Osmaniye Belediyesi FıstıkFest
21 Ekim 2026, Çarşamba
DOLAR 42.2631
EURO 49.0719
ALTIN 5726.6

Osmaniye, Türkiye’nin En Gelişmiş 57. İli Oldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Osmaniye, Türkiye’nin En Gelişmiş 57. İli Oldu
Abone ol
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından açıklanan SEGE-2025 raporuna göre Osmaniye, Türkiye’nin sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında 57. sırada yer aldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan “İllerin ve Bölgelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması (SEGE-2025)” raporu kamuoyuyla paylaşıldı. Rapora göre Osmaniye, Türkiye genelindeki 81 il arasında 57. sırada yer aldı.

İllerin sosyo-ekonomik göstergeler doğrultusunda değerlendirildiği araştırmada, Türkiye genelindeki iller altı farklı gelişmişlik kademesine ayrıldı. Bölgesel kapasite, ekonomik potansiyel ve bireysel refah kriterlerinin dikkate alındığı analizde İstanbul 4,419 endeks değeriyle ilk sırada yer alırken, Ağrı ise -1,826 puanla son sırada bulundu.

Osmaniye, -0,380 endeks değeriyle “Beşinci Kademe Gelişmiş İller” kategorisinde sınıflandırıldı. 

Aynı kategoride yer alan iller arasında Hatay 50’nci, Kilis 52’nci, Erzurum 55’inci, Niğde 60’ıncı, Kahramanmaraş 63’üncü ve Yozgat ise 64’üncü sırada yer aldı.

Komşu illerden Adana Türkiye’nin en gelişmiş 22’nci ili olurken, Gaziantep 30’uncu sırada yer aldı.

SEGE-2025 raporunda kalkınmanın temel yapı taşlarını oluşturan sekiz ana başlıkta yapılan değerlendirmelerde Osmaniye’nin sıralamaları şu şekilde açıklandı:

Demografi endeksi: 59. sıra

İstihdam endeksi: 64. sıra

Eğitim endeksi: 44. sıra

Sağlık endeksi: 54. sıra

Rekabetçi ve yenilikçi kapasite endeksi: 47. sıra

Mali endeks: 63. sıra

Erişilebilirlik endeksi: 59. sıra

Yaşam kalitesi endeksi: 39. sıra

Özellikle yaşam kalitesi ve eğitim alanındaki sıralamalar dikkat çekerken, istihdam ve mali göstergelerde ilin Türkiye ortalamasının gerisinde kaldığı görüldü.

Raporda Osmaniye’ye ilişkin değerlendirmelerde, ilin sanayi elektrik tüketimindeki payı ve kişi başına düşen eczane sayısı bakımından olumlu bir görünüm sergilediği belirtildi. 

Ancak birçok sosyo-ekonomik göstergede Türkiye ortalamasının altında kaldığı ifade edildi.

Ayrıca Osmaniye’nin net göç hızı açısından düşük değerlere sahip olduğu ve göç veren iller arasında yer aldığı vurgulandı. 

Bu durumun ilin demografik ve ekonomik yapısını olumsuz etkilediği kaydedildi.

973 ilçeyi kapsayan SEGE-2022 raporunda ise Osmaniye Merkez ilçe Türkiye genelinde 218. sırada yer aldı. 

İlçelerin sıralaması şu şekilde açıklandı:

Kadirli: 287. sıra

Toprakkale: 370. sıra

Düziçi: 475. sıra

Bahçe: 499. sıra

Hasanbeyli: 697. sıra

Sumbas: 909. sıra

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ağbabanın gözaltına alınan şoförü tutuklandı Önceki Haber

Ağbabanın gözaltına alınan şoförü tutukl...

Virajı alamayan kamyonet devrildi, sürücüsü yaralandı Sonraki Haber

Virajı alamayan kamyonet devrildi, sürüc...

Yorum Yazın

aaaaa

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar