17 Mayıs, 2024, Cuma
DOLAR32.2526
EURO35.086
ALTIN2467.0

Mevlana’nın vuslatını anlamak için ölümü hatırlamak gerekir

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Mevlana’nın vuslatını anlamak için ölümü hatırlamak gerekir
Abone ol
Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü ve Kerim Vakfı iş birliği ile düzenlenen “Vuslat” başlıklı söyleşide, Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Yönetim Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan ve Rektör Danışmanı Cemâlnur Sargut, Mevlana’nın vuslatını ve ölümün insan üzerindeki anlamını ele aldı.

Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü ve Kerim Vakfı iş birliği ile düzenlenen “Vuslat” başlıklı söyleşide, Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Yönetim Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan ve Rektör Danışmanı Cemâlnur Sargut, Mevlana’nın vuslatını ve ölümün insan üzerindeki anlamını ele aldı.

Prof. Dr. Tarhan, insanın Allah tasavvurunu doğru yapması durumunda Allah’tan başka bir şey olmadığını göreceğini ifade ederek, “Dünya bir okuldur, sınav da bir gün bitecektir. Bu sınavı geçip geçmeyeceğimizin ise kimse garantisi yoktur.” dedi.

Mevlana’nın akılla kalbi birleştirdiğini de belirten Tarhan, “Mevlana’nın ‘Kur’an-ı Kerimi baştan sona okudum, edepten başka bir şey görmedim’ dediğini söyledi.

Hayatın her anının son gün gibi yaşamak gerektiğini de söyleyen Tarhan, “İnsanların içindeki kötücül ayartıcıların kontrol edebilmesi için de ölümün hatırlanması gerektiğini anlatan Tarhan, ölüm hatırlandıkça da hesap verebilirliğin ortaya çıktığını dile getirdi.

Mevlana’nın ölümü unutturmamak için vuslatı vurguladığını söyleyen Tarhan, “İnsan fani şeyleri sevdiği zaman kaybolup gidiyor onlar. Parayı seviyor kaçıp gidiyor. Sevginin kalıcı ve iç huzuru veren bir sevgi olması için o sevginin sonsuz bir kişiye bağlanması lazım. Ezeli ve ebedi bir güce bağlanmak lazım. Allah’ı zikretmek kalbe huzur veriyor.” dedi.

Bediüzzaman’ın “Dost istersen Allah yeter, yaren istersen Kur’an yeter, düşman istersen nefis yeter” sözünü de hatırlatan Tarhan, “Cennet ucuz değil, Mevlana ne çileler çekmiş.” dedi.

Dünyada bir simülasyonda yaşadığımızı da ifade eden Tarhan, “Biz farklı bir enerji bandındayız, öldükten sonra farklı bir enerji bandına geçiyoruz. Allah bizi görüyor.” diye konuştu.

Allah’a bağlanmanın önemine vurgu yapan Tarhan, “Bizim terapilerle verdiğimiz huzuru Allah’a bağlanmak 10 misli fazla veriyor. Asıl huzuru insan ebedi olan bir iradeye bağlandığı zaman hissediyor.” şeklinde konuştu.

Farkındalık terapilerine de işaret eden Tarhan, Mevlana’nın fikirlerini alıp bugünün metodolojisiyle sunmak gerektiğini kaydetti.

Mevlana’nın her bir hikayesinin hatalı düşünce kalıplarını düzelttiğini anlatan Tarhan, “Kusursuz insan yoktur, kalbi mühürlenmiş insanlar Mevlana’ya kulp takanlar… Bazı insanlar var önünden yumurta geçse yumurtaya kulp takarlar. Mevlana kusur bulanlar da öyle insanlar. Onları cennete koysan niye burası güzel diye itiraz ederler.” dedi.

Bu çağda bilgeliği yakalamak için ne yapmak gerektiği yönündeki soruya ise Tarhan, “Bizim aslında Allah ile dünyada online olmamız lazım. Kalbi de Allah’a açan kimse online olacak. Kalbi mühürlenen kimse içindeki nefret programı ile yaşıyor, yemek, içmek, üremek, barınmak. İlkel yaşama biçimidir. Gelişmişlik seviyesi; sevmek, sevilmek, hayatta belli bir anlam, amaç peşinde koşmak…” diye konuştu.

Bilimin ve teknolojinin getirdiği bilgilerin insanları Tevhid’e götürdüğünü kaydeden Tarhan, “Allah inancını bulan bir kimsenin dünyada küçük bir cennet bahçesi gibi kalbinde, gönlünde huzur oluşuyor. Müminin cehennemi değil bu dünya.” şeklinde sözlerini tamamladı.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Saadet Partisi Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez hastaneye kaldırıldıÖnceki Haber

Saadet Partisi Kocaeli Milletvekili Hasa...

Servis minibüsü ile kamyonet çarpıştı: Lise öğrencisi hayatını kaybettiSonraki Haber

Servis minibüsü ile kamyonet çarpıştı: L...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar