27 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.4504
EURO34.829
ALTIN2438.6

Osmaniye'de Yer sallandı, gök gürledi, acılarla uyandık!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Osmaniye'de Yer sallandı, gök gürledi, acılarla uyandık!
Abone ol
10 ili etkileyen 7.7 büyüklüğündeki depremde binlerce can kayıpları ve yaralılarla birlikte, kentlerimizde sosyal yaşam bir anda durdu.

10 ili etkileyen 7.7 büyüklüğündeki depremde binlerce can kayıpları ve yaralılarla birlikte, kentlerimizde sosyal yaşam bir anda durdu.

6 Şubat 2023 Pazartesi günü, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinin merkez üssü olduğu saat:04.17’de 7.7 büyüklüğündeki depremde 10 il etkilendi.

Aynı gün saat:13.24’te merkez üssünün Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesi olan 7.6 büyüklüğünde yeni bir deprem meydana geldi.

Depremin merkez üssü Kahramanmaraş ili olmak üzere; Gaziantep, Kilis, Diyarbakır, Osmaniye, Adana, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, ve Hatay illerinde deprem nedeniyle 41 bin 156  kişi  hayatını kaybederken, 108 binin üzerinde de yaralı sayısının meydana geldiği öğrenildi.

Deprem bölgesindeki illerdeki arama kurtarma çalışmalarına yurt içindeki AFAD ve Kızılay başta olmak üzere Belediyelerin İtfaiye ve arama kurtarma ekipleri ile  80’ne yakın ülkedeki arama-kurtarma ekipleri enkaz altından canları kurtarabilmek için yoğun uğraş verdi.

Deprem nedeniyle 10 ilde Olağanüstü hal ilan edilirken, depremden etkilendiği gerekçesi ile Elazığ ilinin de OHAL kapsamına alındığı belirtildi.

OSMANİYE’DE ETKİLERİ

Depremin meydana geldiği ilk günde Türkiye’nin değişik illerindeki Belediyelerin arama –kurtarma ekipleri ile İtfaiye ekipleri enkaz altında kalan insanların kurtarma çalışmalarına katıldı. Bazı Belediyeler yardım tırları ile kente gelerek gıda  başta olmak üzere ihtiyaç malzemeleri ve aşevi açarak hizmet vermeye başladılar.

Osmaniye’deki deprem sırasında 6 bin 990 personelin katıldığı belirtilirken, arama ve kurtarma çalışmaları sırasında; 14 arama kurtarma köpeği, 132 arama kurtarma aracı, 1 İHA, bir Koordinasyon Tırı, 74 ambulans ve 308 iş makinasının  görev yaptığı belirtildi.

Depremden etkilenen iller arasında bulunan Osmaniye’de de çok sayıda bina ve işyerleri yıkılırken, enkaz altından 991 kişinin cansız bedeni çıkarıldı.

2 bin 606 kişinin de deprem sırasında yaralanarak hastanelerde tedavi altına alındığı bildirildi.

Osmaniye kent merkezinde, Rahime Hatun ve Esenevler Mahallelerindeki binaların çoğunluğunda hasarın yoğun olduğu görüldü.

HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI

Osmaniye Valiliğinden alınan bilgiye göre 19 Şubat günü itibarı ile hasar tespit çalışmaları da açıklandı.



Hasar tespit çalışmalarında 60 bin 501 binanın kontrol edildiği vurgulanırken, bu binalardan 38 bin 501’i hasarsız, 3 bin 311’i ağır hasarlı, 12 bin 389’u az hasarlı, 352’sinin ise  acil yıkılacak binalar olduğu kaydedildi.

BARINMA VE YARDIM

Osmaniye ilini de etkileyen deprem sonrasında, kentte 23 noktaya çadır kent kurularak, bu çadır kentlerde 17 bin 172 kişinin barındığı belirtildi.

Osmaniye Valiliğinden yapılan açıklamada, deprem sonrasında Osmaniye’den farklı illere demiryolu, kara ve hava yolu ile  toplam 3 bin 418 afetzedenin tahliye edildiği bildirildi.

Deprem nedeniyle Osmaniye’ye 714 yardım tırının geldiği, bu tırların 4 depo üzerinden il merkezi ve ilçelere dağıtımının yapıldığı öğrenildi.

Osmaniye ilinde Gençlik Hizmetleri ve Spor bakanlığı bünyesinde yer alan  yurt ve spor salonlarında 15.610 kişi, Milli eğitim bakanlığı bünyesinde yer alan kurum ve yurtlarda 5 bin 97 kişi olmak üzere toplamda 20 bin 707 kişinin kamu kurumlarında kaldığı kalmakta olduğu kaydedildi.

Osmaniye’ye acil yardım ödeneği olarak AFAD’a 25 milyon Tl. gönderildiği bildirildi.





Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Şırnakta asayiş ve kaçakçılık operasyonu: 35 gözaltıÖnceki Haber

Şırnakta asayiş ve kaçakçılık operasyonu...

Kefen ve dua parasını depremzedeler için bağışladılarSonraki Haber

Kefen ve dua parasını depremzedeler için...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar