Çocukların okula başlaması veya yeni bir ortama girmesiyle birlikte güvenlik ve mahremiyet konuları büyük önem kazanıyor.
Çocukların okula başlaması veya yeni bir ortama girmesiyle birlikte güvenlik ve mahremiyet konuları büyük önem kazanıyor.
Uzmanlar, çocukların güvende kalabilmeleri için ailelerin dikkatli olması gerektiğini vurguluyor.
Çocuk-Ergen Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, okul ortamında çocukların kendilerini güvende hissetmelerinin önemine dikkat çekerek, "Çocuklara okul ortamında güvenli yetişkinlerin kimler olduğunu anlatmak, herhangi bir sorun yaşadıklarında bu kişilerle iletişim kurabileceklerini öğretmek önemlidir.
Ayrıca, tehlikede olduklarını düşündüklerinde neler yapabileceklerini de konuşmak gerekir" dedi.
Ergür, çocukların kişisel sınırlarını nasıl koruyacaklarını anlamalarının, güvenlikleri açısından kritik olduğunun altını çizdi.
Psikolog Ergür, çocukların okul ortamına güvenle adapte olabilmesi için ailelerin rolünün büyük olduğunu belirtti.
Çocuğun kimin onu okula bırakacağı ve okul çıkışında kimin alacağı gibi bilgilerin net bir şekilde anlatılmasının çocuğun rahatlamasına yardımcı olacağını ifade etti.
"Belirsizlik ne kadar az olursa çocuk kendisini o kadar güvende hisseder ve okula daha kolay uyum sağlar" diyen Ergür, ailelere bu konuda dikkatli olmaları çağrısında bulundu.
Çocuğun fiziksel ve duygusal güvenliğinin takibinin önemine değinen Ergür, ailelerin çocuklarının davranışlarındaki ani değişimlere dikkat etmeleri gerektiğini vurguladı.
Ancak, bunu yaparken çocukları kaygılandırmamaya özen gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi. "Aileler, okul ortamının güvenliği hakkında bilgi sahibi olmalı ve öğretmenlerle iletişimde olmalıdır.
Düzenli olarak çocukla konuşmak ve okulda yaşadıklarını dinlemek de çok önemlidir" şeklinde konuştu.
Psikolog Eda Ergür, çocukların güvenliğini sağlamak için onlara "hayır" demeyi öğretmenin önemine değindi.
Çocuklara bedenlerinin kendilerine ait olduğu, istemedikleri bir durumda kimsenin dokunamayacağı basit bir dille anlatılmalıdır.
"Çocuğun sınırlarını koruyabilmesinde en önemli beceri 'hayır' demeyi öğrenmesidir.
Çocuklar, rahatsız oldukları bir durumda hayır deme hakkına sahip olduklarını bilmelidir" dedi.
Mahremiyet eğitiminin çocuğun yaşına uygun, somut ve anlaşılır bir dil ile yapılması gerektiğini vurgulayan Ergür, günlük yaşamdan pratik örneklerin kullanılmasının farkındalık kazandırmada etkili olacağını belirtti.
"Örneğin, çocuğun odasına girerken izin almak ya da bedenine dokunmadan önce rızasını istemek, onun sınırlarını öğrenmesine yardımcı olur.
Ayrıca, çocuklara tuvalet ve giyinme gibi alanların özel olduğu ve yalnız olunması gerektiği öğretilmelidir" diye ekledi.
Sabah erken saatlerde servise binen çocukların güvenliği için de önerilerde bulunan Ergür, çocuklara güvenli bir bekleme noktası öğretilmesi gerektiğini söyledi.
"Yolda oyun oynamamak, tanımadıkları kişilerle konuşmamak ve servise binerken servisin tamamen durduğundan emin olmak gibi kuralların çocuğa anlatılması önemlidir" dedi.
Ayrıca, ailelerin servis firmalarının güvenilir olduğundan emin olabilmesi için gerekli belgeleri talep etmelerinin de çocukların güvenliği açısından önemli olduğunu ifade etti.
Uzman Psikolog Ergür, çocuğun güvenli bir şekilde okula gitmesi ve stres yaşamaması için servis şoförü ve hostesiyle düzenli iletişimde olunması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Yorum Yazın