18 Haziran, 2024, Salı
DOLAR32.8482
EURO35.2586
ALTIN2450.4
Yusuf Cinkara Otomotiv

Uzmanı açıkladı "İdrar tutamama yönetilebilir"

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Uzmanı açıkladı "İdrar tutamama yönetilebilir"
Abone ol
Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen idrar kaçırmanın ilaçsız olarak tedavi edilecek yeni bir yöntem geliştirildiğini aktaran Doç. Dr. Faik İlik "İdrar tutamama yönetilebilir" dedi.

Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Faik İlik, idrar kaçırmanın yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen, sosyal ilişkilerde zorluklara neden olan bir durum olduğunu belirterek, son yıllarda yapılan çalışmalarda Transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonu ameliyatsız ve ilaçsız bir yöntem olarak idrar tutamamayı yönetme konusunda etkili olan görece yeni bir tedavi yöntemi olduğunu söyledi.

Medicana Sağlık Grubu Nöroloji bölümü Doç. Dr. Faik İlik, idrar kaçırmanın Multiple Skleroz (MS), İnme, Alzheimer ve Parkinson Hastalığı gibi nörolojik hastalıklarda sık görülen bir problem olduğunu hastaların yaşam kalitesini de olumsuz etkilediğini söyledi. Doç. Dr. Faik İlik, “Beyinde damar tıkanıklığı ya da beyin kanaması geçirmiş hastalarda mesane kontrolünün kaybı ve buna bağlı idrar kaçırma başlarda sıklıkla gözlenebildiği gibi bu hastaların bir kısmında ilerleyen zamanda da devam edebilir. Bir diğer nörolojik hastalık olan Parkinson Hastalığında da bu semptom görülebilir. MS hastalarında da mesane kasında aşırı aktivite ve bunun sonucunda idrar kaçırma şikayeti gözlenebilir. Mesane etrafındaki kaslar yanlış zamanda kasılır ve idrar yapmak için ani bir dürtüye neden olur. Alzheimer hastalığı olan kişilerde de idrar kaçırmanın en yaygın nedeni aşırı aktif mesanedir. Bunun nedeni ise bu hastalarda beyinde gözlenen dejeneratif değişikliklerdir” diye konuştu.

 

“İdrar tutamamayı yönetebiliriz”

 

Doç. Dr. Faik İlik, son yıllarda yapılan çalışmalarda Transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonu ameliyatsız ve ilaçsız bir yöntem olarak idrar tutamamayı yönetme konusunda etkili olan görece yeni bir tedavi yöntemi olduğunu ifade etti. Doç. Dr. İlik, “Bu tedavide düşük dozda elektrik uyarısı veren bir cihaz ile sinir lifleri uyarılarak uygulanır. İdrar yapma ile ilgili sinirler uyarılarak idrar torbası kontrolünde iyileştirilme sağlanır. Böylece idrar kaçırma sıklığını azaltmaya yardımcı olur” şeklinde konuştu.

Tedavinin en önemli özelliğinin güvenli olması ve girişimsel olmaması olduğunu vurgulayan Doç. Dr. İlik, “İdrar kaçırma şikayetinin kontrolü için posterior tibial sinirin nöromodülasyonuna dayalı müdahalelerin etkinliğini gösteren çalışmalar Alzheimer ve Parkinson Hastalığı olan, İnme ve MS hastalarında idrar kaçırma için etkili bir tedavi olabileceğini göstermiştir. Tedavinin nörolojik hastalığı olan hastalar için kas gücünü artırma, kas spazmlarını azaltma ve ağrıyı hafifletme gibi etkiler de çalışmalarda gözlenmiştir. Sonuç olarak, nörolojik hastalığı olanlarda idrar kaçırma için ameliyatsız, her gün ilaç almayı gerektirmeyen, güvenli ve etkili yeni tedavi yöntemleri vardır. Nöroloji ve Üroloji kliniklerinin beraber çalışması ile uygun tedavi yöntemleri belirlenerek sizin ya da sevdiğinizin bu şikayeti kontrol altına alınabilir” ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Türk deri sektörü Kazakistan pazarında büyüyorÖnceki Haber

Türk deri sektörü Kazakistan pazarında b...

Geri dönüşüm fabrikasında 18 saattir soğutma çalışması yapılıyorSonraki Haber

Geri dönüşüm fabrikasında 18 saattir soğ...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar