160x600
28 Haziran, 2025, Cumartesi
DOLAR38.7786
EURO43.8944
ALTIN4143.5
Yusuf Cinkara Otomotiv

"Hayvanlarla Doğrudan Temas Mpox Riskini Artırıyor"

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
"Hayvanlarla Doğrudan Temas Mpox Riskini Artırıyor"
Abone ol
Son dönemde hızla yayılan ve "maymun çiçeği" olarak bilinen Mpox virüsü, halk sağlığı açısından önemli bir tehdit oluşturmaya başladı.

Son dönemde hızla yayılan ve "maymun çiçeği" olarak bilinen Mpox virüsü, halk sağlığı açısından önemli bir tehdit oluşturmaya başladı.

İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji bölümünden Doç. Dr. Servet Öztürk, virüsle ilgili önemli uyarılarda bulunarak, kamuoyunun merak ettiği soruları yanıtladı.

“Mpox virüsü, özellikle Batı ve Orta Afrika'da sıklıkla görülen bir enfeksiyon hastalığıdır.

Ancak son yıllarda vakaların Afrika kıtası dışına yayılmaya başlaması, bu hastalığı küresel bir sağlık sorunu haline getirdi,” diyen Doç. Dr. Öztürk, virüsün kökeni ve yayılımı hakkında bilgi verdi.

Doç. Dr. Öztürk, Mpox virüsünün tarihçesine değinerek, “Çiçek hastalığı, yüzyıllar boyunca milyonlarca insanın ölümüne neden oldu ve modern tıp sayesinde ortadan kaldırılan ilk ve tek enfeksiyon hastalığı oldu.

Ancak 1970'li yıllarda Afrika'da çiçek hastalığına benzer vakalar görülmeye başlandı.

Bu vakaların sebebinin, Dünya Sağlık Örgütü tarafından Monkeypox virüsü olarak adlandırılan başka bir virüs olduğu ortaya çıktı,” ifadelerini kullandı.

2003 yılına kadar Afrika ile sınırlı olan bu vakaların, aynı yıl Amerika Birleşik Devletleri ve bazı Avrupa ülkelerinde de görülmeye başlandığını belirten Öztürk, “2022 yılında ise İngiltere’de Nijerya seyahati yapmış olan dokuz kişide Mpox vakası tespit edildi.

Bu, hastalığın Afrika dışındaki yayılımı konusunda ciddi bir uyarı oldu,” diye konuştu.

Hastalığın yayılım yollarını anlatan Öztürk, “Batı ve Orta Afrika'daki salgınlar, sıçanlar, tavşanlar, sincaplar, maymunlar, kirpiler ve ceylanlara maruz kalmayla ilişkilendirilmiştir.

Tropikal yağmur ormanlarında yaşayanlar, bu hayvanları yakalarken, keserken ve yiyecek için hazırlarken enfekte olabiliyorlar.

Az pişmiş orman etinin tüketimi de hastalığın bulaşmasına neden olabiliyor,” dedi.

Hastalığın semptomları hakkında bilgi veren Öztürk, “Kuluçka süresi ortalama 12 gün, ancak 4 ila 20 gün arasında değişebilir.

İlk belirtiler genellikle yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı, sırt ağrısı ve halsizliktir. Ateşin başlamasından sonraki birkaç gün içinde vücutta döküntüler oluşur.

Bu döküntüler genellikle yüzde başlar ve daha sonra vücudun geri kalanına yayılır,” şeklinde konuştu.

Mpox virüsüne karşı alınması gereken önlemlerden de bahseden Öztürk, “Bu hastalık, genellikle kendiliğinden sınırlanır ve 2-4 hafta içinde iyileşme görülür.

Ancak şiddetli vakalarda hastaneye yatış gerekebilir. Acil kullanım onayı almış bir aşı da mevcut.

Özellikle 1970'li yıllardan önce çiçek aşısı yaptırmış olanların, bu hastalığa karşı daha dirençli olabileceği düşünülüyor,” dedi.

Son olarak, genel sağlık tavsiyelerinde bulunan Doç. Dr. Öztürk, “Akdeniz diyetiyle beslenin, kapalı kalabalık alanlardan, sigara ve alkolden uzak durun, fiziksel olarak aktif olun ve düzenli olarak sağlık kontrollerinizi yaptırmayı unutmayın.

Sağlıklı bir yaşam için bu unsurlar çok önemli,” diyerek sözlerini noktaladı.

Örgü İpliği
Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Pursaklarda Tiyatro Günleri başlıyorÖnceki Haber

Pursaklarda Tiyatro Günleri başlıyor

Muğlada öğrencilere yönelik taşıma düzenlemeleri belirlendiSonraki Haber

Muğlada öğrencilere yönelik taşıma düzen...

Haber Yorum Üstü

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar