Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna savaşında Rusya’ya karşı zayıflığın gelecekte daha büyük çatışmalara yol açacağını söyledi. AB, ateşkes sağlanmazsa Rusya üzerindeki baskının artırılacağını duyurdu.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve Avrupalı liderlerle gerçekleştirilen “Gönüllüler Koalisyonu” çevrim içi toplantısının ardından önemli açıklamalarda bulundu.
Macron, Elysee Sarayı’ndaki basın toplantısında, Ukrayna’daki savaşın yalnızca Kiev için değil, Avrupa’nın güvenliği açısından da kritik bir dönemde olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:
“Rusya karşısında zayıflık gösterilirse gelecekte yeni çatışmaların zemini hazırlanır. Eğer bugün kararlı durmazsak, yarın çok daha ağır bedeller öderiz. Avrupa özgür ve bağımsız kalmak istiyorsa, güçlü ve caydırıcı bir kıta olmalıdır.”
“Uluslararası Düzeni Korumak İçin Birlik Şart”
Macron, müttefik ülkelerin cephe hattında değil, destekleyici bir güç olarak yer alacağını vurguladı. Amacın, uluslararası hukuku ve barışı savunan birleşik bir cephe oluşturmak olduğunu belirten Macron, “Yarınki toplantıda göstermek istediğimiz şey, uluslararası düzenin nasıl topluca korunacağı ve ortak güvenliğimizin nasıl sağlanacağıdır” dedi.
“Toprak Kaybı Güvenlik Garantisi Olmadan Kabul Edilemez”
Fransa Cumhurbaşkanı, Rusya-Ukrayna arasındaki olası toprak düzenlemelerine ilişkin de net mesaj verdi:
“Hiçbir ülke, kalan toprakları için güvenlik garantileri verilmeden toprak kaybını kabul etmez.”
AB’den Rusya’ya Yeni Yaptırım Sinyali
Öte yandan AB Konseyi Başkanı Antonio Costa, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, Ukrayna’da ateşkes sağlanamaması halinde Rusya’ya yönelik baskının artırılması gerektiğini söyledi. Costa, “Ukrayna’nın kendi barış koşullarını belirleme hakkına saygı gösterilmeli. Eğer ateşkes olmazsa AB ve ABD Rusya üzerindeki baskıyı yükseltmelidir” ifadelerini kullandı.
Yorum Yazın