04 Mayıs, 2024, Cumartesi
DOLAR32.3391
EURO34.8912
ALTIN2393.4

Yazar Oranlı, Gazeteciliğe bakış eserini ikinci kez yayınladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yazar Oranlı, Gazeteciliğe bakış eserini ikinci kez yayınladı
Abone ol
Gazeteci-Yazar Dr. Çetin Oranlı, yayınlanmış 5 kitabının ardından, “Olaylar ve kişisel tecrübe ışığında Gazetecilik” isimli kitabı ikinci baskısı yayınlandı.

Gazeteci-Yazar Dr. Çetin Oranlı, yayınlanmış 5 kitabının ardından, “Olaylar ve kişisel tecrübe ışığında Gazetecilik” isimli kitabı ikinci baskısı yayınlandı.

Birinci baskısı 2016 yılında yayınlanan kitap okurları ile buluştuğunda; iletişim öğrencileri. Akademisyenler ve Gazeteciler tarafından olumlu eleştiriler almıştı.

Gazeteci-Yazar Oranlı kitabın birinci baskısını yeniden gözden geçirerek, içeriği ve kapağı ile 10 bölüm halinde ve 320 sayfa olarak ikinci baskısını okurları ile buluşturmak üzere  kitap sitelerinde satışa sunuldu.

Uzun yıllar gazetecilikte aktif görev yapan Oranlı,   Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Entitüsü Gazetecilik Anabilim Dalı’nda doktorasını tamamladı.

Oranlı’nın ilk kitabı olan “Olaylar ve kişisel tecrübe ışığında Gazetecilik” kitabının dışında, yayınlanmış 5 kitabı daha bulunuyor.

Çimke Yayınevi tarafından okurları  ile buluşturulan kitabın ikinci baskısında; Gazetenin Katalizör Gücü: Muhabir,  Muhabirlikte Temel Branşlar ve Gereklilikleri, Haber ve Haberin Temel Nitelikleri, Haberi Algılamak ve Haber İlişkisi üretmek, Haberlerin Magazinleştirilmesi sorunu ve Televole Haberciliği, Ateşten Gömleği Giyen Kişi: Editör, Gazeteciliğin Baskı Altına Alındığı Alanlar, Editörün Çalışma Şekli ile ilgili Öneriler, Söyleşi Teknikleri, Köşe Yazısı ve Köşe Yazarlığı: Fıkra Yazarlığından Köşe Yazarlığına  gibi bölüm başlıkları bulunuyor.

Gazeteci-Yazar Dr. Çetin Oranlı’nın yayınlanmış eserlerine bakıldığında; Olaylar ve Kişisel Tecrübe Işığında Gazetecilik (1. Baskı-2016-Kardelen Yayınları), Sözün Ardı-İz Bırakan Söyleşiler (2017-Çimke Yayınevi), Demir Kepenkli Ev-Anadolu Hikâyeleri (2018-Çimke Yayınevi), Ruha Dokunan Patiler (2019-Hayykitap), Ruha Dokunan İnsan Öyküleri (2020-Hayykitap) olarak okuyabiliyoruz.

Kitapla ilgili yapılan eleştirilerin bazılarına baktığımızda; Prof. Dr. Caner Arabacı, “Gazeteciliğe yerli bir bakış” başlıklı değerlendirmesinde; “Oranlı’nın kitabı, gazeteciliğe yerli bir bakış getiriyor. O, muhabirlik, yazı işleri müdürlüğü, editörlük, yayın organlarında yazarlık gibi, gazeteciliğin değişik kademelerindeki mesleki tecrübesini zevkle okunan, güzel bir üslupla veriyor.”

Prof. Dr. Ahmet Kalender; “Okurken keyif veriyor” başlıklı değerlendirmesinde, “Çetin Oranlı, hem “mektepli” hem de “alaylı” bir gazetecimizdir. Bu iki özelliği, ortaya enfes bir eser çıkarmış. Öz ifadeler, peşinden yaşanmış tecrübeler… Okurken hiç sıkmıyor, büyük bir keyif veriyor ve çok şey öğretiyor.”

Ahmet Özdemir; “Gazetecilikle ilgili soruların yanıtı bu kitapta” başlıklı değerlendirmesinde; “Muhabirlikten branşlara, haberin tanımından yazma tekniklerine, haber konularından editörlüğe, baskıdan görselliğe, röportaj tekniklerinden köşe yazarlığına kadar gazetecilikle ilgili aklınıza gelebilecek onlarca sorunun yanıtını on bölüm halinde Çetin Oranlı’nın “Gazetecilik” kitabında bulmak mümkün.” Tümcelerinin kullanıldığı eleştirileri görebiliyoruz.

(Haber: Mustafa Bardak)

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Hakkaride Ramazan dolu dolu geçtiÖnceki Haber

Hakkaride Ramazan dolu dolu geçti

BARÜ, gençleri afet ve acil durumlara müdahale için hazırlayacakSonraki Haber

BARÜ, gençleri afet ve acil durumlara mü...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar