29 Nisan, 2024, Pazartesi
DOLAR32.4162
EURO34.8252
ALTIN2433.0

E-Faturaya Geçiş Şartları Nelerdir?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
E-Faturaya Geçiş Şartları Nelerdir?
Abone ol
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 509 sıra numaralı Vergi Usul Kanununun Genel Tebliğinde yapılan güncel düzenlemeler ile e fatura, e-arşiv, e-irsaliye gibi e-belge geçişi süreçleri ile ilgili değişikliğe gidilmiştir.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 509 sıra numaralı Vergi Usul Kanununun Genel Tebliğinde yapılan güncel düzenlemeler ile e fatura, e-arşiv, e-irsaliye gibi e-belge geçişi süreçleri ile ilgili değişikliğe gidilmiştir. Geçiş zorunluluğu kapsamına giren bazı durumlarda yenilikler ortaya çıkmıştır.

E-belgelerin yaygınlaştırılmasını hedefleyen bu yenilikler yeni düzenlemeler sayesinde yürürlüğe konulmaktadır. Artık e-fatura ve e-arşiv uygulamalarında önceden belirlenmiş olan ciro limitlerinde azaltma yapılmıştır. Bu düzenlemelerdeki gelişmeler, geçiş tarihleri ve geçiş sürecinin nasıl olduğu gibi bilgileri bu içeriğimizde detayları ile ele alacağız.

E-Belge Zorunluluğu Daha Fazla İşletmeyi Kapsar Hale Geldi!

Gelir İdaresi Başkanlığının son güncellediği tebliğine göre 2020 ve 2021 yılı brüt satış hasılatı 4 milyon TL olan ve 2022 ile bu yılı takip eden hesap dönemlerinde brüt satış hasılatı 3 milyon TL ve üzeri olan mükellefler artık e-fatura uygulamasına geçmek zorunda.

E-arşiv faturada da yeni düzenleme yapılarak burada da geçiş şartlarını zorunlu kılan kazanç miktarı düşürülmüştür. Önceden aynı gün içinde vergi dahil toplam fatura tutarlarının 5 bin TL’yi geçmesi halinde ve vergi mükellefi olmayanların düzenledikleri fatura toplam tutarının 30 bin TL’yi geçmesi halinde e-arşiv faturaya geçiş zorunluluğu bulunuyordu.

Son güncelleme ile artık aynı gün içinde vergi mükellefi olmayanlara kesilen toplam fatura tutarının 5 bin TL’ye azaltıldığı; vergi mükellefi olanların ise 4.400 TL’ye 2023 yılı için düşürüldüğü görülüyor.

Belirtilen brüt satış hasılatı miktarlarına göre e-fatura uygulamasına geçmesi zorunlu olan işletmelere 1 Temmuz 2023 ve aynı firmaların e-defter uygulamasına geçişi için 1 Ocak 2024’e kadar süre tanındı.

E-Faturaya Geçerken Hangi Şartlar Aranıyor?

Öncelikle zorunlu olunan durumları başta belirttik ve zorunluluk kapsamında olmayan işletmelerin de isteğe bağlı e-fatura, e-arşiv fatura, e-irsaliye, e-defter uygulamalarına geçerek dijitalleşebileceklerini belirtelim. Gönüllü geçmek isteyenlerden gerçek veya tüzel kişiye ait bir işletmenin olması ister geleneksel ticaret ister e-ticaret yapılıyor olması durumlarında herhangi bir sınır, kriter ve kısıtlama olmadan e-fatura geçilebilmektedir.

Bu durumun tek istisnası serbest meslek erbaplarıdır. Serbest meslek ile uğraşanlar e-fatura mükellefi olamazlar ve e-fatura, e-arşiv fatura gönderemezler ancak karşı taraftan e-fatura alabilirler.

E-Faturaya Geçiş

E-faturaya geçmek isteyen şirketler Gelir İdaresi Başkanlığının Portalını kullanabilir veya özel entegratör tercih edebilirler. İlk olarak Kamu Sertifikasyon Merkezi’ne başvuru yapılması ve buradan mali mühür alınması gerekmektedir. Şahıs şirketi sahipleri e-imza ile de mali mühre gerek olmadan işlem yapabilirler. Ancak tüzel firmalar mutlaka mali mühür kullanmak zorundadır.

E-imza veya mali mührü eline ulaşan firmalar Gelir İdaresi Başkanlığının Portalında belirtilen başvuru adımlarını tamamlaması veya özel entegratörün belirlediği koşulları yerine getirmesi yeterli olacaktır. Bundan sonra artık işletme e-faturaya geçmiş olur ve onay geldikten sonra artık firma kağıt fatura düzenleyemez.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Eskişehirde ‘Mobil Göç Noktası uygulaması başladıÖnceki Haber

Eskişehirde ‘Mobil Göç Noktası uygulamas...

Son durak o okul olduSonraki Haber

Son durak o okul oldu

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar