
Üsküdar Üniversitesi NP Sağlık Yerleşkesi'nde düzenlenen 6. Temel Klinik ve Çok Modelli Görüntüleme (BaCI) Konferansı'nın açılış konuşmasını yapan dünyaca ünlü nörobilimci Prof. Monte Buchsbaum, kişiselleştirilmiş tıp kavramının mental sağlık için önemini vurguladı.
Üsküdar Üniversitesi NP Sağlık Yerleşkesi'nde düzenlenen 6. Temel Klinik ve Çok Modelli Görüntüleme (BaCI) Konferansı'nın açılış konuşmasını yapan dünyaca ünlü nörobilimci Prof. Monte Buchsbaum, kişiselleştirilmiş tıp kavramının mental sağlık için önemini vurguladı.
Prof. Buchsbaum, "Şu anki teknoloji ve yeni ilaçlarla şizofreniyi tedavi edebiliyoruz ama hala istediğimiz seviyede değil.
Kişiselleştirilmiş tıp, mental sağlık için altın standarttır. Gelecekte, kişiselleştirilmiş tıp, genetik kodu okuma ve bunu tedaviyle eşleştirme sağlık sektöründe gelişen en önemli alanlar olacak." dedi.
EEG gibi bilimsel ölçme tekniklerinin önemine değinen Prof. Buchsbaum,
"İnsanlar birbirinden farklıdır. Biri depresif, diğeri şizofren iki hastanın beyni diğerlerinden farklıdır.
Bu, hangi hastaya hangi ilacın verileceğini belirlemek için çok önemlidir. Psikiyatride herhangi bir şekilde hataya yer yoktur.
Bu yüzden EEG gibi bilimsel ölçme teknikleri kullanılmalıdır." diye konuştu.
Prof. Buchsbaum, gelecekte kişiselleştirilmiş tıp uygulamaları için EEG'nin önemine değinerek,
"Gelecekte, bireysel tedavi planlarını oluştururken ilk önce EEG'den data alacağız ve EEG sayesinde sağlıklı bireylerden nasıl farklılık olduğunu, nerede değiştiğini göreceğiz.
Bu bize beyinde bir nokta söyleyecek. Büyük ihtimalle ön lobda veya başka muhtemel noktalarda.
Sonra kütüphanemize, resimlerimize bakacağız. EEG'nin bizim kütüphanemizdeki resimlerden ve datalardan nasıl diğer ilaçlardan değişik bir sonuç verdiğine bakacağız. Bu zaten yapıldı.
Sonra EEG'deki sonuçlara bakarak spesifik olarak hangi ilacın hangi noktayı etkilediğine karar verebileceğiz. Bu, bizim doğru ilacı seçmemizi sağlayacak." dedi.
Üsküdar Üniversitesi'nin global bilgi paylaşımı konusunda lider üniversitelerden olduğuna işaret eden Prof. Buchsbaum,
"Global iletişim sayesinde bilim hızla ilerliyor. Global paylaşımcılık bilim için iyi bir şey.
Eskiden bu çalışmaları tüm dünya genelinde karşılaştırmak çok zordu.
Ama şimdi bir bilgi havuzu oluşturabiliyoruz ve buna tüm dünyanın ulaşmasını sağlayabiliyoruz.
Global konferanslar sayesinde araştırma tekniklerimizi paylaşabiliyoruz. Üsküdar Üniversitesi'nin bu alandaki eforu heyecan verici." şeklinde konuştu.
Üsküdar Üniversitesi Senatosu, 10 Ağustos'ta, küresel ölçekte sinirbilim çalışmalarına yaptığı değerli katkılardan ve psikiyatrik bozuklukların tedavisine olan tutkulu bağlılığından dolayı Prof. Buchsbaum'a Fahri Doktora unvanı verilmesini kararlaştırdı.
Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, konferansın açılış konuşması sırasında, Prof. Buchsbaum'a fahri doktora unvanını takdim etti.
California Üniversitesi Radyoloji ve Psikiyatri Profesörü Monte Buchsbaum, 61 yıldır nörobilim alanında çalışıyor.
Çoğunluğu pozitron emisyon tomografisi üzerine olmak üzere bilimsel dergilerde 500'den fazla araştırma raporu yayınladı.
Prof. Buchsbaum, en çok alıntı yapılan bilim adamlarından biri olarak Bilimsel Bilgi Enstitüsü veri tabanına dahil edilmiş ve şizofreni ve depresyon hastalarında beyin metabolizmasının niceliksel istatistiksel analizini içeren ilk çalışmayı yayınlamıştır.

Yorum Yazın