25 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.5242
EURO34.9846
ALTIN2433.4

İhale Danışmanı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İhale Danışmanı
Abone ol
Tamamen bağımsız ve serbest meslek olarak yürütülen bu alanda çalışabilmek için belli bir lisans ya da yüksek lisans programında mezun olmaya gerek yoktur.

Tamamen bağımsız ve serbest meslek olarak yürütülen bu alanda çalışabilmek için belli bir lisans ya da yüksek lisans programında mezun olmaya gerek yoktur.

İlk olarak kamu ihale danışmanının görevlerinden bahsedelim. İhale süreci karışık ve değişken olduğu için bu sürecin iyi takip edilmesi ve her an ihale tarafı ile bir uyum içinde çalışması gerektiğinden danışmanlık görevinin riskli bir alandır. İhale danışmanlığı hizmeti aşağıda belirtilen işleri ve daha fazlasını kapsar.  

* İhale katılım şartlarının kontrol ederek, kişi ya da firmaların ihalelere katılma hakkının olup olmadığını değerlendirmek,

* İhale şartnamesine bakarak gerekli evrak ve belgelerin eksiksiz toplanmasını sağlamak,

* İhaleye katılan rakiplere ilişkin analiz yaparak ihale teklif ve stratejisini belirlemek,

* Teklif aşamasında tüm bilgileri adına işi yürüttüğü kişi ya da firmalar ile eksiksiz paylaşmak,

* Verilecek teklife ilişkin ayrıntıları teklif sahibi ile kararlaştırmak, gerekli teminat mektubu vb. belgeleri temin etmek,

* İhale sürecinin 4734 sayılı kanun başta olmak üzere diğer kanun ve yönetmeliklere uygun yürütülmesini sağlamak ve bu konuda ihale sürecinin herkes için aynı şartlarda ortaya konması amacıyla çalışma yürütmek,

* İhale sürecinde usule aykırılık olduğu kanaatine varılması halinde şikayet ve itirazen şikayet prosedürlerinin zamanında ve eksiksiz yapılması için gerekli çalışmaları yürütmek,

* İhale sonrasına ilişkin ödeme, teslimat ve benzeri durumlar ilişkin danışmanlık hizmetlerine devam etmek,

Bazı şirket ya da eğitim kurumları tarafından ihale danışmanlığı eğitimi verilmekte ve verilen bu eğitim sonucunda kişiler belli belgeler alabilmektedir. İhale danışmanı olabilmek için ilk olarak lise dengi bir okuldan mezun olma şartı bulunuyor.  

Bunun dışında ekstra şartlar çok fazla aranmıyor. Fakat verilen eğitim sertifikasının Kamu İhale Kurumu onaylı olması bu alanda çalışma yürütebilmek ve daha hızlı bir kariyere sahip olmak için zorunlu olarak kabul ediliyor.

Kamu İhale Kurumu resmi sitesinde hangi eğitim kurumları ile şirketlerin düzenledikleri eğitimlerin ve verilen sertifikaların kurum tarafından onaylı olacağı ve kabul edileceği belirtiliyor.

Bu nedenle eğitime başvuran ya da katılan herkesin ihale danışmanı sertifikası alması söz konusu olmuyor. Bu kişiler ilk olarak yapılacak alan sınavından yüzde 80 oranında başarılı olması halinde bu sertifikayı almaya hak kazanıyor.

Bu başarıya ulaşamayan katılımcılara ise sadece katılım sertifikası veriliyor.

İhale danışmanlığı eğitimine sadece danışmanlık hizmeti vermek isteyenler başvurmaz.

Aynı zamanda kendisini geliştirmek isteyen Kamu İhale Kurumu görevlileri, ihale süreçlerini kendileri takip etmek isteyen şirket ya da firma yetkilileri, kamu veya özel şirket çalışanları da bu eğitimi alarak danışmanlık sertifikasına sahip olabiliyor.

İhale sürecinin karmaşık olması, güncel mevzuatın devamlı değişiyor olması ve ihale sürecinde birçok hatanın yapılıyor olması kişi ve kurumları bu tür eğitimleri almaya zorluyor.

Kamu İhale Kurumu onaylı eğitimler ile doğrudan mevzuata ve uygulamaya yönelik güncel bilgi ve değerlendirmeler verildiği için kişilerin ya da şirketlerin hata payı minimum seviyeye çekilmiş oluyor.   


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bakan Çavuşoğlu FilistindeÖnceki Haber

Bakan Çavuşoğlu Filistinde

Efe heykelinin bakımı yapıldıSonraki Haber

Efe heykelinin bakımı yapıldı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar