
Almanya Dışişleri Bakanı Johann Wadephul, İsrail'in Gazze’deki operasyonlarını eleştirerek orantısız güç kullanıldığını belirtti. Almanya’nın siyasi baskıya boyun eğmeyeceğini vurguladı.
Almanya Dışişleri BakanıJohann Wadephul, İsrail'in Gazze’deki askeri operasyonlarına ilişkin dikkat çekici açıklamalarda bulundu.
Batı Alman Radyo Televizyon Kurumu (WDR) tarafından düzenlenen Avrupa Forumu etkinliğinde konuşan Wadephul, İsrail’in Hamas’a karşı meşru savunma hakkını tanıdıklarını ancak Gazze’de yürütülen operasyonların artık orantılılık ilkesini aştığını ifade etti.
“İsrail’in kendini savunma hakkı vardır” diyen Wadephul, Gazze Şeridi’ndeki saldırıların süresi, yoğunluğu ve istikrarı bakımından endişe verici boyutlara ulaştığını söyledi.
Almanya’nın, İsrail devletinin varlığı ve güvenliğine olan bağlılığının sürdüğünü vurgulayan Wadephul, bu desteğin Gazze’deki çatışmalarda siyasi baskı unsuru olarak kullanılmaması gerektiğinin altını çizdi.
“Federal hükümet olarak, İsrail’den gelen antisemitizm suçlamalarıyla siyasi baskıya maruz kalmayı kabul etmeyeceğiz” diyen Wadephul, Almanya’nın hem İsrail’e hem de Gazze halkına karşı sorumluluk taşıdığını belirtti.
Gazze’deki sivillerin temel ihtiyaçlarının karşılanmamasının kabul edilemez olduğunu söyledi.
Öte yandan Wadephul, İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Sa’ar ile telefon görüşmesi gerçekleştireceğini ve Sa’ar’ın yakında Berlin’i ziyaret edeceğini açıkladı.
Almanya’nın İsrail’e yönelik silah sevkiyatının ise hükümet birimleri tarafından değerlendirileceğini sözlerine ekledi.

Yorum Yazın