
Osmaniye İl Sağlık Müdürlüğü Bünyesinde faaliyet gösteren Osmaniye Sağlıklı Hayat Merkezi, "1-30 Kasım Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı" sebebi ile etkinlikler düzenledi.
Osmaniye İl Sağlık Müdürlüğü Bünyesinde faaliyet gösteren Osmaniye Sağlıklı Hayat Merkezi, "1-30 Kasım Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı" sebebi ile etkinlikler düzenledi.
Bu kapsamda, Osmaniye Sağlıklı Hayat Merkezinde görevli Dr. Derya Yıldırım tarafından vatandaşlara yönelik bir eğitim çalışması düzenlendi.
Eğitim çalışmasında, akciğer kanserinin belirtileri, korunma yolları, tedavi yöntemleri ve sigara bırakma yöntemleri konularında bilgi verildi.
Dr. Derya Yıldırım, akciğer kanserinin en sık görülen kanser türlerinden biri olduğunu belirterek, "Akciğer kanserinin en önemli nedeni sigara kullanımıdır.
Sigara içmeyen kişilerde de akciğer kanseri görülebilmektedir. Ancak sigara içenlerin akciğer kanserine yakalanma riski, sigara içmeyenlere göre 20 kat daha fazladır.
Akciğer kanserinin diğer risk faktörleri arasında pasif içicilik, radon gazı maruziyeti, hava kirliliği ve asbest maruziyeti yer almaktadır." dedi.
Akciğer kanserinin erken teşhis edildiğinde tedavi şansının yüksek olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Akciğer kanserinin erken teşhisi için düzenli olarak sağlık kontrollerinden geçmek önemlidir.
Akciğer kanserinin belirtileri arasında 3 haftayı geçen ve giderek kötüleşen, karakteri değişen öksürük, balgamın kanlı olması, derin nefes alma ve öksürük esnasında gelişen göğüs ağrısı,
ses kısıklığı, kontrolsüz kilo kaybı ve nefes darlığı yer almaktadır. Bu belirtilerden herhangi birini hisseden kişilerin bir an önce doktora başvurması gerekmektedir." diye konuştu.
Akciğer kanserinden korunmak için sigara içilmemesi, pasif içiciliğe maruz kalınmaması, hava kirliliğinden korunulması ve asbest maruziyetinden kaçınılması gerektiğini kaydeden Yıldırım,
"Sigara içen kişilerin sigarayı bırakmaları, akciğer kanseri riskini azaltmanın en etkili yoludur.
Sigarayı bırakmak için uzmanlardan yardım alınabilir." ifadelerini kullandı.
Eğitim çalışmasına katılan vatandaşlar, akciğer kanseri konusunda bilgilendirilmekten duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

Yorum Yazın