14 Eylül, 2024, Cumartesi
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4
Yusuf Cinkara Otomotiv

TZOB Başkanı Bayraktar: "Üretici fiyatlarındaki düşüş çiftçimizi mağdur ediyor"

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
TZOB Başkanı Bayraktar: "Üretici fiyatlarındaki düşüş çiftçimizi mağdur ediyor"
Abone ol
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, biber, kabak, karpuz, fıstık, badem ve domatesteki fiyat düşüşleri ve pazarlama sorunlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, biber, kabak, karpuz, fıstık, badem ve domatesteki fiyat düşüşleri ve pazarlama sorunlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Bayraktar, TZOB'un kuruluşundan bu yana çiftçilerin sesi olma misyonuyla hareket ettiğini vurgularken, üretici fiyatlarındaki düşüşün sürdürülebilir olmadığını belirtti.

"Çiftçilerimiz, her geçen gün artmaya devam eden girdi, lojistik, işçilik gibi üretim maliyetlerine ek olarak değişen iklim koşulları nedeniyle aşırı sıcaklık, şiddetli yağış, dolu, fırtına, don gibi doğal afetlere artık çok daha fazla maruz kalıyor.

Ancak fedakâr çiftçilerimiz, tüm bu olumsuz koşullara rağmen bu yıl da üzerine düşeni yaptı ve üretmeye devam etti," diyen Bayraktar, hasat döneminde birçok tarımsal üründe pazarlama sorunlarının yaşandığını ifade etti.

Bayraktar, biber, kabak, karpuz, fıstık, badem ve domates gibi ürünlerde yaşanan fiyat düşüşlerinin üreticileri zor durumda bıraktığını belirterek, "Bu durum hayra alamet değildir.

Fiyatı düşen ürünler yüzünden üreticilerimiz üretimden vazgeçecek. Önümüzdeki sezon tüketicilerimiz bu ürünleri pahalı yiyecektir.

Bu sürdürülebilir bir durum değildir. Aklımızı başımıza alıp bu ülkede üretimi sürdürülebilir hale getiremezsek üreticimize de tüketicimize de yazık olacaktır," diye konuştu.

Bayraktar, biber üretiminde son yıllarda artış yaşandığını ancak tüketimde aynı oranda bir artışın görülmediğini dile getirerek, "2010 yılında 1,9 milyon ton olan biber üretimi 2023 yılında yüzde 55 oranında artarak 3 milyon tona çıktı.

Fakat üretimde böylesine bir artış yaşanırken tüketimde aynı oranda artış görülmüyor. Ortaya çıkan bu arz fazlalığı ve talebin artmaması biberde üretici fiyatının düşmesine sebep oldu," dedi.

Silifke’nin yayla bölgelerindeki köylerde üretilen sakız kabağının geçmiş yıllarda ihraç edildiğini ancak bölgedeki savaş nedeniyle ihracatın durduğunu ve kabakların çiftçilerin elinde kaldığını belirten Bayraktar, "İhraç edilemeyen kabak iç piyasaya da pazarlanamıyor.

Nakliye maliyetlerinin yüksek olması ve kabakta kar marjının düşük olmasından dolayı tüccarlar kabak alımına yanaşmıyor.

Kabak, olgunlaştıktan sonra 1 hafta içinde kesilmediği takdirde özelliğini kaybettiğinden üreticilerimiz kabaklarını hayvanlara yem olarak vermek zorunda kalıyor," ifadelerini kullandı.

Bayraktar, karpuzda arzın yüksek talebin ise düşük seyretmesinin fiyatları düşürdüğünü belirterek, "Benzer durum kavun fiyatlarında da görülmekte olup kavun fiyatları 6 ila 8 lira, karpuz fiyatları Antalya bölgesinde 4 ila 7 lira arasında seyrediyor.

Ancak diğer bölgelerde yukarıda bahsedilen nedenlerden dolayı karpuz fiyatı 3 liraya kadar düştü," dedi.

Antep fıstığında bu yıl yüksek rekolteye bağlı olarak fiyatların gerilediğini ve piyasada alıcıların ucuz fiyattan aldıkları Antep fıstığını stokladığını belirten Bayraktar, "Fiyatların daha fazla düşmesinin önüne geçmek için Toprak Mahsulleri Ofisi devreye girmeli, ihracat kanalları zorlanmalıdır," dedi.

Salçalık domateste üretim alanlarının arttığını ve bu durumun üretici fiyatlarını düşürdüğünü belirten Bayraktar, sözleşmeli üretimde yaşanan sorunlara da değindi.

Bayraktar, "Tarım ve Orman Bakanlığı, sözleşmeli üretim için tip sözleşmeler oluşturdu ve sözleşmeli üretimi düzenleyici tedbirler aldı.

Ancak fabrikalar, hem alıcının hem de satıcının hakkını gözeten bu sözleşmeleri kullanmaktan kaçınıyor.

Bunun yerine kendi hazırlamış oldukları ve kendi lehlerine olan sözleşmeleri üreticiye dayatıyor," şeklinde konuştu.

Bayraktar, yaş sebze ve meyvede yaşanan sıkıntıların ana nedeninin güncel bir hal yasasının olmaması olduğunu belirterek, "Ülkemiz tüm bölgelerinde uygun iklim ve ekolojik koşulların yanı sıra geniş tarım arazilerine sahiptir.

Ancak yaşanan ekonomik sıkıntılar üretimi sekteye uğratıyor.

Tarlada 5-10 liraya satılan ürünün markette 4-5 kat fazlaya satılması kabul edilemez," ifadelerini kullandı.

Son olarak Bayraktar, "Biz ülkemiz üreticileri ve TZOB olarak tarımın kalkınması ve ilerlemesi için her türlü desteği vermeye hazırız," dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Çorum polisinden şok denetimÖnceki Haber

Çorum polisinden şok denetim

Samsunspor Taraftar Grupları: “Halit Doğanın yaklaşımları tüm yöneticilere örnek olmalı”Sonraki Haber

Samsunspor Taraftar Grupları: “Halit Doğ...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar