CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, 2025 yılı Cumhurbaşkanlığı bütçe teklifinde tarım sektörüne ayrılan desteklerin yetersiz olduğunu belirtti.
CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, 2025 yılı Cumhurbaşkanlığı bütçe teklifinde tarım sektörüne ayrılan desteklerin yetersiz olduğunu belirtti.
Bütçe ve Plan Komisyonu'nda kabul edilen ve bu hafta Meclis'te görüşülmesi beklenen bütçe teklifini değerlendiren Gürer, "Tarım Kanunu'nun gereği olan desteklerin yerine getirilmediğini" vurguladı.
CHP’li Gürer, 2025 bütçesinde tarım kesimine 135 milyar TL destek öngörüldüğünü, ancak bu rakamın Tarım Kanunu’nun 21. maddesinde belirtilen milli gelirin %1’i olan 615 milyar TL'nin çok uzağında kaldığını ifade etti.
"Çiftçilere verilmesi gereken 480 milyar TL’lik destek esirgenmiştir," diyen Gürer, bütçedeki bu eksikliğin tarım sektörünü derinden etkilediğini söyledi.
Mazot desteğinin de yetersiz olduğunu ifade eden Gürer, 2025 yılı bütçesinde çiftçilere 20 milyar TL mazot desteği ayrıldığını ancak çiftçilerin yıllık 3-3,5 milyar litre mazot tükettiğini belirtti.
Gürer, "Bu miktarın maliyeti yaklaşık 135 milyar TL’yi buluyor. Çiftçiler bu mazot için ÖTV ve KDV olarak en az 45 milyar TL vergi ödüyor.
Çiftçiler diyor ki: ‘Bize destek vermeyin, mazottan ÖTV ve KDV’yi kaldırın.’" dedi.
Gübre desteği konusunda da eleştirilerde bulunan Gürer, "Bütçeden ayrılan gübre destekleri artan maliyetler karşısında çiftçiye bir fayda sağlamıyor.
'Destek verdik' deniyor ama bu destekler, vergilerle çiftçiden geri alınıyor," ifadelerini kullandı.
Tarım sektörünün ekonomik zorluklarla mücadele ettiğini belirten Gürer, çiftçilerin ve besicilerin bankalara ve şahıslara olan toplam borcunun 800 milyar TL'yi aştığını dile getirdi.
"Çiftçi ürettiğinden para kazanamıyor. Girdi maliyetleri düşmeden ve yeterli destek sağlanmadan gıda fiyatlarındaki artış durmaz.
Aracılar ve ithalat lobisi de fiyat artışını körüklüyor," şeklinde konuştu.
CHP'li Gürer, bütçede tarım sektörüne yönelik desteklerin yetersiz kaldığını belirterek, "Çiftçiye refah sağlanmadan tarım sektöründeki sorunlar çözülmez.
2023-2025 yılları arasında çiftçilere mazot desteği olarak verilen toplam 47 milyar TL'ye karşılık, çiftçilerin ödediği ÖTV ve KDV miktarı 129 milyar TL'yi buluyor.
Bu uçurum, çiftçinin ekonomik sıkıntılarını daha da derinleştiriyor," dedi.
2025 yılı için öngörülen mazot desteğinin 20 milyar TL olduğunu belirten Gürer, "Mazot fiyatları sabit kalsa bile çiftçilerin devlete ödeyeceği ÖTV ve KDV toplamı 44 milyar TL’yi aşacak. Mazot desteği yerine, ÖTV ve KDV’nin kaldırılması tarım kesimi için gerçek bir destek olacaktır," dedi.
Tarım sektörünün üzerindeki vergi yükünü azaltmak için kanun teklifi verdiklerini açıklayan CHP’li Gürer, "Çiftçilerin kullandığı mazottan alınan ÖTV ve KDV'nin tamamen sıfırlanmasını ve tarımda kırmızı mazot uygulamasına geçilmesini öneriyoruz.
Bu, çiftçinin üzerindeki yükü hafifletmek ve tarımı desteklemek adına gerçekçi bir çözüm olacaktır," diye konuştu.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2025 yılı bütçesinin tarım kesiminin ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak olduğunu belirterek, destek politikalarının yeniden gözden geçirilmesi çağrısında bulundu.
Yorum Yazın