
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, 6 Şubat Depremi'nin ardından Hatay'ın son durumunu ve gerçekleştirdikleri çalışmaları değerlendirdi.
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, 6 Şubat Depremi'nin ardından Hatay'ın son durumunu ve gerçekleştirdikleri çalışmaları değerlendirdi.
Savaş, depremin ardından kentte bazı kurumların plansız hareket ettiğini, bunun kente zarar verebileceğini söyledi.
Atatürk Caddesi'nde atılan temellerle ilgili olarak, 3500 konutluk alanın alüvyon toprak ve riskli alan üzerinde olduğunu vurguladı.
Yavaş yavaş, planlı bir şekilde hareket edilirse şehir için çok daha iyi olacağını kaydeden Savaş, "Hızlı davranılırsa Hatay'ı sıkıntıya sokmuş oluruz.
Ayrıca hayal kırıklığı ile bu şehirde yaşamaya devam ederiz" değerlendirmesinde bulundu.
İktidarın ve temsilcilerinin siyaset değil hizmet odaklı olmaları gerektiğini vurgulayan Başkan Savaş, böylesine bir afet durumunda yetkinin AFAD'ta olduğunu ve her yardımın direkt AFAD'a gittiğini, hiçbir belediyeye yardım gelmediğini ifade etti. Savaş şunları söyledi:
"Sanki AFAD'ın görevi değilmiş de bize lutuf yapıyormuş gibi konuşuyor bazı bürokratlar.
Kusura bakmasınlar onların harcadığı para da Türk Milleti'nin parası. Bizim harcadığımız para da Türk Milletinin parası.
İnsanımız vergi veriyor vergiyle AFAD'a düşen paydan AFAD hizmet etmek zorunda. Ben bana gelen vergiyle milletin parasıyla hizmet etmek zorundayım.
İlçe belediyelerimiz öyle. Kimse cebinden çıkarıp parayla memlekete hizmet etmiyor. Ne bürokratı ne siyasetçisi. Sadece bunu siyasiler konuşmuyor.
Kırıkhan milletvekilini anlıyorum ama bürokratlar da konuşuyor. Onlardan ricamız bu depremzedeleri daha fazla üzmesinler.
Geldikleri yerde hizmet yapsınlar sorunları çözsünler. Bürokratın görevi o. Bürokratın görevi siyaset yapmak değil.
Bizim ricamız bu. Ben bu şehrin belediye başkanı olarak onlardan rica ediyorum.
Lütfen bürokratlar siyaset yapmasın. Onlar buraya hizmet için gelmişler."
Konteyner ve çadırkentlere kendilerinin de büyük destek verdiklerini hatırlatan Savaş,
"Dışarıdan gelen belediyeler de destek verdi. Devletin iktidarıyla muhalefetiyle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının vermiş olduğu vergiyle hizmet yapılıyor.
Lütfen kimse siyaset yapmasın ben de yapmıyorum. Ben depremden önce de doğruları söylüyordum şimdi de doğruları söylüyorum" dedi.
Deprem sonrası kentin bazı yerlerinde işgaliye şeklinde iş yerleri açıldığını hatırlatan Başkan Savaş, bunların bir kısmının da Antakya Otogarı çevresinde olduğunu belirtti.
İlk etapta buraların açılmasına Koordinasyon Valileri tarafından izin verildiğini hatırlatan Savaş, AK Parti Milletvekili Adem Yeşildal'ı kast ederek, "Bir milletvekili burası işgal edilmiş, burası büyükşehirin sorumluluğunda, esnafın buradan kaldırılması lazım demiş.
HBB olarak bu iş yerlerini biz kaldırırız ama Valilik izin vermiş" dedi.
Savaş, "Biz belli konularda esnafımızı kalkındırmak için müsamaha gösteriyoruz.
Çünkü biraz daha saygılı ve siyasetüstü davranmamız gereken günler içindeyiz.
Esnaflar belediye meskenlerini işgal ediyor şeklinde yapılan eleştirilere rağmen esnafımızı ezdirmeme kararlılığımızı sürdüreceğiz.
Bazı şeyleri tolere etmeliyiz ki şehrimize geri dönüşler devam etsin. Hatay'da insanlarımızı kutuplaştırmak yerine Hatay'ı ve halkını birlikte ayağa kaldırmaya çalışmalıyız." diye konuştu.
Yıkım çalışmalarının başladığından bu yana hem sosyal medyada hem de basında çok fazla şikayetler olduğunu belirten Savaş, yerinde ayrıştırmanın Hatay'ın altyapısına çok ciddi hasar verdiğini söyledi.
Savaş, "Yıkım ekipleri bir apartmanın demirinden kazandıklarının en az 100 kat bizim altyapı maliyetimiz var.
Sadece bizim içme suyumuza değil doğalgaz, elektrik ve kanalizasyon gibi birçok yapıya çok ciddi zarar veriyorlar.
Altyapıların maliyeti çok yüksek. Çalışma yaptıklarında patlattıkları boruların üstünde asfaltı geri koyuyorlar.
Bu sorumluluk tamamen bürokratlarda. Kim ihaleye veriyorsa veya hangi şartları koyuyorsa koysun.
Sayın Valimiz ile görüştüğümüzde yerinde ayrıştırma olmayacağını söyledi.
Denetimlerimiz sıkılaşarak devam ediyor ama altyapımız şimdiden mahvoldu.
İhaleler şartlarla koyulmalı ve cezai işlem uygulanmalı. Demir alacaklar diye altyapımızı mahvetmeye hakları yok

Yorum Yazın