160x600
28 Haziran, 2025, Cumartesi
DOLAR38.7786
EURO43.8944
ALTIN4143.5
Yusuf Cinkara Otomotiv

(ÖZEL) Kışlık tarhanalar pazar tezgâhlarını süslüyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
(ÖZEL) Kışlık tarhanalar pazar tezgâhlarını süslüyor
Abone ol
ESKİŞEHİR’DE KIŞ AYLARININ VAZGEÇİLMEZİ OLARAK BİLİNEN ‘TARHANALAR’, EV HANIMLARI TARAFINDAN PAZAR TEZGAHLARINA SERİLEREK KURUTULMA İŞLEMİ YAPILIYOR.

Eskişehir’de kış aylarının vazgeçilmezi olarak bilinen ‘tarhanalar’, ev hanımları tarafından pazar tezgâhlarına serilerek kurutuluyor.


Eskişehir’in farklı mahallelerinde yaşayan birçok ev hanımı, kış aylarında tüketmek amacıyla tarhana kurutuyor. Türk mutfağında önemli yer tutan ve içerdiği besin öğeleriyle dikkat çeken tarhanalar, hazır hale getirildikten sonra güneşe bırakılıyor. Günlerce süren hazırlık, kurutma ve eleme süreciyle birlikte son halini alan tarhanalar, kışın tüketilmek üzere saklanarak raflardaki yerini alıyor.


Eskişehir’de Yenikent Mahallesi’nde bulunan pazaryeri, boş olduğu zamanlarda tarhana kurutmak isteyen kadınlarla doluyor. Meyve ve sebze tezgâhlarına serilen tarhanalar, akşama kadar güneşte bekletiliyor. Yenikent ve çevre mahallelerden gelen kadınların tercih ettiği alanda, el emeğiyle hazırlanan ürünler güzel görüntüler oluşturuyor.



“1 sene boyunca yiyoruz”


Tarhanaların hazırlık sürecinden bahseden ev hanımı Nezahat Çeltik, “İlk önce sütü alıp mayalayarak yoğurt yapıyoruz. Süzme haline getiriyoruz, çünkü kuruması için iyice katı olması gerekiyor. Sonra tekrar süt alıyoruz, göcesini beraber pişiriyoruz. Pişirdikten sonra 1-1 buçuk saat arasında dinlendiriyoruz, göceyi kabartıyoruz. Ondan sonra yoğurtla karıştırıp 1 gece bekletiyoruz, mayalandırıyoruz. Ertesi gün de biraz güneşte biraz gölgede kurutuyoruz. Yavaş yavaş güneşe çıkarıyoruz. Lezzetini vermesi için bu güneşi görmesi gerekiyor. Bu, kışa hazırlık. 1 sene boyunca yiyoruz. Hiçbir şey olmadan tüketiyoruz. Kesinlikle hazır değil. Her şeyiyle beraber kendimiz yapıyoruz. Babaanneden, anneanneden gelen bir lezzet. İnşallah bizden sonraki nesillere de ulaştırırız. Tek temennimiz o” dedi.



“Komşularımızla bunu yapmak güzel bir duygu”


Pazar alanında yapılan kurutma işleminin daha etkili olduğunu söyleyen Ahmet-Fatma Temel çifti ise, konuyla ilgili olarak “Erken saatlerde bu alana geliriz ve dökeriz. Bu şekilde kuruturuz. Komşularımızla bunu yapmak güzel bir duygu. Pazar alanı da daha derli toplu bir yer olduğu için burada kurutmak iyi oluyor.” diye belirttiler.

Örgü İpliği

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Metro Türkiye’nin Erdil Yaşaroğlu tasarımlarıyla hazırladığı kırtasiye seti raflardaÖnceki Haber

Metro Türkiye’nin Erdil Yaşaroğlu tasarı...

Başkan Büyükkılıç: “Kayseri, öğrenciler için doğru şehir”Sonraki Haber

Başkan Büyükkılıç: “Kayseri, öğrenciler...

Haber Yorum Üstü

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar