30 Nisan, 2024, Salı
DOLAR32.4757
EURO34.8099
ALTIN2424.3

Gazeteciler İçin 10 Ocak: Türkiye'de Gazetecilik Giderek Zorlaşıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gazeteciler İçin 10 Ocak: Türkiye'de Gazetecilik Giderek Zorlaşıyor
Abone ol
Türkiye Gazeteciler Sendikası, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nde yayınladığı mesajda, gazetecilerin maruz kaldığı saldırılar ve özlük haklarında yaşanan erozyon nedeniyle 10 Ocak'ın kutlama olmaktan çıkıp mücadele gününe dönüştüğünü vurguladı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nde yayınladığı mesajda, gazetecilerin maruz kaldığı saldırılar ve özlük haklarında yaşanan erozyon nedeniyle 10 Ocak'ın kutlama olmaktan çıkıp mücadele gününe dönüştüğünü vurguladı.

Açıklamada, 1961 yılında basın mensuplarının haklarının güvence altına alındığı belirtilerek, "Bu zaferin ardından da 10 Ocak uzun yıllar 'Çalışan Gazeteciler Günü' olarak kutlandı.

Ancak zaman içinde gazetecilerin maruz bırakıldığı saldırılar, özlük haklarında yaşanan erozyon nedeniyle bir kutlama olmaktan çıktı ve mücadele gününe dönüştü" denildi.

Darbeler ve antidemokratik siyasi hesaplarla geçen süreçte editoryal bağımsızlığa dönük saldırıların arttığına dikkat çekilen açıklamada,

"Ekonomik ve sosyal haklar, neoliberal iktisat uygulamalarının gölgesinde günden güne eridi. Kolektif mücadele ve sendikal örgütlenme, bireycilik tuzağında zayıflatıldı" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, gazetecilerin karşı karşıya olduğu sorunların başında işsizlik ve güvencesiz çalışmanın geldiği belirtilerek,

"Resmi verilere göre gazetecilik mezunları, sosyal hizmetler ve sanat mezunlarının ardından en yüksek işsizlik yaşayan üçüncü kesim olmayı sürdürüyor.

Daralan medya sektöründe kayıt dışı çalışma hızla arttı. Düşük ücret politikaları, itibarsızlaştırma ve basın özgürlüğüne yönelik saldırılar, gazeteciliğin yapılması zor meslekler arasında hızla yükselmesine neden oldu" denildi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası, açıklamasında, gazetecilerin hemen her gün soruşturma, gözaltı, ifade verme ve tutuklanma tehdidi yaşadığını belirterek,

10 Ocak'ın özel bir gün yapanın 1961'de sendika öncülüğünde yürütülen mücadele olduğunu vurguladı.

Açıklamada, "Bu mücadele, bugünün sorunları için de bir yanıt barındırıyor: Birlik, mücadele ve dayanışma! Geçen sene 15 farklı işyerinde yetkili olmanın ve toplu iş sözleşmesi imzalamanın verdiği güvenle 'İnadına gazetecilik, inadına sendika!' sözleriyle açıklamamızı bitirmiştik.

Bu sene ise yetkili ve toplu iş sözleşmeli işyerleri sayısının 18'e çıktığını paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası, açıklamasında, Sputnik çalışanlarının sendikalaşmasının sektördeki binlerce gazeteciye moral verdiğini belirterek,

"İşyerlerinde adil çalışma şartları ve ülkede demokrasi için mücadele eden tüm meslektaşlarımızı bir kez daha sendikaları TGS'de örgütlenmeye ve 'Birlikte Güçlüyüz' demeye davet ediyoruz" dedi.

Açıklamada, "Birleşen kalemler asla yenilmez!" ifadeleri kullanıldı.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Koçarlıda yolcu minibüsü devrildi: 2 yaralıÖnceki Haber

Koçarlıda yolcu minibüsü devrildi: 2 yar...

Aksarayda öğretmenin çocuğu darp etti iddiasıSonraki Haber

Aksarayda öğretmenin çocuğu darp etti id...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar