
Türk edebiyatının ustalarından, Nobel edebiyat adayı gösterilen Yaşar Kemal, dünyaya geldiği Osmaniye’nin merkeze bağlı Hemite (Gökçedam) Köyünde, ölümünün 9. Yıldönümü nedeniyle; şiir ve türkülerle anıldı.
Türk edebiyatının ustalarından, Nobel edebiyat adayı gösterilen Yaşar Kemal, dünyaya geldiği Osmaniye’nin merkeze bağlı Hemite (Gökçedam) Köyünde, ölümünün 9. Yıldönümü nedeniyle; şiir ve türkülerle anıldı.
Osmaniye Ozanlar, Şairler ve Yazarlar Derneği (OŞYAD), Yazar Yaşar Kemal’in ölümünün ilk yılından olmak üzere anma etkinliğini bu yıl da doğum yerinde gerçekleştirdi.
Yaşar Kemal’in ölümünün 9. Yıldönümü, 28 Şubat günü OŞYAD üyeleri Hemite Köyüne giderek önce yazarın ismini taşıyan parkı ziyaret ettiler.
Park içerisindeki, ünlü yazarın eserinden esinlenerek; Adana’nın Seyhan Belediyesi tarafından yaptırılan “İnce Memet” Anıtına gelen ozan, şair ve yazarlar;
Anıta çiçek bıraktıktan sonra dernek adına dikilen çam ağacının ilk dikildiği günden bu yana gelişip boy verdiğini gözlemlediler.
İnce Memet Anıtı önünde bir konuşma yapan OŞYAD Başkanı Mustafa Bardak;
Yaşar Kemal’in hayatı ve eserleri hakkında bilgilendirme yaparak, doğduğu kentte önem verilmeyen,
ancak dünyaca ünlü bir edebiyat ustasına sahip çıkılmamış olmasından üzüntü duyduklarını dile getirdi.
İnce Memet Anıtı önünde yapılan konuşmanın ardından, park içerisindeki “Yaşar Kemal Kültür evi” önüne gelindi.
Kültür evi önündeki kamelyada bir araya gelen ozan ve şairler; Yaşar Kemal’i saygı ile andıklarını vurgulayarak, şiirlerini okudu, türkülerini söyledi.
Yaşar Kemal’in ölümünün 9. Yıldönümü nedeniyle Hemite Köyündeki “Yaşar Kemal Kültür evi” önündeki programda;
İsmet Develioğlu, Bekir Dağsever, Ali Görmüş, Seyfi Metin, Ramazan Eren ve Melek Avcı Çoşkun şiirlerini okudu.
Aşık ve Ozanlardan;Yahya Gürz, İbrahim Karagülle, Ali Tülüce, Yusuf Dalkılıç, Mahmut Eynallı ve Nurdoğan Çolakkadıoğlu türkülerini yorumladılar.
Anma programı sonunda katılımcılara teşekkür eden OŞYAD Başkanı Mustafa Bardak; “Kültür ve Sanat Derneği olarak sahiplenip,
ölüm yıldönümünde anmaya çalıştığımız Yaşar Kemal’in doğduğu köye gelerek aramızda bulunan başta dernek üyelerimiz olmak üzere;
Düziçi ilçesi Çitli Köyü Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Bekir Dağsever’e,
emekli öğretmen Ali Çınkır’a bizimle oldukları ve duyarlılıklarından dolayı teşekkür ediyoruz”diye konuştu.
Yaşar Kemal’i anma programı, birlikte fotoğraf çekilmesi ile sona erdi.

Yorum Yazın