
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi İnci Karakaş, tatil dönemlerinde çevre kirliliğinin artması ve çevre duyarlılığı konusunda önemli değerlendirmelerde bulundu.
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi İnci Karakaş, tatil dönemlerinde çevre kirliliğinin artması ve çevre duyarlılığı konusunda önemli değerlendirmelerde bulundu.
Dr. Karakaş, tatil dönemlerinde belirli şehirlerdeki nüfus yoğunluğunun artması nedeniyle sahillerde ve açık alanlarda çöp miktarının ciddi oranda arttığını belirtti.
Dr. Karakaş, tatil dönemlerinde sahillerde doluluk oranının artması ve piknik gibi açık hava etkinliklerinin çoğalmasıyla normalden daha fazla çöp oluştuğuna dikkat çekti.
Bu yoğunluğun katı atık miktarını artırmasının yanı sıra su ve toprak kirliliğine de yol açtığını belirtti. Ayrıca, artan taşıt trafiğinin karbondioksit emisyonlarını yükselttiğini ve hava kirliliğini tetiklediğini ifade etti.
Geçtiğimiz bayram tatilinde Bodrum’da çöp miktarının yüzde 33 oranında artmasıyla görüntü kirliliği oluştuğunu ve hastalık riskinin arttığını vurgulayan Dr. Karakaş, "Kontrol edilemeyen çöpler sineklerin artışını beraberinde getirebiliyor. Sivrisinekler için üreme alanı oluşturan çöpler, toprağı ve su kaynaklarını da kirletebiliyor" dedi.
Çöp sızıntı sularının enfeksiyon hastalıklarına, hatta sıtma gibi ciddi hastalıklara yol açabileceği uyarısında bulundu
Çöplerin sağlam naylon torbalarda biriktirilmesi ve konteynerlerin yanına bırakılmaması gerektiğini dile getiren Dr. Karakaş, çöplerin miktarını ve hacmini azaltmanın önemine dikkat çekti.
Çevre bilincinin yaygınlaştırılması ve tatil beldelerinde uyarıcı yazılar ve levhaların artırılması gerektiğini söyledi.
Dr. Karakaş, turizm faaliyetlerinin sağlıklı sürdürülebilmesi için doğal ve yapay çevrenin korunmasının şart olduğunu belirtti.
Çevreye rastgele bırakılan çöplerin ekosistemi ve su kaynaklarını kirlettiğini, hava kalitesini düşürdüğünü ve yerel halkın sağlığını olumsuz etkilediğini ifade etti.
Sürdürülebilir turizmin çevresel tahribatı önleyerek, doğal kaynakların kalitesini korumayı hedeflediğini vurgulayan Dr. Karakaş, biyolojik çeşitliliğin korunması, su tüketimi ve atık üretiminin azaltılması, enerjinin verimli kullanılması gibi önlemlerle sürdürülebilirliğin sağlanabileceğini belirtti.
Ayrıca, bireysel olarak geri dönüştürülmüş malzemelerden üretilen plaj havlularının kullanılması ve çevre dostu otellerin tercih edilmesi gibi adımların atık üretimini azaltabileceğini söyledi.
Bölge halkının ve turistlerin çevre konusunda bilgilendirilmesinin önemine değinen Dr. Karakaş, turizm faaliyetlerinin farklı bölge ve zamana yayılması gerektiğini belirterek, aşırı tüketim ve atık oluşumunun önlenmesi gerektiğini vurguladı.
Sahillerdeki plastik atıkların dönüştürülerek sağlıklı ve dayanıklı tekstil ürünleri üretilebileceğini ifade eden Karakaş, sürdürülebilir turizm için bireysel ve kurumsal olarak çevre dostu adımlar atılması gerektiğini belirtti.

Yorum Yazın