
Suriye’de Esad rejiminin "insan mezbahası" olarak anılan Sednaya Hapishanesi’nden kurtarılan mahkumların tedavileri, harap haldeki hastanelerde zor şartlar altında devam ediyor.
Suriye’de Esad rejiminin "insan mezbahası" olarak anılan Sednaya Hapishanesi’nden kurtarılan mahkumların tedavileri, harap haldeki hastanelerde zor şartlar altında devam ediyor.
Suriye'nin başkenti Şam'ın 30 kilometre kuzeyinde, 1980’li yıllarda Esad rejimi tarafından kurulan ve insan hakları ihlalleriyle gündeme gelen Sednaya Hapishanesi’nden gelen görüntüler, dünya kamuoyunda şok etkisi yarattı.
Hapishanede maruz kaldıkları ağır işkence ve insanlık dışı muameleyle yıllarca hayatta kalma mücadelesi veren mahkumların kurtarılmasıyla, içeride yaşanan vahşet gün yüzüne çıktı.
Esad rejimine karşı çıkan muhalif grupların bazı bölgeleri ele geçirmesinin ardından hapishaneden kurtulan mahkumlardan bir kısmı, sağlık sorunları nedeniyle tedaviye alındı.
Ancak ülkedeki savaş nedeniyle zarar görmüş ve altyapısı çökmüş sağlık tesislerinde bu tedaviler, son derece kötü şartlar altında gerçekleştiriliyor.
Kurtarılan mahkumlar arasında yer alan Nureddin El Apse’nin tedavisi devam ediyor.
Kardeşi İbrahim El Apse, Nureddin’in yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:
“Kardeşimi 7 sene önce terör suçlamasıyla çalıştığı iş yerinden alıp götürdüler. Çok ağır işkenceye maruz kaldı ve insanlık dışı cezalara çarptırıldı.
Hapishaneden kurtarılmadan sadece bir gün önce ona yine işkence etmişler. Koğuşuna bile götürmemişler, koridorda yere atmışlar.
Askerler hapishaneye girdiğinde kardeşimi koridorda, baygın bir halde bulmuşlar. Şu an durumu ağır, tedavisi devam ediyor.”
Sednaya Hapishanesi, Esad rejiminin yıllardır süren baskı politikasının en karanlık sembollerinden biri olarak biliniyor.
İnsan Hakları Örgütleri’nin raporlarına göre, bu hapishanede binlerce kişi sistematik işkence, aç bırakma ve hukuksuz infazlar nedeniyle yaşamını yitirdi.
Kurtarılan mahkumların çoğunun fiziksel ve psikolojik sağlık sorunlarıyla mücadele ettiği bildiriliyor.

Yorum Yazın