06 Ekim 2026, Salı
DOLAR 42.2631
EURO 49.0719
ALTIN 5726.6

Kurum: “137 Ülkede Türk Müteahhit İmzası Var”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kurum: “137 Ülkede Türk Müteahhit İmzası Var”
Abone ol
Türkiye, En Büyük 250 Uluslararası Müteahhitlik Firması Listesi’nde 45 firmayla dünya ikincisi oldu. Bakan Murat Kurum, sosyal konut projeleri ve Yüzyılın Konut Projesi’ne ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye’nin uluslararası müteahhitlik alanındaki gücüne dikkat çekerek, “En Büyük 250 Uluslararası Müteahhitlik Firması Listesi’nde 45 firmamızla dünya ikincisiyiz” dedi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, AK Parti Osmaniye Milletvekili Derya Yanık başkanlığında toplandı. Açılış konuşmasında barınma hakkının yalnızca bir konut meselesi olmadığını vurgulayan Yanık, şu ifadeleri kullandı:

“Barınma hakkı; insan onuruna yaraşır bir yaşamın, güvenliğin, sağlığın ve toplumsal huzurun temel şartıdır.”

Yanık, Anayasa’nın 57’nci maddesi gereğince devletin konut ihtiyacını karşılamakla yükümlü olduğunu hatırlatarak, özellikle afet mağdurları, çocuklar ve dezavantajlı gruplar açısından sürecin insan hakları perspektifiyle takip edildiğini belirtti.

Komisyonda sunum yapan Bakan Murat Kurum, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın barınma alanındaki çalışmalarını anlattı.

Kurum, Türk inşaat sektörünün küresel gücüne dikkat çekerek şunları söyledi:

“Türk müteahhitlerimiz 137 ülkede faaliyet gösteriyor. En Büyük 250 Uluslararası Müteahhitlik Firması Listesi’nde 45 firmamızla dünya ikincisiyiz.”

Bu gücün afet sonrası yeniden inşa süreçlerinde etkin şekilde kullanıldığını belirten Kurum, Elazığ, Malatya, İzmir ve Düzce depremleri ile Antalya, Muğla yangınları ve Karadeniz’deki sel felaketleri sonrası 47 bin afet konutunun kısa sürede tamamlandığını ifade etti.

TOKİ aracılığıyla bugüne kadar 1 milyon 750 bin sosyal konutun hizmete sunulduğunu belirten Kurum, Yüzyılın Konut Projesi ile sosyal konut alanında yeni bir döneme girildiğini söyledi.

Yüzyılın Konut Projesi Öne Çıkanlar:

500 bin sosyal konut

81 ilde TOKİ eliyle inşa

5 milyondan fazla geçerli başvuru

26 ilde 96 bin 272 hak sahibi belirlendi

Kurum, projelerin yalnızca konut üretimiyle sınırlı olmadığını belirterek, mahalle kültürünü yaşatacak 500 mahalle konağı, anaokulları, spor salonları, camiler ve sosyal alanların da projeye dahil edildiğini vurguladı.

Bakan Kurum, sosyal konut projelerinin yüksek kira ve hayat pahalılığına karşı önemli bir adım olduğunu belirterek şu değerlendirmede bulundu:

“Bu projeleri; emeklilerimizin, ev alma umudu olmayan gençlerimizin yükünü hafifletecek, vatandaşımızın lehine sonuç doğuracak bir enstrüman olarak görüyoruz.”

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Çorumda öğrenciler yarıyıl tatilinde bilimle buluştu: Kış akademisi başladı Önceki Haber

Çorumda öğrenciler yarıyıl tatilinde bil...

Hakkaride yüksek doğal gaz faturalarına tepki Sonraki Haber

Hakkaride yüksek doğal gaz faturalarına...

Yorum Yazın

aaaaa

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar