Osmaniye Belediyesi FıstıkFest
20 Ekim 2026, Salı
DOLAR 42.2631
EURO 49.0719
ALTIN 5726.6

Vali Köşger: “Depreme Hazırlık Bir Tercih Değil, Zorunluluktur”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Vali Köşger: “Depreme Hazırlık Bir Tercih Değil, Zorunluluktur”
Abone ol
Adana’da AFAD koordinesinde gerçekleştirilen deprem tatbikatında, 6.5 büyüklüğündeki deprem senaryosu kapsamında arama-kurtarma, KBRN ve uçurumdan yaralı kurtarma çalışmaları gerçeğini aratmadı.

Adana’da AFAD İl Müdürlüğü koordinesinde düzenlenen Deprem Tatbikatı Toplantısı, Vali Yavuz Selim Köşger başkanlığında gerçekleştirildi.

Adana AFAD Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlüğü yerleşkesinde yapılan toplantıya; Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Güngör Geçer, vali yardımcıları, ilçe kaymakamları ile ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

Toplantıda; deprem öncesi hazırlık çalışmaları, afet anında kurumlar arası koordinasyon ile olay sonrası iyileştirme süreçlerine yönelik planlamalar ele alındı.

Toplantıda değerlendirmelerde bulunan Vali Köşger, Adana’nın deprem kuşağında yer aldığını hatırlatarak afetlere karşı hazırlıklı olmanın hayati önem taşıdığını vurguladı.

Vali Köşger, “Depreme hazırlık bir tercihten öte, bir zorunluluktur. Kurumlarımızın her an koordinasyon içinde ve sahada hazır bulunması, afet anında başarıyla müdahale edebilmemizin en temel şartıdır. AFAD’ın öncülüğünde yürütülen bu tür tatbikatlar, hem vatandaşlarımızda farkındalık oluşturmakta hem de ekiplerimizin refleksini güçlendirmektedir.” ifadelerini kullandı.

Toplantının ardından, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında 14 kurum ve kuruluş ile 210 personelin katılımıyla geniş kapsamlı bir deprem tatbikatı gerçekleştirildi.

Senaryo gereği merkez Sarıçam ilçesinde 6.5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

Depremin ardından il ve ilçe afet yönetim merkezleri kurularak koordinasyon süreci başlatıldı.

Vali Yavuz Selim Köşger başkanlığında oluşturulan afet yönetim merkezinde, yerel düzey afet grup yöneticileri ve üyeleri bir araya geldi.

Vali Köşger, alınan bilgiler doğrultusunda gerekli yönlendirmeleri yaptı.

Tatbikatın ikinci bölümünde, Sarıçam’daki AFAD Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlüğü tatbikat sahasında koordinasyon merkezi, kayıt masası, barınma çadırları, personel konuşlanma ve iaşe alanları kuruldu.

Temsili enkaz alanında arama-kurtarma ve destek ekiplerinin çalışmaları yerinde incelendi. Senaryo gereği enkaz altında kalan vatandaşlar ekipler tarafından kurtarılarak sağlık personeline teslim edildi.

Aramalar sırasında yakınları enkaz altında kalan vatandaşların yaşadığı panik ve duygusal anlar da senaryo gereği canlandırıldı.

Tatbikat kapsamında ayrıca; uçurumda mahsur kalan bir araçtan yaralı kurtarma, Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer (KBRN) olaylar ile yangına müdahale senaryoları da başarıyla uygulandı.

Halatlarla uçuruma inen ekipler, araçta sıkışan yaralıyı kurtararak sahra çadırlarında ilk müdahaleyi yaptı.

Yaralılar daha sonra ambulanslarla hastanelere sevk edildi.

Tatbikatta görev alan personel ile canlandırma yapan vatandaşların performansı gerçeğini aratmadı.

Tatbikatı yerinde takip eden Vali Köşger, gazetecilere yaptığı açıklamada afetlere karşı hazırlıklı olunmasının önemine dikkat çekti.

Vali Köşger, “Afetler nerede, ne zaman ve hangi büyüklükte meydana geleceği önceden bilinmeyen olaylardır.

Bu nedenle bu tür tatbikatlar, hazırlıksız yakalanma riskini en aza indirmenin en etkili yoludur.” dedi.

6 Şubat depremlerini hatırlatan Vali Köşger, “Bu işin şakası yok. Allah böyle afetleri bir daha ülkemize yaşatmasın.

Ancak her zaman hazır olmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Vali Köşger, Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen uçurumdan yaralı kurtarma tatbikatının da önemine değinerek, bu tür çalışmaların afet bilincinin artırılmasına büyük katkı sunduğunu vurguladı.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Başkan Hasan Çetinden Kayyum Açıklaması Önceki Haber

Başkan Hasan Çetinden Kayyum Açıklaması

GTB başkanlarından yeni yıl mesajı Sonraki Haber

GTB başkanlarından yeni yıl mesajı

Yorum Yazın

aaaaa

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar