28 Nisan, 2024, Pazar
DOLAR32.4504
EURO34.829
ALTIN2438.6

Yüksekovada yetişen zerik ve siyah üzümün aşı kalemleri Tekirdağdaki üzüm koleksiyon bağında muhafaza edilecek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yüksekovada yetişen zerik ve siyah üzümün aşı kalemleri Tekirdağdaki üzüm koleksiyon bağında muhafaza edilecek
Abone ol
TEKİRDAĞ BAĞCILIK ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜNDE GÖREVLİ ZİRAAT MÜHENDİSİ ASLI POLAT, TAMER UYSAL VE MÜMTAZ EKİZ, HAKKARİ’NİN YÜKSEKOVA İLÇESİNDE GEÇTİĞİMİZ AYLARDA KAYIT ALTINA ALDIKLARI ÜZÜM BAĞLARININ ÇEŞİTLERİNİ, AŞI KALEMLERİ ALARAK, TEKİRDAĞ'DAKİ ÜZÜM KOLEKSİYON BAĞINDA MUHAFAZA EDİLECEK.

HAKKARİ (İHA) – Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde yetiştirilen zerik ve siyah üzüm çeşitlerinden alınan aşı kalemleri, Tekirdağ’daki üzüm koleksiyon bağında muhafaza edilecek.


Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsünde görevli ziraat mühendisleri Aslı Polat, Tamer Uysal ve Mümtaz Ekiz, Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde geçtiğimiz aylarda kayıt altına aldıkları üzüm bağlarının çeşitlerini, aşı kalemlerini alarak Tekirdağ’daki üzüm koleksiyon bağında muhafaza edilecek. Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Yüksekova Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliği ile Yüksekova’ya bağlı Yeşiltaş köyünde zerik ve siyah üzüm çeşitlerinden aşı kalemleri alındı.


Bölgeden alına her çeşitten 10-15 tane alınan kalemlerden aşılı fidan elde edip Tekirdağ’daki koleksiyon bağına dikilmesi sağlanırken, bir yıl sonra elde edilen fidanlar asma arazi gen bankasına muhafaza altına alınmış olacak. Yüksekova’daki saha çalışması Tekirdağ Bağcılık Ataştırma Enstitüsü görevlileri Tamer Uysal, Aslı Polat, Mümtaz Ekiz ve Yüksekova Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli Uğur Bahadır tarafından yapıldı.


Bölgede güzel üzüm bağlarının olduğunu belirten Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsünde görevli ziraat mühendisi Tamer Uysal, ’’Yerel üzüm çeşitlerinin muhafaza amacıyla yürüttüğümüz projeyle materyal toplamaya geldik. Burada ağırlık olarak zerik çeşidi yetiştirmekte. Burada siyah üzümlerden oluşan guruplarda var. Bizde çeşitlerin aşı kalemlerini alıyoruz, Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsünde aşılı fidan elde etmek amacıyla bu materyalleri kullanacağız. Önümüzdeki yıl elde ettiğimiz fidanları asma arazi gen bankamıza dikerek bu çeşitlerin kaybolmasını önleyeceğiz. Kendi doğal yöresinde kaybolsa dahi, bizim arazi gen bankasında muhafaza edilmeye devam edilecek’’ dedi


Yüksekova İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Emin Yiğit ise böylesi anlamlı bu projede emeği geçen kurum personeli ve Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü görevlilerine çok teşekkür ettiğini belirtti.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Galatasaray, 4 maçtır Kadıköyde yenilmiyorÖnceki Haber

Galatasaray, 4 maçtır Kadıköyde yenilmiy...

Uşaklı şehitler, Polis Haftasında unutulmadıSonraki Haber

Uşaklı şehitler, Polis Haftasında unutul...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar