14 Ekim 2026, Çarşamba
DOLAR 42.2631
EURO 49.0719
ALTIN 5726.6

Osmaniye Barosu'ndan “Yapay Zeka” Tepkisi: "Avukatın Yerini Yazılım Alamaz"

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Osmaniye Barosu'ndan “Yapay Zeka” Tepkisi: "Avukatın Yerini Yazılım Alamaz"
Abone ol
Osmaniye Barosu, Adalet Bakanı Akın Gürlek’in dijital hukuk yardımı açıklamalarına tepki göstererek, "Avukatlık mesleği hiçbir teknolojik organizasyonla icra edilemez" mesajını paylaştı.

Osmaniye Barosu, son günlerde kamuoyunda tartışılan "dijital mecralar üzerinden hukuki yardım" konusuna ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı.

Adalet Bakanı Akın Gürlek’in vatandaşların hukuki hizmetlere dijital ortamdan erişebileceğine yönelik ifadelerini eleştiren Baro, avukatlık mesleğinin teknolojiye indirgenemeyeceğinin altını çizdi.

Yapılan açıklamada, adaletin etkin ve güvenilir bir şekilde sağlanmasının temel şartının hukuku insan unsurundan arındırmak değil, aksine bu unsuru güçlendirmek olduğu vurgulandı.

Hukuki uyuşmazlıkların sadece teknik bilgiyle çözülemeyeceği ifade edilerek şu ifadelere yer verildi:

"Hukuki uyuşmazlıklar; duygusal, sosyal ve ekonomik boyutları olan karmaşık süreçlerdir.

Avukatlık, yalnızca bilgiye dayalı teknik bir faaliyet değil; muhakeme, deneyim, sezgi ve etik değerlerin birleştiği bir mesleki uğraştır."

Teknolojinin bilgiye erişimi kolaylaştırmadaki rolünün kabul edildiği açıklamada, hiçbir yazılımın bir avukatın sunduğu empati ve hakkaniyet takdirinin yerini tutamayacağı belirtildi.

Baro yönetimi, avukatın bağımsız bir kamu görevlisi olduğunu hatırlatarak; savunma stratejisi geliştirme ve risk öngörüsü gibi sorumlulukların algoritmalara devredilemeyeceğini kaydetti.

Osmaniye Barosu, açıklamasını "Adalet otomatik sistemlerle sağlanamaz, sorumluluk ise devredilemez.

Avukatlık mesleği, insanların hak ve özgürlüklerinin teminatıdır" sözleriyle noktalayarak, teknolojik olanakların ancak bir destek aracı olabileceğini, asli unsurun avukat olduğunu kamuoyuna duyurdu.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Türkiye - Endonezya kültürel etkinliği Buğday Tanesi temasıyla gerçekleştirildi Önceki Haber

Türkiye - Endonezya kültürel etkinliği B...

Yapay Zekâ Yıldızları ikinci yılını tamamladı Sonraki Haber

Yapay Zekâ Yıldızları ikinci yılını tama...

Yorum Yazın

aaaaa

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar