160x600
30 Haziran, 2025, Pazartesi
DOLAR38.7786
EURO43.8944
ALTIN4143.5
Yusuf Cinkara Otomotiv

Türksat 6A Uzay Yolculuğuna Hazır

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türksat 6A Uzay Yolculuğuna Hazır
Abone ol
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türksat 6A uydusunun 8 Temmuz’u 9 Temmuz’a bağlayan gece uzaya fırlatılacağını açıkladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türksat 6A uydusunun 8 Temmuz’u 9 Temmuz’a bağlayan gece uzaya fırlatılacağını açıkladı.

Bakan Uraloğlu, uydunun kapsülden ayrıldıktan 70 dakika sonra ilk sinyalini vereceğini belirterek, başarılı bir fırlatma gerçekleştirileceğini söyledi.

Türksat 6A, Türk mühendisleri tarafından TUSAŞ’ın Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde (USET) üretildi.

Bakan Uraloğlu, üretim sürecini şöyle anlattı:

“2015 yılında TÜRKSAT ve Savunma Sanayi Başkanlığı iş birliğiyle TUSAŞ tesislerinde işe başladık. 2016 yılında Kritik Gözden Geçirme Fazını tamamladık ve 2018 yılı sonunda Isıl Yapısal Yeterlilik Modeli’ni bitirerek ikinci kritik gözden geçirme fazına geçtik. 2019 yılı başında Mühendislik Modeli’nin yapımına başladık.

2022 yılında tamamlanan Mühendislik Modeli'nin ardından, Haziran 2022'de Uçuş Modeli Başlangıç Fonksiyonel Testleri’ni gerçekleştirdik.

Aralık 2022’de Isıl Vakum Testlerini, Ağustos 2023’de Titreşim ve Akustik Testlerini, Kasım 2023’de Şok Testlerini, Ocak 2024’de Son Fonksiyonel Testleri ve Mart 2024’de CATR testlerini tamamladık.

Nisan 2024’de Kütle Özellikleri Ölçümünü bitirdik. Tüm testlerden başarıyla geçen Türksat 6A, 4 Haziran’da Space X tesislerine gönderildi.”

Uydunun ABD’ye gönderilmesinin ardından bir aydır testlere tabi tutulduğunu belirten Uraloğlu, artık fırlatma testlerinin sonuna gelindiğini duyurdu.

Türksat 6A, 8 Temmuz 2024 saat 17:20’de (ABD yerel saati) ve Türkiye saati ile 9 Temmuz 00:20’de Falcon 9 roketi ile uzaya gönderilecek.

Uydunun fırlatma anından itibaren 195’inci saniyede yakıt deposu ayrılacak ve 35 dakika 55 saniye sonra roketin ikinci katından ayrılacak.

Ayrılma anından sonra yaklaşık 70’inci dakikada geçici yörüngesine ulaşarak ilk sinyalini verecek.

“Fırlatmanın ardından kimyasal itki sistemi ile yola çıkacak olan uydumuz, 35 bin 786 kilometre uzaklıkta, 42 derece Doğu boylamındaki kalıcı yörüngesine ulaşacak ve yörünge testlerine başlayacak.

Yörüngeye ulaşmasının ardından yaklaşık 1 ay sürecek testlerin ardından Türksat tarafından yörüngede teslim alınarak Türksat 6A uydumuzu faaliyete geçirmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Uraloğlu, Amerika’daki 6A ekibiyle bağlantı kurarak uydunun kapsüle yerleştirildiği bilgisini aldı.

Türksat 6A’nın başarılı bir şekilde fırlatılması, Türkiye'nin uzay teknolojilerindeki gücünü bir kez daha kanıtlayacak.
 

Örgü İpliği
Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Başkan Durgut yaz spor okullarının sıkı takipçisiÖnceki Haber

Başkan Durgut yaz spor okullarının sıkı...

Milasta kırsal ve merkez mahallelerde çalışmalar devam ediyorSonraki Haber

Milasta kırsal ve merkez mahallelerde ça...

Haber Yorum Üstü

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar