29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3793
EURO34.9879
ALTIN2325.9

E- Fatura Nedir?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
E- Fatura Nedir?
Abone ol
E fatura, yıllık cirosu 4 milyon TL iş hacmi bulunan ve fatura kesmekle mükellef olan satıcıların vergiye tabi olan/olmayan mükelleflere yapmış oldukları satışlar sonrasında Gelir İdaresi Başkanlığı’nın almış oldukları karar ile kesmekle yükümlü oldukları fatura türüdür.

E fatura, yıllık cirosu 4 milyon TL iş hacmi bulunan ve fatura kesmekle mükellef olan satıcıların vergiye tabi olan/olmayan mükelleflere yapmış oldukları satışlar sonrasında Gelir İdaresi Başkanlığı’nın almış oldukları karar ile kesmekle yükümlü oldukları fatura türüdür.

Bu fatura Gıb portal adı verilen elektronik ortamda oluşturulmaktadır. Fatura içerisinde mükelleflerin bilgileri tam ve eksiksiz olmalıdır.

E fatura sisteminde oluşturulan faturalarda iptal ve değişiklik fatura oluşturulduktan sonra mümkün olmamaktadır. Ancak fatura kesmiş olduğunu mükellef e faturanıza ret yanıtı verdiğinde faturanız iptale düşmektedir.

Oldukça hassa ve önemli bir faturalama sistemi olan e fatura ilk zamanlarda zor görünse de zamanla çok kolay ve hızlı iş imkanı sunacaktır.

E Fatura Başvurusu Nasıl Yapılır?

E fatura mükellefi olma şartı taşıyan şirketler veya şahıs şirketlerinin öncelikle mali mühür edinmeleri gerekmektedir. Mali mühür alabilmek için öncelikle kamu sertifikasyon merkezine başvuru yaparak mühür temin edilmelidir.

Bunun içinde kamu sertifikasyon merkezi sisteminden online olan form doldurulup TÜBİTAK’a ödeme yaptığınızda başvurunuzu yapmış olursunuz. Mali mühürün ömrü 3 yıllıktır. Süresi dolunca sertifikasyon merkezinin sisteminden yenileme işlemi yaparak aynı mühürü kullanmaya devam edebilirsiniz.

Mühür geldikten sonra Gelir İdaresine başvuru yapılır. Başvuruyu yine elektronik sistemden yapmanız gerekecektir. Gelir İdaresi başvurunuz onaylandıktan sonra kullanmış olduğunuz muhasebe program yazılımcınız Gıb portal için ilgili entegrasyonu sağlayacaktır.

Tüm bu işlemler bittiğinde e fatura kullanmaya başlaya bileceksiniz. Bu süreçler şirketler ve şahıs şirketler adına mali müşavirlerce yürütülmekte olup entegrasyon işlemini şirketlerin veya şahıs şirketlerinin muhasebe personelleri tarafından yürütülmektedir. Sadece TÜBİTAK'a yapılan ödeme şirket veya şahıs şirketine ait banka hesabı üzerinden yapılmalıdır.

E Fatura Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Teknoloji çağının belki en güzel gelişimi olan e-fatura kullanımı doğa dostu olup ağaç kesimin önüne geçmektir.

Şirketler iç.in avantajlarına bakarsak zamandan tasarruf sağlamaya, gider kaleminde tasarruf sağlamaya ve birden fazla kullanıcının erişimi ile iş akışında da oldukça önemli destek sağlamaktadır.

Her işletmecinin en büyük hayali olan az maliyet, hızlı iş ve çok kar hedefi e fatura ile mümkündür. İncelemenizde büyük fayda olacağını düşündüğüm ve konuyu daha detaylı açıklayan bir link iletiyorum.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İstanbulda yabancı uyruklulara yönelik operasyon: Polisin dikkati sonucu yakalandıÖnceki Haber

İstanbulda yabancı uyruklulara yönelik o...

Antalya’da batan tekne parçalanarak sahile vurduSonraki Haber

Antalya’da batan tekne parçalanarak sahi...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar