17 Mayıs, 2024, Cuma
DOLAR32.2721
EURO35.1315
ALTIN2465.8

Savaş, “Yapmamız Gereken Hatay’ı Tekrar Ayağa Kaldırmak”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Savaş, “Yapmamız Gereken Hatay’ı Tekrar Ayağa Kaldırmak”
Abone ol
6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş depremlerinden en fazla etkilenen illerden olan Hatay’ın Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş önemli açıklamalarda bulundu.

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş depremlerinden en fazla etkilenen illerden olan Hatay’ın Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş önemli açıklamalarda bulundu.

Başkan Savaş, Hatay’da riskli alanları belirlediklerini ifade ederek yıkılacak diye tespit edilen binaların depremde yıkıldığını ve 30 mahallenin yok olduğunu söyledi.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, UNESCO tarafından Uluslararası Bilgiye Evrensel Erişim Gününde İstanbul’da düzenlenen bir programda konuştu.

Savaş, konuşmasında Hatay’ın tarihi ve kültürel zenginliklerine değinerek, şehrin UNESCO tarafından 2017 yılında “Gastronomi Şehri” unvanını aldığını hatırlattı.

6 Şubat’ta Hatay’ı vuran depreme de değinen Savaş, “Çok büyük bir deprem yaşadık.

Yaşamış olduğumuz bu zor günlerde bizlere destek olan herkese çok teşekkür ederiz. Ben 15 yıldır belediye başkanıyım.

Çok şey kattığımız şehrimizde saniyeler içinde her şeyimizi kaybettik. Ama hiçbir zaman umutsuz olmadım.

Acımız çok büyük ve binlerce insanımızı kaybettik. Üçüncü günden itibaren belediyeler, resmi kurumlar, sivil toplum kuruluşları ve birçok iş insanı bizlere yardımda bulundular.

Üniversiteler de farklı görüş ve siyasi düşüncelere sahip gençlerimiz de Hatay’ı ayağa kaldırmak için çok gayret ettiler.

Çocuklarımız öğrenme konusunda ve yapmış oldukları paylaşım konusunda örnek oldular herkese. Gelecek nesillerimizden umutluyum” diye konuştu.

Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak deprem öncesi ve sonrasında şehrin birçok bölgesinde projeler ve hazırlıklar yaptıklarını belirten Savaş, “Daha önce Hatay’ımız da 7 defa deprem olmuş.

Biz Hatay’da mikrobölgeleme ve 90 bin hektarda zemin etüd çalışması yapmıştık. 2013 yılında da Kentsel Dönüşüm Yasası çıktığında 35 hektarlık alanda da çalışmalarımıza başlamıştık.

Riskli alanları da belirlemiştik” dedi.

Deprem öncesinde yapmış oldukları çalışma ve projeler için bakanlıktan hiçbir şekilde dönüt almadıklarını da belirten Savaş,

"Maalesef yapmış olduğumuz projelere karşılık bakanlık bize cevap bile vermedi. Antakya ve Defne ilçelerimizde 46 mahallemizde de kentsel dönüşüm projesi yaptık.

Bütün eski yapıları tek tek tespit ettik. Kentsel dönüşüm planlamalarımızı yaptık. 2013-2023 yılı arasında bakanlığa ne yazdıysak cevap bile alamadık.

Riskli alanlarda gerçekleştirilen yapılara izin veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığıdır. Biz ne kadar yazı yazarsak bize cevap bile verilmiyor.

Resmi rakamlara göre 23 bin 65 insanımızı kaybettik. Zamanında yıkılacak diye tespit ettiğimiz binalar yıkıldı. Hatay’da 30 mahalle yok olmuş durumda.

Önlemler alınsaydı bu duruma gelmezdik” diyerek resmi kurumlar arasında yaşanan iletişimsizliğin olumsuz sonuçlar doğuracağını söyledi.

Savaş, konuşmasının sonunda kentsel dönüşümün önemine değinerek, “Deprem ülkemizin bir gerçeğidir.

Bu gerçeği göz ardı ederek hareket edersek daha büyük felaketler yaşayabiliriz.

Kentsel dönüşümün bir an önce tamamlanması gerekiyor. Bu konuda hükümetimizden de gerekli desteği bekliyoruz” dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kastamonu Üniversitesinden otogarda öğrencilere ‘hoş geldin karşılamasıÖnceki Haber

Kastamonu Üniversitesinden otogarda öğre...

Lise Medeniyet Akademilerinde Fuat Sezgin Eğitim Yılı coşkuyla başladıSonraki Haber

Lise Medeniyet Akademilerinde Fuat Sezgi...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar