29 Nisan, 2024, Pazartesi
DOLAR32.3962
EURO34.7909
ALTIN2440.1

MESKİ'nin altyapı ve yatırım çalışmaları hakkında bilgi verildi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
MESKİ'nin altyapı ve yatırım çalışmaları hakkında bilgi verildi
Abone ol
Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Dr. Bülent Halisdemir ile MESKİ Genel Müdür Yardımcısı Ali Yılmaz, Kanal 33’te yayınlanan ‘Ahmet Özdemir ile Gündem’ programının bu haftaki konuğu oldu.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Dr. Bülent Halisdemir ile MESKİ Genel Müdür Yardımcısı Ali Yılmaz, Kanal 33’te yayınlanan ‘Ahmet Özdemir ile Gündem’ programının bu haftaki konuğu oldu.

Programda Halisdemir, Büyükşehir Belediyesi’nin özellikle yazın gelişiyle artan haşere konusunda yaptıkları çalışmalarla birlikte Mersin’de çevreyle ilgili yapılan hizmetler hakkında bilgi verirken; Yılmaz ise, MESKİ’nin hem ilçelerde hem de kent merkezinde yaptığı altyapı ve yatırım çalışmalarını dile getirdi.

Halisdemir, artan yağışlarla birlikte yeraltı su kaynaklarının dolması ve birikmeye başlamasının haşerelerin üremesi ve konaklaması için uygun koşullar yarattığını belirtti.

İl genelinde 45 binden fazla tarımsal sulama havuzu bulunduğuna dikkat çeken Halisdemir, bu havuzlarda 108 milyon metreküp su birikimi olduğunu söyledi.

Halisdemir, tespit ettikleri haşere üreme alanlarında düzenli olarak 160 binden fazla ilaçlama yaptıklarını ve haşerelerin uçma aşamasına ulaşmalarını engellemeye çalıştıklarını ifade etti.

Vatandaşlardan bahçelerinde ve yaylalarda bıraktıkları su kaplarını sık sık değiştirmelerini ve evlerinin bodrumlarındaki suları çektirmelerini önerdi.

İlaçlama çalışmalarında Sağlık Bakanlığı ve Avrupa Birliği normlarına uygunluklarını vurgulayan Halisdemir, kaliteli hizmet verdiklerini belirtti.

Atık yönetimi konusunda ise Halisdemir, evsel ve katı atıkların toplanmasının ilçe belediyelerinin sorumluluğunda olduğunu, transfer istasyonuna kadar olan sürecin ilçe belediyeleri tarafından yürütüldüğünü belirtti.

Büyükşehir Belediyesi olarak ise katı atık düzenleme depolama alanlarında atıkların bertaraf edildiğini ve bu süreçte elektrik enerjisi üreterek ekonomiye katkı sağlandığını açıkladı.

Halisdemir, Mersin'in bir liman kenti olduğunu ve yaklaşık 5 bin ticaret gemisinin limandan faydalandığını belirtti.

Yaz mevsimiyle birlikte Mersin nüfusunun artmasıyla çevre kirliliğinin de arttığını ifade eden Halisdemir, yazlık sitelerin ön arıtma yapması gerektiğini ve denizlerin kirletildiğini söyledi.

Halisdemir, deniz kirliliğinin büyük ölçüde karasal kirlilikten kaynaklandığını ve Akdeniz akıntılarıyla Mersin'e komşu illerden ve hatta diğer ülkelerden atıkların taşındığını belirtti.

"Temiz Akdeniz" adlı projeyle deniz kirliliği seviyesi ve alınması gereken önlemler hakkında bir rapor hazırladıklarını söyledi.

Mersin halkının denizlerden daha fazla yararlanmasını istediklerini belirten Halisdemir, çocuklardan başlayarak deniz kirliliği konusunda eğitim çalışmaları yürüttüklerini ve bu çalışmaları sürdüreceklerini belirtti.

Yılmaz ise, Berdan Barajı, Pamukluk Barajı ve arıtma tesislerinin faydalarından bahsetti.

Pamukluk Barajı'nın devreye alınmasıyla enerji maliyetlerinin düşeceğini ve bu sayede altyapıya daha fazla yatırım yapabileceklerini söyledi.

Yılmaz ayrıca Mersin'deki su tüketiminin arttığını ve nüfusun yaklaşık olarak 3 milyona ulaştığını belirtti.

Su kaynaklarının sürdürülebilirliği için iklim değişikliği ve çevre kirliliğiyle mücadele etmenin önemine vurgu yaptı.

Yılmaz, meteorolojik verilerin su kaynaklarının yönetiminde önemli olduğunu ve Mersin'deki kuraklık koşullarını açıkladı.

Berdan Barajı'nın ve Pamukluk Barajı'nın kapasiteleri hakkında bilgiler verdi.

Ayrıca Pamukluk Barajı'nın Çukurova Havzası için önemli bir rezerv sağlayacağının altını çizen Yılmaz, Otluca kaynağından Anamur'a su teminine yönelik projeler üzerinde çalıştıklarını ve bu projelere halkın farkındalık ve destek vermenin önemini vurguladı.

Yılmaz, çeşitli ilçeler ve kırsal bölgelerde su temini iyileştirmeleri hakkında bilgi vererek, önümüzdeki dönemde bölgenin su kıtlığıyla karşılaşmayacağını belirtti.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tiago Çukur Beverene kiralandıÖnceki Haber

Tiago Çukur Beverene kiralandı

Kızılaslan BBP Gaziantep İl Başkanı olduSonraki Haber

Kızılaslan BBP Gaziantep İl Başkanı oldu

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar