kabul edilen 1 Mayıs’ın “Emek ve dayanışma günü” olması nedeniyle Osmaniye ili olarak neler yapıldı, neler yapılmadı?


Osmaniye’de işçi potansiyeli var mı? Var. Çalışanların, yani işçilerin örgütleri var mı? Var.


İşçi sendikaları 1 Mayıs günü çalıştırılan işçilerin haklarını arayabildi mi? İşçi sendikaları veya diğer sivil toplum kuruluşlarından (Eğitim sendikalarından sözetmek istiyorum) hangisi 1
Mayıs günü Atatürk Anıtına çelenk sunup, basın açıklaması yaptı?


Belediye çalışanları da 1 Mayıs nedeniyle tatildeydi. Belediye işçilerinin bir sendikası var ve her ay işçilerin maaşlarından aidat kesintisi yapılarak sendika yöneticileri varlıklarını sürdürmeye çalışırlar.


Osmaniye Belediyesinde ve diğer belediyelerde örgütlü sendika yöneticileri 1 Mayıs günü “emek ve dayanışma” adı ile ne gibi etkinlik yaptılar. Bir basın açıklaması yapma gereğini neden duymadılar.


Osmaniye’de değişik isimlerle eğitim sendikaları bulunmaktadır. Bu sendikalardan hangisinin yöneticisi bir basın açıklaması yapma gereği duydu.


Sadece Memur-Sen’den bir açıklama bir yandaş gazetede yayınlanan açıklama yaptı.


O da, 1 Mayıs’ı Çanakkale’de kutlayacaklarını belirten bir açıklama idi. Memur-Sen’in bu açıklaması ne demekse, “Emek ve dayanışma günü”nde Çanakkale şehitliği ziyareti böyle bir gün ile nereden örtüşüyorsa onu da anlamakta zorlandım.


Çanakkale ziyaretinin bir benzerliği olabilirdi, o da Çanakkale savaşında insanlar omuz omuza, kardeşce kurtuluş mücadelesi vermişlerdi. Ama onun adı vatan topraklarının emperyalizmi yurttan atmak için ortak bir mücadele olayıydı.


1 Mayıs ise, işçi ve emekçilerin hak ediş, iş barışı mücadelesiydi. Şu veya bu şekilde, yönetimin başındaki iktidar bile böylesi bir bayramı yasallaştırırken, Osmaniye’de; “iş, aş, emek, barış ve iş güvenliği” mücadeleleri verdiklerini söyleyen sendikalar, 1 Mayıs günü tatil yaparken, iki satır basın açıklaması yapmayı neden örgütleri adına yapamadılar?



Bir dakikalık saygı duruşu, ardından İstiklal Marşı’nın okunması ve günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapılamaz mıydı?


Zor oldu demek ki, izin dilekçesi yazmak, üyelere haber vermek ve iki satır açıklama yazmak zor oldu demekki!


Bu arada Osmaniye sakin 1 Mayıs geçirdi. Polis te, yöneticiler de rahat etti. Bir program yapılmayınca güvenlik önlemleri de her zamanki gibi rutin olarak gerçekleşti. Kimse sıkıntı yaşamadığı gibi, polisin biber gazı ve jopunu düşünmeden çarşıya gelip, akşam da evine döndü.


Emniyet görevlileri de, sendikacılar da, halk ta olaysız sakin bir gün yaşadı.



Bayramların olaylı geçmesi kadar üzücü bir gün olamaz. Bayramları bayram havasında kutlayabileceğimiz barış dolu günler dileklerimle, saygılar…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar