160x600
11 Temmuz, 2025, Cuma
DOLAR38.7786
EURO43.8944
ALTIN4143.5
Yusuf Cinkara Otomotiv

Hektaş Tohum Yerli Tohum Çalışmalarıyla Tarımı Geleceğe Taşıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Hektaş Tohum Yerli Tohum Çalışmalarıyla Tarımı Geleceğe Taşıyor
Abone ol
Türkiye'nin tarım sektöründeki lider şirketlerinden biri olan Hektaş, tohum alanında önemli bir adım atarak "Areo Tohumculuk" adı altında sürdürdüğü faaliyetlerini "Hektaş Tohum" markasıyla devam ettirecek.

Türkiye'nin tarım sektöründeki lider şirketlerinden biri olan Hektaş, tohum alanında önemli bir adım atarak "Areo Tohumculuk" adı altında sürdürdüğü faaliyetlerini "Hektaş Tohum" markasıyla devam ettirecek.

Son yıllarda Ar-Ge yatırımlarıyla dikkat çeken Hektaş, özellikle yerli tohum çalışmalarıyla tarım sektöründe öncü olmayı sürdürüyor.

Son dört yılda tarla ve sebze grubunda 25 yerli tohum çeşidinin tescilini alarak, yerli tohum çalışmalarına önemli katkılar sağladı.

OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, Hektaş’ın yeni yapılanması hakkında açıklamalarda bulunarak, "İklim değişikliği, nüfus artışı, göç, jeopolitik riskler ve ekonomik dalgalanmalar, tarım sektörünü doğrudan etkileyen unsurlar arasında yer alıyor.

Bu süreçte, gıda güvenliği ve gıda egemenliği konuları küresel gündemin en önemli maddeleri haline geldi.

Hektaş, yerli tohum ıslah çalışmalarında başarılı sonuçlar elde ederek hem bölgesel hem de küresel ölçekte bir marka olma yolunda ilerliyor.

Teknoloji ve bilimle desteklenen yenilikçi uygulamaları sayesinde Türkiye tarımını geleceğe taşıyor" dedi.

Hektaş Genel Müdürü Enis Emre Terzi ise, Hektaş’ın sektörde en fazla Ar-Ge yatırımı yapan şirket olduğunu vurguladı.

"Nüfus artışı, iklim değişikliği ve tarımsal alanların daralması gibi faktörler göz önüne alındığında, verimli tarım uygulamaları her geçen gün daha büyük önem kazanıyor.

Bu doğrultuda, tohum ıslah çalışmaları ülkelerin gıda güvenliği açısından kritik bir rol oynuyor.

68 yıllık köklü geçmişe sahip Hektaş olarak, bitki koruma ve bitki besleme alanlarında uzun yıllardır öncü ve yenilikçi çalışmalar yürütüyoruz" dedi.

Terzi, 2019 yılından bu yana "Areo Tohumculuk" adı altında yürütülen tohum geliştirme çalışmalarının artık "Hektaş Tohum" markasıyla devam edeceğini belirterek, "Çiftçiler nezdinde marka bilinirliğimiz yüzde 100, memnuniyet oranımız ise yüzde 90’ın üzerinde. Hektaş Tohum olarak yurt içi ve yurt dışı pazarda güçlü bir şekilde yolumuza devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Hektaş, Aydın'da düzenlediği pamuk tarla gününde "Volkan" ve "Selçuk Bey" adını verdiği yeni yerli pamuk tohumlarını tanıttı.

Yüksek verim potansiyeline sahip bu tohumlar, makineli hasada ve farklı toprak yapılarına uygun olmasıyla öne çıkıyor.

Orta erkenci çeşit olan "Volkan" pamuğu, standart türlere göre daha erken hasat edilebiliyor, bu da üreticilere erken pazarlama avantajı sağlıyor. Terzi, "Yeni tohumlarımızla pamuk üretimindeki verimliliği artırmayı ve üreticilerin maliyetlerini düşürmeyi hedefliyoruz" dedi.

Hektaş, Ankara Yüksek Teknoloji Merkezi'nde geliştirdiği sıvı bitki besleme ürünlerinin lansmanını yaptı.

Terzi, "Dört marka altında 17 sıvı bitki besleme çözümünü piyasaya sunduk. Ürünlerimiz birim alandan alınan verimi artıracak ve hem iç pazarda hem de yurt dışında çiftçilerin ilgisini çekecek" diye konuştu.

Hektaş’ın Orhangazi’de kurduğu tarımsal inovasyon ve Ar-Ge merkezi F.A.R.M., 607 dönümlük arazi üzerinde modern tarımın ilkelerine uygun üretim yapıyor.

IoT, blockchain ve yapay zeka teknolojileriyle desteklenen merkezde, sürdürülebilir tarım uygulamaları geliştiriliyor.

320 çeşit ürünün yetiştirildiği merkezde, iyi tarım uygulamaları ve verim odaklı üretim teknikleri hakkında binlerce üreticiye eğitim veriliyor.

2020-2024 yılları arasında domates, biber, patlıcan, buğday ve pamuk gibi tarla ve sebze grubunda 25 yerli tohum çeşidinin tescilini alan Hektaş, yerli tohum ıslah çalışmalarıyla gıda güvenliğine katkı sağlıyor.

Hektaş Tohum, iklim değişikliği ve hastalıklara karşı dirençli, verimli tohumlar geliştirerek tarımsal sürdürülebilirliği artırmayı amaçlıyor.

Terzi, "Tohum, uzun vadeli ve stratejik bir yatırımdır.

Tohum ıslahı, ülkelerin yerel tohum çeşitliliğini korumasına ve kendi kendine yeterlilik sağlamasına olanak tanır" dedi.

Hektaş, tarım sektöründe sürdürülebilir üretimi teşvik eden inovasyonlarla, Türkiye'nin tarımsal geleceğini şekillendirme hedefini sürdürüyor.

Örgü İpliği
Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Jandarma dron ile iz sürdü, kayıp büyükbaşlar 3 saatte bulunduÖnceki Haber

Jandarma dron ile iz sürdü, kayıp büyükb...

15 Temmuzda hem eşini hem de bacağını kaybeden Vahide Şefkatlioğlu: Fetullah Gülen Amerikanın uşağıydıSonraki Haber

15 Temmuzda hem eşini hem de bacağını ka...

Haber Yorum Üstü

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar