160x600
29 Haziran, 2025, Pazar
DOLAR38.7786
EURO43.8944
ALTIN4143.5
Yusuf Cinkara Otomotiv

NEVÜ Rektörü Aktekin, ‘Büyük Deller arkeolojik kazı alanında incelemelerde bulundu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
NEVÜ Rektörü Aktekin, ‘Büyük Deller arkeolojik kazı alanında incelemelerde bulundu
Abone ol
NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ (NEVÜ) REKTÖRÜ PROF. DR. SEMİH AKTEKİN VE NEVÜ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ELEMANI DR. PINAR ÇAYLI BAŞKANLIĞINDA AKSARAY İLİ, GÜLAĞAÇ İLÇESİ, DEMİRCİ KASABASI’NDA YÜRÜTÜLEN ‘BÜYÜK DELLER’ ARKEOLOJİK KAZI ALANINDA İNCELEMELERDE BULUNDU.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izni ve mali desteğiyle NEVÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim elemanı Dr. Pınar Çaylı başkanlığında Aksaray İli, Gülağaç İlçesi, Demirci Kasabası’nda yürütülen ‘Büyük Deller’ arkeolojik kazı alanında incelemelerde bulundu.



Büyük Deller Kazı alanı ve atölyelerde yürütülen bilimsel çalışmalar hakkında Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin’e bilgi veren Dr. Pınar Çaylı, 2021 yılından itibaren Cumhurbaşkanlığı Kararlı Kazı statüsünde yürütülen çalışmaların ikinci sezonunu T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izni ve mali desteğiyle Aksaray Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Dr. Işıl Demirtaş’ın kazı başkan yardımcılığında, ulusal ve uluslararası bilim insanlarının katkılarıyla sürdüklerini söyledi.



Çaylı “Büyük Deller yerleşmesi Aksaray İli, Gülağaç İlçesi, Demirci Kasabası’nın yaklaşık 1700 metre kuzeydoğusunda, Gülağaç-Demirci karayolunun hemen doğusunda yer alan, doğal korunaklı kayalık bir yükseltinin üzerinde kurulmuş. Çevreye hâkim konumuyla kayalık alan, 172.000 metrekare taban alanı ve üzerindeki kültür dolgusuyla, yaklaşık 65 metre yüksekliğinde oldukça sarp ve görkemli. Alanın tarihöncesi dönemlerden başlayarak, Geç Demir Çağı’nda da iskân gördüğü anlaşılmakta. Volkanik bir kayalık yükselti üzerindeki yerleşme, göreli tarihlemeye göre Orta Kalkolitik (M. Ö. 5200) ve Helenistik (M.Ö. 3-2.yy) dönemlerini içermekte olup, üzerinde tahrip edilmiş bir de tümülüs yer almakta. Zirve düzlüğünde takip edilen kesme taşlar geç dönem kale yapısına işaret ederken, tarihöncesi malzeme ve höyükleşmenin örenin doğu ve güneydoğusunda belirgin olduğu anlaşılmakta. Büyük Deller yerleşme alanı bilimsel değer ve arkeolojik görünürlük bakımından da, yakın çevresindeki diğer kültür varlıklarıyla değerlendirildiğinde turizm potansiyeli yüksek bir yerleşim alanı. Burada yürütmekte olduğumuz çalışmalar, bölgenin az bilinen Kalkolitik ve Helenistik Dönemlerini tanımlamaya yardımcı olacağı gibi bölge turizmine de büyük oranda katkılar sağlayacak” dedi.



Kazı ekibini yürüttükleri başarılı çalışmalarından dolayı tebrik eden Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin ise, ’Bölgesel Kalkınma Odaklı Üniversiteler’ arasında ‘Doğal ve Kültürel Miras Turizmi’ alanında ihtisaslaşan üniversite olarak eğitim ile birlikte turizm, sanayi, tarım gibi birçok alanda bölgesel kalkınmaya büyük önem verdiklerini söyledi.



Aktekin, bu çerçevede üniversitenin Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ve Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri tarafından değişik bölgelerde bilimsel araştırma, kazı ve restorasyon çalışmaları yürüttüklerini sözlerine ekledi.

Örgü İpliği

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Jorge Jesus: Gruplara kalmayı garantilemek istiyoruzÖnceki Haber

Jorge Jesus: Gruplara kalmayı garantilem...

Başkan Bakkalcıoğlunun 29. Geleneksel Ertuğrulgazi Şurası ve Yörük Etkinliklerine davet ettilerSonraki Haber

Başkan Bakkalcıoğlunun 29. Geleneksel Er...

Haber Yorum Üstü

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar