21 Mayıs, 2024, Salı
DOLAR32.181
EURO34.9748
ALTIN2510.9

Polis Okulları Hakkında Her Şey

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Polis Okulları Hakkında Her Şey
Abone ol
Suçları önlemek, suçluları yakalamak ve toplumun güvenliğini sağlamak amacıyla görevlendirilen polisler, polislik görevine başlamadan önce bir dizi aşamadan geçmektedir.

Suçları önlemek, suçluları yakalamak ve toplumun güvenliğini sağlamak amacıyla görevlendirilen polisler, polislik görevine başlamadan önce bir dizi aşamadan geçmektedir. Kamu güvenliğinin sağlanmasında önemli bir rol oynayan polislik mesleğinin eğitimi, hangi üniversitelerde verildiği ve polis olma süreci geleceğin polis adayları tarafından merak edilmektedir. Bu nedenle polis adayları, polislik eğitimi ve hangi üniversitelerde bu eğitimin verildiğini öğrenmek amacıyla araştırmalara başlamalıdır.

Polislik Üniversite Eğitimi

Polis olmak için gereken eğitim, diğer bilinen programlardaki gibi devlet ve vakıf üniversitelerine yerleşme süreci ile başlamaz. Türkiye'de, polislik mesleğine yönelik gerekli eğitimi sağlamak üzere kurulmuş 3 farklı okul bulunmaktadır. Farklı okullarda verilen polislik eğitimi, adayların ön lisans, lisans ve yüksek lisans derecelerine göre değişiklik gösterir. Eğitim derecelerine bağlı olarak, 6 ay ila 2 yıl arasında değişen sürelerde polislik eğitimi verilir. Ayrıca, eğitim programına katılmak için diğer şartların da karşılanması beklenir.

Polislik eğitimini veren 3 ayrı merkezi bir çatı altında toplayan Polis Akademisi, Polis Meslek Eğitim Merkezleri (POMEM), Polis Meslek Yüksek Okulları (PMYO) ve Polis Amirleri Eğitim Merkezi (PAEM) ile geleceğin polis adaylarını yetiştirir. Lise mezunu adaylar için polislik üniversitesi niteliğindeki PMYO'ya, herhangi bir ön lisans ya da lisans programından mezun olan adaylar için ise POMEM'e başvuru yapmak gerekmektedir.

POMEM'lerden farklı olarak, PMYO'ya başvuru yapabilmek için üniversite sınavı (YKS) sonucunda belirlenen bir taban puanı almış lise mezunu olmak gerekmektedir. Polis Meslek Yüksekokulları'nın iki yıllık eğitim-öğretim sürecini tamamlayan adaylar, PMYO'da parasız ve yatılı bir şekilde eğitim gördükten sonra polis memuru olarak mezun olmaktadır.

Henüz üniversiteye hazırlanma sürecinde olup polisliğe dair hedefleri olan adaylar polislik eğitimini araştırabilir ve rehber niteliğindeki üniversite bloglarını takip edebilirler.

 Polis Okulları Nerelerde Var?

Atatürk'ün direktifiyle kurulan Polis Enstitüsü, dört yıllık lisans eğitimi veren tam anlamıyla bir polislik üniversitesi olarak tanımlanırken, 1980 yılında Enstitü'nün Polis Akademisi'ne dönüştürülmesi ile Akademi bünyesindeki çeşitli kurumlar polislik eğitimi vermeye başlamıştır. Günümüzde PMYO bulunan bölgeler ise öncelikle şunlardır:

  1. Akyurt Polis Meslek Yüksek Okulu ( 2000 Kapasiteli)
  2. İstanbul Adile Sadullah Mermerci Polis Meslek Yüksek Okulu
  3. Kastamonu Polis Meslek Yüksek Okulu
  4. Kırıkkale Polis Meslek Yüksek Okulu
  5. Rüştü Ünsal Polis Meslek Yüksek Okulu
  6. Samsun 19 Mayıs Polis Meslek Yüksek Okulu

 2 Yıllık Polislik Üniversiteleri

2 yıllık polislik ön lisans eğitimi veren PMYO'dan başarıyla mezun olan geleceğin polis adayları, Polis Meslek Yüksekokulu Önlisans diploması ile eğitimlerini tamamlarlar. Beslenme, barınma ve sağlık masrafları devlet tarafından karşılanan PMYO'da aldıkları eğitim sonrasında, Emniyet Teşkilatı'nın farklı kadrolarına atanan polis adayları yaş, askerlik ve boy-kilo gibi kriterler hakkında en çok merak ettikleri genel hususları aşağıda topladık.

  • Adayların öncelikle YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı)’a girmesi ve TYT puan türünden en az 260,00 puan almaları gerekmektedir. (Taban puan yıldan yıla değişiklik gösterebilir.) Sıralama belirlenirken puanlamada TYT puanınızın %25’i baz alınır.
  • Başvuracak kadın adaylar ve askerliğini tamamlamış olan erkek adayların 18 yaşını doldurmuş ve 24 yaşından gün almamış olması gerekmektedir.
  • Bu iki şartı sağlayan adaylar, PMYO başvurusu yaptıktan sonra ön sağlık, fiziksel yeterlilik sınavı ve sözlü sınavdan oluşan üç aşamalı bir mülakata tabi tutulur.
  • Ahlak suçları dahilinde soruşturma veya kovuşturması bulunmamak ve hüküm giymemiş olmak,
  •  Siyasi parti üyeliği bulunmaması,
  • Alkol, uyarıcı ve uyuşturucu madde geçmişi olmaması ve bu sebeplerle tedavi görmemiş olmak,
  • Silah taşımak veya polis olmak için yasal bir engelin bulunmaması.

Tüm şartları sağlayarak polislik eğitimine başlayan adaylar aynı başarıyla 2 yıllık polis okulunu tamamladığı takdirde polis memuru olmaya hak kazanırlar.

Son yıllarda ilginin, yeniden yapılanan Polis Meslek Eğitim Merkezleri’ne kayması nedeniyle PMYO'lar eskisi kadar talep görmemektedir.

Polislik eğitimi ve polislik okullarının organizasyonu hakkında merak ettiğiniz her şey için bu rehberi inceleyebilirsiniz: 

https://www.kariyer.net/universite-rehberi-blog/polis-akademisine-nasil-girilir/

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Araçlarda patlayıcı, parlayıcı, yanıcı malzemeleri bulundurmayınÖnceki Haber

Araçlarda patlayıcı, parlayıcı, yanıcı m...

Süper Lig yarışında lider Tekkeköylü atletlerSonraki Haber

Süper Lig yarışında lider Tekkeköylü atl...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar