29 Nisan, 2024, Pazartesi
DOLAR32.3813
EURO34.7345
ALTIN2435.0

Hatmi Çiçeği, gripten sindirime pek çok hastalığa iyi geliyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Hatmi Çiçeği, gripten sindirime pek çok hastalığa iyi geliyor
Abone ol
Hatmi çiçeği, ebegümecigiller ailesine ait bir bitkidir ve öksürük, grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı kullanılır.

Hatmi çiçeği, ebegümecigiller ailesine ait bir bitkidir ve öksürük, grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı kullanılır. Memorial Hastaneleri Tıbbi Yayın Kurulu, şifa deposu çiçekle ilgili önemli bilgiler paylaştı.

Anadolu Rock Müziğinin unutulmaz ismi Barış Manço’nun unutulmaz eserlerinden “nane limon kabuğu” adlı parçasında geçen “Hatmi Çiçeği” özellikle grip ve soğuk algınlığı başta olmak üzere birçok hastalığı önlemede yardımcı oluyor.

Özellikle çayının tüketilmesi tavsiye edilen Hatmi Çiçeği, özellikle temmuz ve ağustos aylarında pembe, kırmızı, turuncu ve lila renklerde ülkenin birçok yerinde görülebilir ve sonbahar aylarında toplanarak kurutulur.

Memorial Hastaneleri Tıbbi Yayın Kurulunun verdiği bilgilere göre Hatmi Çiçeğinin faydaları saymakla bitmiyor. Çok eski çağlardan bu yana şifalı bitki olarak kullanılan ve sulak alanlar ve dere kenarlarında yetişen Hatmi Çiçeğinin faydaları ise şunlardır;

Soğuk algınlığına ve gribe iyi gelir; Kış aylarında ya da mevsim geçişlerinde vücut direncimiz düşer ve solunum yolu hastalıklarına yakalanabiliriz. Hatmi, şiddetli öksürük, soğuk algınlığı ve grip tedavisinde tercih edilen bir bitki türüdür. Öksürük nedeniyle oluşan boğazda oluşabilecek ağrı ve tahrişi azaltır. Ağızda oluşabilecek kuruluk durumunda tükürük üretimini artırmada etkili olur. Solunum yolları problemleri yaşayanlar için hatmi çiçeği çayı, iyi bir tedavi yöntemi olarak kullanılabilir.

Bağırsak sorunlarının düzelmesinde etkilidir; Hatmi, içeriği sayesinde bağırsakların hızla çalışmasında etkili olur. Tüketildiğinde vücutta biriken fazla suyun idrar yoluyla atılmasını sağlar. Böylelikle vücuttaki sıvı dengesini de oluşturur. Bağırsak problemleri başında yer alan şişkinlik ve gaz ile ilgili sorunların giderilmesinde kullanılır.

Kalp ve karaciğer sağlığını destekler; Tıkalı damarlardan dolayı birçok kalp problemleri oluşabilmektedir. Hatmi çiçeği demlenerek tüketildiğinde kan damarlarının açılmasında etkili olur. Bu hatmi çiçeğinin az bilinen faydalarından bir olarak bilinir. Karaciğer fonksiyonları üzerinde etki sağlayan hatmi çiçeği, kronik inflamasyona karşı da savaştığı bilinmektedir.

Cilt onarımını sağlar; Bazı bitki türlerin cildin yenilenmesinde ve onarılmasında önemli rol oynar. Hatmi çiçeği de güneşin zararları etkilerinden biri olan lekelere ve yanıklara karşı kullanılır. Çiçek yaprakları ve köklerinden elde edilen hatmi çiçeği suyundan cilt tedavisinde yararlanılır. Hatmi çiçeğinden oluşturulan sıvıyı cildinize uygulamadan önce mutlaka uzman doktordan görüş almanız gerekmektedir.

Bağışıklığı güçlendirir; Hastalıklara karşı vücut direncimizi korumanın yolu bağışıklık sistemimizi güçlendirmekten geçer. Bu noktada vücut direncini artırmak için tüketilen bitki çayları önem taşır. Hatmi çiçeği de vücut direncini artırır, hastalıklara karşı daha dirençli olmanızı sağlayarak bağışıklık sistemini güçlendirir.

Ağrı kesici özelliği vardır; Gün içerisinde yaşanan stres, sinir ve olumsuz duygular vücutta sağlık problemlerine neden olabilir. Stresin etkisiyle birlikte uykusuzluğun görülmesi kişinin bağışıklık sisteminin düşmesine yol açar. Hatmi çiçeği, çay olarak tüketildiğinde doğal bir ağrı kesici görevi görür. Vücudun sakinleşmesini sağlayarak oluşabilecek sağlık problemlerine karşı korur.

Hatmi Çiçeği nasıl kullanılır?

Memorial Hastanesinin doktorları, özellikle solunum yolu hastalıklarında hatmi çiçeği öksürüğü kesmeye ve boğazdaki ağrıyı hafifletmeye yardımcı olduğunun altını çizerek, bağırsak problemleriyle ilgili sorunları düzeltebilir ve vücuttaki sıvı dengesini sağlayabildiğini söyledi. Hatmi çiçeği, kan damarlarının açılmasında etkili olarak kalp sağlığını destekler ve ciltteki lekelerin ve yanıkların tedavisinde kullanılabilir. Ayrıca stresi azaltarak vücudu sakinleştirir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

Hatmi çiçeği çayı, öksürüğü kesmeye yardımcı olması nedeniyle solunum yolu hastalıklarına karşı tercih edilir. Kurutulmuş hatmi çiçeği kaynar suya atılarak 5 dakika demlendirilir ve ardından süzülerek içilebilir. İçerisine bal ekleyebilirsiniz. Hatmi çiçeği çayını günde iki kez tüketebilirsiniz.

Hatmi çiçeği düzenli bir şekilde tüketildiğinde 3 ila 4 gün içinde etkisini gösterebilir. Ancak her bitki türünde olduğu gibi uzun süreli tüketimi tavsiye edilmez. Günde 1 veya 2 kez tüketmek yeterlidir.

Merhem, Toplanıp kurutulan hatmi çiçeğinin köklerinin ılık su ile karıştırılarak merhem haline getirilir. Cilt lekelerini önlemede kullanılan hatmi çiçeği merhemi, cildi yeniler ve hücre oluşumunu desteklemeye yardımcı olur.

Hatmi Çiçeğinin yan etkileri nelerdir?

Hatmi çiçeğinin aşırı tüketimi durumunda bazı riskler olabileceğini belirten uzmanlar, diyabet hastalarında düşük kan şekeri ve alerjik reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi. Uzmanlar ayrıca Hatmi Çiçeğinin hamilelik döneminde olan kadınlar tarafından tüketilmemesini önerdi.

Ancak hatmi çiçeği aşırı tüketildiğinde bazı riskler olabilir. Diyabet hastalarında düşük kan şekerine neden olabilir ve alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Hamilelik döneminde olan kadınlar tarafından tüketilmemesi önerilir. Kronik rahatsızlığı olan ve ilaç kullanan kişilerin de tüketmeden önce doktorlarına danışmaları önemlidir.

Hatmi çiçeği çayının düzenli tüketimi, etkilerini genellikle 3-4 gün içinde gösterir. Ancak her bitki çayında olduğu gibi uzun süreli ve aşırı tüketimi önerilmez.

( Medyagazete.com )

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İstanbul Havalimanında kaçakçılık operasyonlarıÖnceki Haber

İstanbul Havalimanında kaçakçılık operas...

Akseki’de kadın temalı resim sergisi düzenlendiSonraki Haber

Akseki’de kadın temalı resim sergisi düz...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar