28 Nisan, 2024, Pazar
DOLAR32.4504
EURO34.829
ALTIN2438.6

Opsiyon İşlemleri Nedir, Nasıl Yatırım Yapılır?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Opsiyon İşlemleri Nedir, Nasıl Yatırım Yapılır?
Abone ol
Opsiyon, en genel şekli ile iki taraf arasında yapılan ve belirli bir tutar karşılığında belirli bir vadeye kadar satın alma ve satma hakkı sunan bir kontrat olarak düşünülebilir. Opsiyonda mal, kıymet ya da finansal gösterge için alım satım yapılabilir ve işlemler, opsiyon primi olarak bilinen ve vade süresince değişiklik gösteren opsiyon fiyatı üzerinden gerçekleştirilir.

Eğer borsa dünyasına ilgi duyuyorsanız opsiyon kavramıyla sıklıkla karşılaşırsınız. Bu nedenle opsiyon nedir ya da nasıl yatırım yapılıyor gibi soruların yanıtlarını da merak edebilirsiniz. Opsiyon, en genel şekli ile iki taraf arasında yapılan ve belirli bir tutar karşılığında belirli bir vadeye kadar satın alma ve satma hakkı sunan bir kontrat olarak düşünülebilir. Opsiyonda mal, kıymet ya da finansal gösterge için alım satım yapılabilir ve işlemler, opsiyon primi olarak bilinen ve vade süresince değişiklik gösteren opsiyon fiyatı üzerinden gerçekleştirilir. Ayrıca, kullanım fiyatı, opsiyonların alım ya da satım hakkı tanıdığı belirli bir fiyat seviyesini temsil eder.

Elbette opsiyonların finans piyasaları için son derece önemli olduğunu ve özel ürünler arasında yer aldığını da belirtmeliyiz. Bununla birlikte çok sayıda özelliğe sahip olan opsiyonların bu özellikleri piyasaların ihtiyaçlarına göre kurgulanmış durumdadır. Bu da yatırımcıların daha fazla ilgi göstermesini beraberinde getirir. Opsiyon piyasasına girmek isteyenlerin bu konuda yeterli bilgiye sahip olması önemlidir. Özellikle az önce değindiğimiz opsiyonlara has özelliklerin çok iyi biliniyor olması önem taşıyor.

Opsiyon Çeşitleri Neler?

Genel olarak opsiyonları iki farklı grupta ele alabilirsiniz. Bunlar; alım opsiyonları ve satım opsiyonlarıdır. Alım opsiyonları gelecekte belirli bir fiyattan ve belirli bir miktarda varlığın alınması hakkı sunar. Bu varlıklara hisse senetlerini, finansal göstergeleri, emtiaları, kıymetli madenleri ya da dövizleri örnek gösterebiliriz. Satış opsiyonları ise belirli bir fiyattan bir varlığın gelecekte satma hakkını sunar. Satış opsiyonlarında da yine aynı varlıkları örnek gösterebiliriz.

Bu arada 2 farklı opsiyon tipi olduğu bilgisini de ekleyelim. Bu tipler de Avrupa ve Amerikan olarak adlandırılır. Peki, opsiyonların kullanım amaçları nedir? Öncelikle yatırımcıların opsiyonlara yatırım yaparken spekülatif kazançla beraber arbitraj ve riskten korunma amacını da taşıdığını belirtmeliyiz. Alım işlemlerinde zarar sınırlı, kar ise sınırsızdır ve sadece bu özellik bile opsiyonların temel kullanım amacı olabiliyor. Bir anlamda yatırımcıları cezbeden bir özellik olduğunu söyleyebiliriz.

Opsiyon piyasasında doğru zamanda doğru hamleler yapılması durumunda küçük yatırımlar ile gayet yüksek kazançlar elde edilebilir. Ancak öncesinde opsiyonlara yatırım yapmanın ne gibi avantajlar sunduğunu ve beraberinde ne gibi riskleri de getirdiğini çok iyi bilmek gerekiyor.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Şirket Nasıl Kurulur? Bilinmesi GerekenlerÖnceki Haber

Şirket Nasıl Kurulur? Bilinmesi Gerekenl...

Balıkesirde öğrencilere gıda güvenliği ve hijyen eğitimi veriliyorSonraki Haber

Balıkesirde öğrencilere gıda güvenliği v...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar