Osmaniye’de büyükbaş hayvanlarda görülen “3 Gün Hastalığı” yetiştiricileri endişelendiriyor. Veteriner Hekim Mahmut Yaş, hastalığın belirtileri, bulaşma yolları ve korunma yöntemleri hakkında uyardı.
Osmaniye’de faaliyet gösteren Veteriner Hekim Mahmut Yaş, büyükbaş hayvan yetiştiricilerini uyararak bölgede “3 Gün Hastalığı” vakalarının görülmeye başlandığını açıkladı.
Genellikle sığırlarda görülen 3 Gün Hastalığı, virüs kaynaklı bulaşıcı bir hastalık olarak biliniyor.
Hastalığın sivrisinekler aracılığıyla hayvanlara geçtiği belirtiliyor.
Veteriner Hekim Mahmut Yaş’ın verdiği bilgilere göre, 3 Gün Hastalığının en yaygın belirtileri şunlardır:
Yüksek ateş ve titreme
Kaslarda güçsüzlük
Burun ve ağızdan salya akıntısı
Kambur görünüm
İştahsızlık ve geviş getirmede durma
Hastalığa yakalanan hayvanlarda kilo kaybı, süt veriminde ciddi düşüş, dölleme yeteneğinde azalma ve ölüm görülebilmektedir.
Veteriner Hekim Yaş, özellikle besi hayvancılığı yapan işletmelerin bu hastalığı hafife almaması gerektiğini vurguladı.
Hayvanların hareketlerinin yakından gözlemlenmesi, farklı bir durum fark edildiğinde hızlıca veteriner hekimlere başvurulması gerektiğini belirtti.
3 Gün Hastalığının tedavisi ve önlenmesi için aşı geliştirilmiştir. 6 aydan büyük hayvanlara uygulanması önerilen bu aşının yanı sıra, ahırlarda sinek mücadelesi yapılması ve hayvanların üzerine sinek ilaçları uygulanması da büyük önem taşıyor.
Veteriner Hekim Yaş, “Hayvanlarda farklı belirtiler gözlemlendiğinde vakit kaybetmeden en yakın Veteriner Hekime başvurulmalıdır” diyerek uyarısını yineledi.
Yorum Yazın