28 Nisan, 2024, Pazar
DOLAR32.4504
EURO34.829
ALTIN2438.6

Karbon Ayak İzi - Karbon Ayak İzi Nasıl Hesaplanır

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Karbon Ayak İzi - Karbon Ayak İzi Nasıl Hesaplanır
Abone ol
İklim krizi, insanlığın geleceğini tehdit eden bir sorundur. Sanayi ve teknolojinin devleşmesi insanoğlu için yararlı görünse de doğaya zarar veren bir durumdur. Hızla artan zararlı faktörlerin kötü etkileri eskiye kıyasla daha çok görünüyor. Dünyamızda oluşan bu risklerden biri de karbon ayak izidir.

Karbon Ayak İzi

Karbon ayak izi, insanın çevreye verdiği sera gazı miktarı zarardır. Bir başka deyişle bir kişinin doğaya verdiği hasarın izidir. Günlük alışkanlıklar, gıda, su ve çeşitli gereksinimleri karşılamak için doğada yaratılan tahribattır.

Karbon ayak izi iki başlıkta ele alınıyor. Bu başlıklar şu şekildedir:

Birincil Karbon Ayak İzi: Kişinin günlük alışkanlıkları doğrultusunda, bireysel olarak çevreye verdiği zarardır.

İkincil Karbon Ayak İzi: Bir ürünün üretiminden başlayıp yok olana kadar oluşturduğu zarardır.

Karbon ayak izinin ölçümünde birim olarak karbondioksit kullanılıyor. Konya karbon ayak izi hesaplama için Carbonplus+ yanınızda.

Karbon Ayak İzi Nasıl Hesaplanıyor

Karbon ayak izi sayısal olarak ifade edilir. Bu yüzden hesaplanması belli bir formüle bağlıdır. Birincil olsun ikincil olsun her iki karbon ayak izini hesaplarken de atmosfere salınan karbondioksit hacmi ölçülür.

En basit haliyle karbon ayak izi hesaplama formülü şu şekildedir:

Karbon ayak izi= Yakıt Tüketimi x Emisyon Faktörü

Hesaplama yaparken gün içinde kullanılan her ürünü ve yapılan her eylemi ele almak gerekiyor. Sadece bir aracın oluşturduğu karbon ayak izi bu şekilde hesaplanır. Farklı çarpanlarla bu formül özelleştirilebilir.

Karbon Ayak İzi İçin Bazı Örnekler

Karbon ayak izinin daha anlaşılır olabilmesi için konuyu örneklerle açıklamakta fayda var. Yaşamın hemen hemen her alanında ve anında çevreye irili ufaklı zararlar verebiliyoruz. Bu zararların bize dönüşünün çok hızlı olduğunu son yıllarda yapılan çalışmalar gözler önüne seriyor. Bizzat doğaya hasar vermesek de yapılan bir seyahat sırasında kullanılan ulaşım aracı atmosfere zarar veriyor. Bu birincil karbon ayak izidir. Bu kullanılan aracın üretimi sırasında harcanan kaynaklar ve enerjinin verdiği zarar ise ikincil izdir.

​​​Karbon Ayak İzini Azaltmak İçin Neler Yapılır?

Karbon ayak izi ile ilgili global anlamda çalışmalar sürüyor. Temelde insanları bilinçlendirmeyi esas alan çalışmalar bazı alışkanlıkları değiştirmeyi teşvik ediyor. Örneğin temiz enerjiyi ön plana çıkaracak ve geri dönüşümü destekleyecek projelerin karbon ayak izini azaltabileceği öngörülüyor. Tüketim alışkanlıkları da yine bu çalışmalar kapsamında ele alınıyor.

Enerji Tüketimi Düşürülmeli

Ev, işyeri, AVM, kurum ve firmaların az enerji tüketen, enerji sınıfı yüksek cihazlar tercih etmelidir. Bu cihazları mümkün olduğu kadar gereksiz ve basit işler için kullanmamak gerekiyor. En basitinden bulaşık makinesi tam dolmadan çalıştırılmamalıdır.

Taşıt Kullanımı Sınırlandırılmalı

Doğaya en çok zarar veren eylemlerden biri araç kullanımıdır. Kısa mesafeler için yürüyüş yapmak ya da bisiklet kullanmak bu zararı azaltır.

Güneş Enerjisi Panelleri Yaygınlaştırılmalı

Isınma ve elektrik için harcanan enerji karbon ayak izi oluşumunu hızlandırıyor. Doğaya zararı olmayan ve yenilenebilir enerji kullanan panelleri yaygınlaştırmak karbon salınımını azaltır.

Tüketim Alışkanlıkları Değiştirilmeli

Tüketim toplumlarında fast-food ve ambalajlı gıdalar yaygın tüketilir. Bu gıdaların üretimi, sunulması, ambalajlanması ve pişirilmesi gibi aşamaların karbon ayak izinde büyük etkisi vardır. Daha doğal ve organik beslenmeyle beraber sınırlı et tüketimi karbon izini azaltacak bir alışkanlıktır.

Tüm hizmetlerimiz için https://carbonplusapp.com web sitemizi ziyaret etmeyi unutmayın.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Vali Yılmaz, Gaziler Gününü KutladıÖnceki Haber

Vali Yılmaz, Gaziler Gününü Kutladı

Önce ismini, şimdi de fotoğrafını kullanarak dolandırıcılık yaptılarSonraki Haber

Önce ismini, şimdi de fotoğrafını kullan...

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar